fi en

Ohjelmistokehittäjien palkkataso Suomessa 2021

19 tammi 2021 by Maria Kotaniemi

Lue päivitetty versio, Ohjelmistokehittäjien palkkataso Suomessa 2022, täällä.

Viime vuosina IT-alaa on puhututtanut niin osaajapula kuin ohjelmistokehittäjien palkkataso. Talented on reilun neljän vuoden elinikänsä aikana tavannut tuhansia ohjelmistokehittäjiä ja keskustellut käytännössä jokaisen kanssa palkasta. Tavatuista kehittäjistä suurin osa on työskennellyt Suomen arvostetuimmissa työpaikoissa senior kehittäjän roolissa. Samaan aikaan toisella puolen pöytää olemme keskustelleet satojen IT-alan työnantajien kanssa, aina startupeista pörssiyhtiöihin. Keskustelut pöydän molemmin puolin pitävät meidät kartalla senior ohjelmistokehittäjien palkkatasosta ja -toiveista, sekä miten ja millä perustein palkka muodostuu.

Miten palkka määräytyy?

Palkka on maksu henkilön tekemästä työstä ja sen tuottamasta arvosta yritykselle. Toisin sanoen palkka on aina perusteltavissa.

Konsulttitalot

Suomen arvostetuimpia konsulttitaloja ovat muun muassa Vincit, Reaktor, Gofore ja Futurice. Kaikki rakentavat asiakkailleen digitaalista liiketoimintaa, saaden projekteihin käytetyistä tunneista korvausta. Näitä projekteja tekeville konsulteille maksetaan luonnollisesti palkkaa, ja siinä konsulttien laskutus on keskeisessä asemassa. Kokeneen kehittäjän tuntihinta liikkuu 100 euron molemmilla puolilla, erityisosaajan tuntihinta jopa lähemmäs 200 eurossa.

Esimerkiksi 5 000 euroa kuukaudessa tienaavalle kehittäjälle palkka sivukuluineen tarkoittaisi n. 6500 euron kustannusta yhtiölle (bruttopalkka * 1,3, mikä sisältää karkeasti henkilön palkanmaksuun liittyvät kustannukset). Tähän lisätään vielä operatiiviset ja hallinnolliset kustannukset, toimitiloista myyntiin, mikä lisää merkittävästi kustannuksia. Etenkin edellä mainituissa yrityksissä, joissa puitteet työntekoon ovat huippuluokkaa, on tämä osa kustannuksista myös verrattain korkea. Konsulttina sitä kuitenkin työskentelee pääosin asiakkaalla, mikä voi sapettaa, kun joutuu silti osaltaan kustantamaan työnantajan hienoudet ja huvitukset toimistolla, jossa ei useinkaan ehdi viettää aikaa.

Tuotetalot

Tuotetalot eli yritykset, jotka rakentavat omia tuotteitaan ja myyvät näitä, ovat teoriassa ainoa ympäristö, missä korkean palkan saanti on mahdollista. Menestyneitä tuotetaloja ovat esimerkiksi Smartly, Unity Technologies ja Supercell. Näissä kehittäjän rakentama tuote levitetään ja myydään pitkin maailmaa, joten saatu rahallinen hyöty voi olla paikoittain todella merkittävää. Kuitenkin ohjelmistokehittäjien palkat ovat näissä useimmiten kiinteät, eikä niinkään sidottu yrityksen liiketoiminnan menestymiseen.

Ohjelmistokehittäjien palkkataso Suomessa

Karkea haarukka kokeneiden ohjelmistokehittäjien bruttopalkaksi on 4700 – 6000 € kuukaudessa. Haarukan yläpäässä työtehtäviin kuuluu monesti vastuuta joko suunnittelun tai tiimin johtamisen osalta.

Keskimääräistä suurempaa palkkaa voivat saada myös ohjelmistokehittäjät, joilla on myynnillistä vastuuta asiakkuudesta ja rahapalkka perustuu osittain tulospalkkaukseen. Tulospalkkauksella tarkoitetaan mallia, jossa osa palkasta sidotaan suoritettuun työhön, esimerkiksi työntekijän henkilökohtaiseen kuukausilaskutukseen asiakkaalta. Korkeammalla tuntihinnalla myydyt projektit tuottavat lisää euroja paitsi yritykselle, mutta hyödyttävät suoraan myös työntekijää suurempana kuukausipalkkana. Jos taas työntekijä on paljon poissa töistä tai asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan hänen osaamisestaan, tulospalkkaus näkyy keskimääräistä pienempänä palkkasummana.

Esimerkkejä eri tulospalkkamalleista suomalaisissa IT-yrityksissä

Kiinteä 3500 €/kk + 10 % henkilökohtaisesta laskutuksesta
3500 € + 95 €/h * 150h * 10 % = 4925 €
3500 € + 110 €/h * 150 h * 10 % = 5150 €
Kiinteä 3000 €/kk + 10-20 % henkilökohtaisesta laskutuksesta
3000 € + 95 €/h * 150 h * 10 % = 4425 €
3000 € + 110 €/h * 150 h * 20 % = 6300 €

Tulospalkkauksessa työntekijän kokemus ja osaaminen vaikuttavat suuresti palkkaan. Asiakkaat ovat yleensä valmiita maksamaan enemmän kokeneista ohjelmistokehittäjistä, ja kokeneemmilla työntekijöillä osuus laskutuksesta on yleensä suurempi.

Peruspalkkojen suurudet suomalaisissa IT-yrityksissä

Perinteisemmän palkkauksen osalta työntekijän ansaitsema rahasumma korreloi suoraan yritykselle tuotetun hyödyn kanssa. Kokemattomammat ohjelmistokehittäjät tienaavat vähemmän ja suunnitteluvastuussa olevat henkilöt selkeästi enemmän. Karkeasti ottaen olemme havainneet seuraavat palkkahaitarit kokemustasoittain:

Junior Developer: 3000 – 3800 €
Developer: 3800 – 4700 €
Senior Developer: 4700 – 5700 €
Arkkitehti/Lead Developer:  5800 – 7000 €

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella palkkataso on muutaman satasen alhaisempi.

Poikkeuksia tottakai on, ja jopa Suomesta löytyy muutamia SuperKoodareita™, joiden kuukausitienestit nousevat yli 10 000 euron. Jos nykyinen palkkatasosi kuitenkin jää selkeästi näiden haitareiden alapuolelle, voi olla aiheellista ottaa asia puheeksi yrityksessä tai etsiä uusi työpaikka.

Suomessa korkea verotusaste tasoittaa tehokkaasti suurempien rahapalkkojen tuomaa hyötyä. Pelkästä rahapalkkiosta puhuminen on kuitenkin harhaanjohtavaa etenkin arvostetuimpien työnantajien osalta, sillä monet näistä yrityksistä tarjoavat työntekijöilleen paljon erilaisia, rahanarvoisia etuja.

Kehittäjien kanssa käymissämme keskusteluissa pyrimme palkan sijaan keskittymään tekijän unelmiin ja urakehitystoiveisiin, ja sitä kautta löytämään hakijalle kaikista hauskimman ja viihtyisimmän työpaikan. Omaa palkkatasoaan voi kuitenkin kasvattaa esimerkiksi harrastuneisuuden kautta hankitulla erityisosaamisella, opettelemalla uutta, pyrkimällä senior tai lead rooliin, tai vaihtamalla firmaa.

 

Lue myös:
Koodarin top 50 työpaikkaa 2021
Parhaat työpaikat ohjelmistokehittäjälle eri elämäntilanteisiin ja tarpeisiin
Itsenäiseksi ohjelmistokonsultiksi ryhtymisen viisi askelta

 


Talented yhdistää senior-tason ohjelmistoalan ammattilaiset houkuttelevimpien teknologiayritysten työmahdollisuuksien kanssa. Lisäksi autamme yrityksiä houkuttelemaan, rekrytoimaan ja pitämään parhaat ohjelmistoalan ammattilaiset.

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.