Ihan tavallisen superkoodarin vinkit palkkaneuvotteluun
Palkkaneuvottelu on jännittävä tilanne myös ihan tavalliselle superkoodarille, kuten Teemu ”Digijeesus” Tiilikaiselle. Teemu on auttanut satoja koodareita työtarjousten vertailussa sekä sopimus- ja palkkaneuvotteluissa, ja onkin siksi mainio henkilö heittämään pöytään parhaat vinkit palkkaneuvotteluun.
Mihin palkkaneuvotteluun valmistautuessa tulisi kiinnittää huomiota?
Ihan ensiksi tulisi kiinnittää huomio palkkatoiveeseen: Onko se realistinen? Talented tuntee hyvin alan yritykset ja niiden palkkatasot, joten jos hakijan palkkatoive on selvästi joidenkin häntä kiinnostavien yritysten palkkatason yläpuolella, osataan no-go tapaukset nimetä tai vaihtoehtoisesti säätää palkkatoive sopivammaksi. Useimmiten yrityksiltä saadut tarjoukset asettuvat nätisti työnhakijan miettimään haarukkaan.
Jos toimit yksin, niin ota huolellisesti selvää mikä on hakemasi position yleinen palkkataso. Huomioi myös palkkaavan yrityksen kulttuuri, sillä jos yritys käyttää työtehtävän vaativuuden ja työkokemuksen (tai muu mittari) määrittämiä palkkahaarukoita, et voi saada enempää kuin mitä lokerosi sallii.
Kun olet selvittänyt itsellesi palkkatoiveesi ja mahdollisesti myös hyväksyttävän minimisumman, kirjoita ylös kaikki haluamasi edut. Tsekkaa täältä, mitä voit pyytää työhaastattelussa.
Palkkaneuvottelun aikana
Palkkaneuvottelussa vallitsee useimmiten tiedon epäsymmetria. Yritykset tietävät tämän ja käyttävät sitä hyväksi koettaen saada sinut nimeämään jonkin palkkasumman ensimmäiseksi. Voihan olla, että syystä tai toisesta toiveesi on matalampi kuin mitä yritys olisi tarjoamassa. Joka tapauksessa voit joko kertoa palkkatoiveesi tai olla sanomatta sitä koskaan ääneen, mutta yrityksen edustajan tulisi olla se, joka sanoo ensimmäisenä ääneen jonkin summan. Täältä löydät hyviä strategioita siihen, miten taklata palkkatoivekysymykset ja heittää pallo takaisin yritykselle. Kun jokin summa on heitetty ilmoille, voit ryhtyä neuvottelemaan.
- Jos tarjous on matalampi kuin nykyinen palkkasi, vetoa korkeampaan nykypalkkaan. Älä kuitenkaan kerro nykyistä palkkaasi.
- Jos tarjous on lähellä omaa toivettasi, voit siirtyä neuvottelemaan eduista ja palata palkkaan sen jälkeen.
- Käy listaamasi edut yksi kerrallaan läpi. Jos jokin etu ei onnistu, voit pyrkiä kompensoimaan menetystä neuvottelemalla palkkaa ylöspäin.
- Pyri viemään keskutelua eteenpäin niin, että pysyt tilanteen herrana ja voit kävellä keskustelusta pois niin halutessasi.
- Jos ette pääse yhteisymmärrykseen palkasta ja/tai eduista, päätä neuvottelu ja pyydä yrityksen edustajaa ottamaan yhteyttä muutaman päivän päästä, jos hänestä vielä sen jälkeen tuntuu että sopisit haettuun tehtävään. Yritys todennäköisesti korottaa tarjoustaan, jos todella haluaa sinut.
Jos ja kun pääsette sopuun, varmista palkka paperille tai edes sähköpostitse. Suullinen sopimus on sopimus, mutta vaikeampi todistaa.
Jos yksin neuvotteleminen jännittää, voit myös neuvotella avun kanssa jolloin sinulla on enemmän vaikutusvaltaa. Esimerkiksi Talentedin kanssa toimiessa sinulla on tukenasi oma agentti ja koko Talented yhteisö. Tiedämme yleisimmät kompastuskivet ja vaikka emme ole lakimiehiä (niitäkin löytyy tarvittaessa), tiedämme millaisia sopimuksia ei tule allekirjoittaa ja miten neuvotella sopimusta vielä paremmaksi.
Kompastuskivet
Suurin kompastuskivi on se, että palkka ja edut otetaan puheenaiheeksi liian myöhään. Kun palkasta keskustellaan heti tapaamisen alkupuolella, yllätyksiä tulee eteen vähemmän. Mitä yllätyksiäkö?
- Palkkataso ei vastaakkaan odotuksia
- Sinulle on tärkeää, että pääsisit olemaan heinäkuussa lasten kanssa mutta yritys ei anna lomaa, koska sitä ei ole kertynyt
- Ei mahdollisuutta joihinkin muihin sinulle tärkeisiin etuihin
Toinen yleinen karikko johon ajaudumme aivan liian usein on tilanne, jossa yrityksen edustaja kysyy paljonko haluamme palkkaa. Jännitymme ja möläytämme alakanttiin olevan summan, vaikka pallohan piti heittää takaisin yritykselle. Pyri pitämään pää kylmänä ja pysy ennalta miettimässäsi palkkatoiveessa.
Kolmas kompastuskivi on tarjousten vähyys. Pyri tilanteeseen, jossa sinulla on useampia tarjouksia pöydällä, jolloin pystyt kilpailuttamaan yrityksiä. Jos kiinnostavimman yrityksen tarjous on muita matalampi, voit hyvin vedota saamiisi parempiin tarjouksiin ja pyytää yritystä korottamaan tarjoustaan. Todennäköisesti yritys tekee tämän, jos todella haluaa sinut.
Kootut vinkit
- Ota huolellisesti selvää, mikä on hakemasi position yleinen palkkataso
- Ota huomioon palkkaavan yrityksen kulttuuri
- Listaa haluamasi edut
- Älä kerro nykyistä palkkaasi
- Anna yrityksen edustajan nimetä jokin palkkasumma ensin
- Enemmän on parempi, joten pyri saamaan useampia tarjouksia pöytään
- Jätä saamasi miellyttämätön tarjous aina avoimeksi
- Varmista palkka aina paperille tai edes sähköpostitse
Älä kirjoita sopimusta, jossa on
- Kilpailukielto
- Yli 6 kuukauden koeaika
- Epäreilu IPR (kaikki mitä teet muuna kuin työaikana ei saa kuulua työnantajalle)
Talented ravistelee yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT- ja digiosaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja ja projekteja, ja yrityksiä digitaalisen kompetenssin kehittämisessä ja devaajamarkkinassa erottautumisessa.
Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented-yhteisön Slackiin!