Mitä ohjelmistokehittäjä voi pyytää työhaastattelussa?

Mitä ohjelmistokehittäjä voi pyytää työhaastattelussa?

Ohjelmistokehityksen parissa on menossa valtava kysyntäpiikki, jonka tyyppinen koettiin viimeksi Nokian nousun aikaan. Erona kuitenkin on se, että nyt yhden jättiyrityksen sijaan tarvitsijoita on satoja. Digitalisaatio pakottaa perinteisten toimialojen parissa työskentelevät yritykset kasvattamaan myös omaa kompentenssiaan ja markkinoille tulee uusia kilpailijoita joka toimialalta.

Koodaripulasta on kirjoitettu viime aikoina runsaasti ja villeimmät arviot kertovat vajeen olevan jo 15 000 luokassa. Rekrytointikisa näkyy tekijäpuolella ikävällä tavalla, kun kokeneet ohjelmistokehittäjät saavat useita rekrytointipuheluita jopa joka päivä ja firmojen kilpailu on härskiä. Mitä sitten voit pyytää, kun seuraavan kerran istut työhaastattelutilanteeseen:

1. Suunnitelma henkilökohtaiseen kehittymiseen

Keskeisimpiä syitä työpaikan vaihtamiseen ovat toiveet henkilökohtaisesta kehittymisestä. Merkittävimmiltä osin kehittyminen alamme hommissa tapahtuu mielenkiintoisten projektien kautta ja tiimin muilta jäseniltä. Mikäli sinulle tärkeää työn vaihtamisessa on henkilökohtainen kehittyminen, kannattaa pyytää yritystä miettimään miten voisin tässä työyhteisössä kehittyä omien tavoitteideni osalta?

2. Koulutusbudjetti

Kehittymisen kannalta oleellista on myös, että voinko investoida aikaa ja rahaa uuden oppimiseen? Monet alan kiinnostavimmista tapahtumista ja kursseista ovat maksullisia, onko minulla mahdollisuus vingauttaa visaa ja ilmoittautua mukaan mikäli kurssien sisältö vastaa sekä minun, että yrityksen kehityskohteita? Paljonko tähän voi vuodessa noin arviolta käyttää rahaa?

3. Palkka

Oikotien palkkavertailutyökalun kautta ohjelmistokehittäjän keskipalkka 5-10 vuoden työkokemuksella on 3441 euroa kuukaudessa. Meidän kokemuksen mukaan tällä hetkellä ohjelmistokehittäjille maksetaan Helsingin alueella noin 4000-4500 euroa kuukaudessa riippuen osaamisen sisällöstä ja senioriteetistä. Palkkataso on nousemassa koko ajan, joten hyvin todennäköisesti ensi vuonna ollaan jo lähempänä 5000 euron tasoa.

Palkkakeskustelu on neuvottelu, jossa sinun työpanoksesi arvoa mitataan. Mikäli ammut toiveesi kattoon, voi olla että työpaikka valuu sivu suun. Toisaalta jos päädyt pyytämään liian vähän, menee pitkään ennen kuin saavutat muiden tason. Kannattaa mm. kysyä mikä on tiimini ja yrityksen muiden kehittäjien palkkataso ja linjata oma toiveesi sen mukaisesti.

Mikäli palkka on sinulle keskeisin syy työpaikan hakuun, kannattaa harkita myös freelancer -uraa. Freelancerina kannat yrittämisen riskejä, mutta pääset kovemmalle ansiotasolle.

4. Lomat

Kannattaa aina keskustella lomista työhaastatteluiden aikana. Mikään ei ole niin tylsää kuin olla ainoana työntekijänä paikalla heinäkuun hiljaisina tunteina. Mikäli olet kokenut kaveri ja yritys on ilmaissut kiinnostuksen sinun palkkaamiseksi, kysy voitko saada täydet lomat (4+1 viikkoa vuosi yksityisellä puolella). Tyypillisesti kesän aikana asiakasprojektit hiljenevät ja yrityksellä voi olla jopa haasteita keksiä tälle ajalle mielekästä tekemistä. Sinulla on hyvät mahdollisuudet saada pitkät lomat. Samassa yhteydessä kannattaa keskustella siitä, miten yrityksellä hoidetaan ylityöjärjestelyt ja voiko nämä pitää halutessaan loman jatkeena vai maksetaanko rahana.

5. Perusedut

Tietokone/puhelin

Vielä on niitä paikkoja, joissa työvälineet valitaan puolestasi. Saat corporate policyn mukaisen laitteen ja ohjeet sen käyttämiseksi. Syynä usein on, että tuen saamiseksi tai tiettyjen yrityksessä käytettyjen ohjelmistojen vuoksi tämä on sinulle parhaaksi. Mikäli tämä on sinulle tärkeä aihe, älä tyydy tähän selitykseen. Tarvitko kehittäjänä yrityksen ATK-osaston apuja? Mitkä ovat ne ohjelmat jotka eivät toimi toivomallani koneella ja löydänkö siihen itse toimivan ratkaisun? Perustyökalut pitäisi aina olla käyttäjänsä toiveiden mukaisesti, huonoista valinnoista kärsit päivittäin.

Lounassetelit/kulttuurisetelit

Perusasioita nämäkin. Monella yrityksellä nämä edut ovat automaattisesti kaikkien käytettävissä, mutta kannattaa aina selvittää mikä tilanne on. Etu on tyypillisesti kahden tyyppinen ja suurin osa yrityksistä käyttää mallia, jossa työntekijä maksaa lounareita 75% ja yritys loput. Osa yrityksistä käyttää työntekijälle parempaa mallia, jossa lounarit lisätään palkkasummaan. Tässä tapauksessa 10 euron arvoisesta lounarista joudut itse maksamaan 3 euroa. Säästät 7 euroa päivässä ja 1806 euroa vuodessa tällä mallilla.

Työsuhdematkalippu

Liikutko töihin julkisilla? Työnantaja voi maksaa lipun kokonaan tai osittain. Etu on työntekijälle kokonaan verovapaa, jos edun arvo on alle 300 euroa vuodessa. Työnantajalle ei koidu edun tarjoamisesta palkan sivukuluja. Työnantaja voi vähentää hankintakulut verotuksessaan.

Moni firma suosittelee laittamaan työmatkakulut verovähennyksiin, jolloin vastuu on työntekijän. Tässä haasteena on se, ettei verottajan asettama matkakulujen omavastuuraja 750 euroa välttämättä ylity, jolloin etu jää saamatta.

Internet -liittymä kotiin

Luetko sähköposteja vapaa-ajalle? Joudutko vastaamaan niihin? Tarvitset kotia internet liittymän tätä varten ja sinun kannattaa tätä pyytää haastattelussa. Toisaalta, mikäli haluat pitää työn ja vapaa-ajan erillään niin hyvä syy kieltäytyä kotona tehtävästä työstä on nettiyhteyden puute.

Signing bonus?

Rekrytointibonuksien lisäksi osa yrityksistä tarjoaa myös signing bonuksia uusille työntekijöille. NHL:stä tuttu perinne on siis jalkautunut myös tähän kuumaan markkinaan. Kysy voisitko saada signing bonuksen, mikäli päädyt vaihtamaan työpaikkaa. Vaihtamiseen kun aina liittyy häslinkiä ja koko ruljanssi on osittain ikävää.

Tässä listattuna muutamia ideoita työhaastatteluita varten. Tilanne on nyt lähtökohtaisesti se, että sinun osaamisestasi on valtava pula ja kysyjiä monta, joten sinulla on merkittävät vaikutusmahdollisuudet työhaastatteluissa.

Muita etuja, joista voit halutessasi keskustella

# (täysi)autoetu, autoiluista innostuneille
# asuntoetu, mikäli muutat vähän kauempaa
# täysi työterveyshuolto vakuutuksella, joka korvaa myös vanhat vammat ja erikoislääkärille pääsee ilman lähetettä sekä hammashoito (monelle aika hieno etu!)
# hoitaja kotiin sairaalle lapselle (saatavilla jo monessa työpaikassa, itseni kaltaiselle perheelliselle loistava palvelu)
# bonus yrityksen tuloksesta (käytössä melko monessa yhtiössä)
# osakkuus (erityisesti startup -puolella käytössä)
# palkankorotussuunnitelma vuosittain (ehkä vähän harvinaisempi etu..)

Harri Sieppi
Talented Agent
www.talented.fi

 

 Tsekkaa 100 kumppanifirmaamme ja pyydä työtarjouksia haluamistasi yrityksistä täällä.

Selvitä työmahdollisuutesi