fi en

Näin nappaat työpaikan (minkä tahansa)

20 huhti 2020 by Harri Sieppi

Tänään kerron sinulle salaisuuden: Näin nappaat työpaikan. Minkä tahansa tai sen, jonka todella haluat. Se ei ole mustaa magiaa. Sinun tarvitsee ”vain” selvittää seuraavat kolme asiaa:

1 Yrityksen ongelmat ja haasteet (A)

2 Yrityksen keskeisimmät tavoitteet esimerkiksi seuraavalle 18 kuukaudelle (B)

3 Tien rakentaminen A:sta B:hen, haastekentästä tavoitemaailmaan

Olen itse työskennellyt paljon pidempään myynnin parissa kuin rekrytointi bisneksessä. Moni omassa työnhaussani ja muiden työnhaussa auttamisessa  käyttämistäni metodeista pohjautuu siten myyntitaustaani. Uuuden työn ja uuden asiakkaan saamisella on yllättävän monia yhtäläisyyksiä.

Muodosta selkeä käsitys yrityksen haastekentästä

Jos havittelet työtä pörssiyhtiöstä, tiedonhaku on huomattavasti helpompaa. Verkkosivuilta, netistä ja pörssistä löytyy todennäköisesti useita tiedotteita ja liiketoimintakatsauksia. Raporttien lukeminen kuulostaa supertylsältä, mutta niistä löytyy erittäin arvokasta kamaa työnhakusi tueksi. Listaa ylös raporteista ilmenevät haasteet (A) ja tavoitteet (B).

B kohta on helpompi, sillä raporteista löytyy usein enemmän tietoa yrityksen viimeaikaisista kuulumisista, onnistumisista ja tavoitteista kuin haasteista. Yritys peilaa peilaa kuukausittain ja kvartaaleittain itseään omiin tavoitteisiinsa, joten sen selvittäminen, minne yritys on menossa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä, on suhteellisen helppoa. Pörssiyhtiöillä on kuitenkin velvollisuus kertoa omistajille haasteista, joten saat raporteista myös A kohdan.

Kannattaa käydä läpi raportteja muutaman vuoden ajalta. Kirjoita paperille, mitä yritys tehnyt viime vuosien aikana, missä se on onnistunut ja missä epäonnistunut. Poimi mukaan myös mitkä on juuri nyt polttavia asioita. Keskustelu näiden asioiden pohjalta tulee olemaan todella antoisaa!

Ajansäästövinkki: Jos käytät rekry agenttia, voit pyytää agenttiasi tekemään selvitystyön puolestasi. Kysy agentiltasi: ”Mitkä ovat yrityksen/tiimin keskeisimmät haasteet?” ja ”Mitkä ovat yrityksen/tiimin tärkeimmät tavoitteet seuraaville 18 kuukaudelle?”. Agenttisi haluaa, että onnistut työnhaussa, ja jos hän voi hoitaa Sherlock Holmes hommat puolestasi, säästät paljon aikaa.

Boostaa haastattelua valmistautumalla siihen hyvin

Jos olet tehnyt kotiläksysi, sinulla on lista yrityksen ongelmista (A) ja tavoitteista (B). Toinen asia, jonka haluat tehdä, on lista ongelmakysymyksistä. Käy läpi lista yrityksen haasteista ja ongelmista, tartu kynään ja kirjoita ylös kysymyksiä, jotka auttavat selkeyttämään ja ymmärtämään yrityksen nykytilaa.

Ongelmakysymyksiä on todella haastavaa lähteä pohtimaan haastattelun aikana, sillä aihe on haastava ja moni pysyttelisi mieluummin helpommissa ja positiivisimmissa aiheissa. Kysymysten etukäteen miettiminen auttaa pitämään keskustelun halutussa suunnassa, sillä et voi saada selkeää käsitystä yrityksen nykytilanteesta jos keskustelette vain onnistumisista ja tavoitteista.

Nyt sinulla on lista haasteista, tavoitteista ja ongelmakysymykistä, jotta voit selvittää nykytilan. Kynä ja paperi ovat aseesi itse haastattelussa.

Näin voitat sydämiä haastattelussa

Ensimmäinen tapaaminen on yleensä palkkaavan yrityksen rekrytoijan kanssa. Mitä nopeammin pääset eteenpäin tutustumisvaiheesta ja ”jargonista” tärkeämpiin aiheisiin (A & B), sitä antoisampi keskustelusta tulee. Kuinka sitten ohjata keskustelun suuntaa?

Kun ”hei ja tervetuloa”,”saisiko olla kahvia” ja ”todella mukavaa, että pääsit tänään tänne” on hoidettu alta, selvitä tapaamisen agenda. Huolehdi, että myös sinun agendasi mahtuu mukaan. On tärkeää ajatella haastattlua tasavertaisena tapaamisena, eikä ”he kysyvät, minä vastaan” tapahtumana.

Kerro kuinka innoissasi olet positiosta ja kuinka olet valmistautunut tapaamista varten, ja että haluaisit saada käsityksen seuraavista asioista:

1) Mikä on yrityksen/tiimin nykytilanne ja mitkä ovat huolestuttavimmat haasteet

2) Mitkä ovat yrityksen/tiimin tärkeimmät tavoitteet seuraavalle 18 kuukaudelle

Aloittakaa kuitenkin keskustelemalla hakemastasi positiosta, jotta olette molemmat samalla sivulla siitä, mitä rooli pitää sisällään ja mitä siinä pitäisi saada aikaan. Kynä ja paperi ovat jälleen ystäviäsi. Kirjoita ylös muistiinpanoja ja vastauksia – tämä auttaa sinua edistämään aiemmin tekemiäsi listoja ja kenties tuomaan täysin uutta perspektiiviä. Kun haastattelija puhuu ongelmista, kysy millaisia vaikutuksia niillä voi olla (jos et esimerkiksi pystyisi ratkaisemaan jotakin ongelmaa, mikä on pahinta mitä voisi käydä).

Kun sinulla on riittävä tilannekuva ja selvä visio siitä, mitä roolissa tulisi tehdä, toista nämä ja kysy, ymmärsitkö oikein ja oliko teillä samanlainen näkemys. Jos olet edelleen kiinnostunut positiosta, nyt on aikasi loistaa.

Tien rakentaminen A:sta B:hen

Tämä osuus on vaikein generalisoida, sillä käytämme kaikki omaa yksilöllistä työkalupakkiamme ongelmien ratkomiseen. Tässä kohtaa työhaastattelua pääset kuitenkin käyttämään kaikkea sinulle kertynyttä tietotaitoa ja hallitsemiasi työkaluja, jotta voit viedä yrityksen sen nykytilanteesta tavoitetilaan. A:sta B:hen, kuten aikaisemmin jo puhuttiin. Rakentamalla tuon tien esittelet taitojasi niin paljon paremmin, kuin listaamalla vanhoja projekteja tai kertomalla, kuinka olet koodannut viisi vuotta Javaa. Totuus on, että edellä mainittuja asioita kysytään vain jotta ymmärrettäisiin, saisitko homman hoidettua vaiko et.

Näytä, että saisit. Rakenna tie valoisampaan tulevaisuuteen. Varmista, että haastattelija ymmärtää että olet auttamassa heitä. Koska suurin osa työstä tehdään tiimeissä, tiimityö on se minkä avulla tavoitteet saavutetaan, mutta nämä ovat sinun näkemyksiäsi ja ideoitasi miten se tehdään.

Yhteenveto

Ongelmien (A) ja tavoitteiden (B) listaaminen ja tien rakentaminen haasteista tavoitemaailmaan ei aina toimi. Ihan kuin myynnissä, joskus sitä voittaa ja joskus ei. Todennäköisyys sille, että nappaat työpaikan kuitenkin kasvaa suunnattomasti, kun toimit haastatteluissa tällä tyylillä.

Mitä juuri teit? Selvitit, mitä yritys oikeasti tekee tällä hetkellä ja mitkä ovat keskeisimmät haasteet ja tavoitteet. Valmistauduit keskusteluun ja asetit sille fokuksen: miten voit auttaa yritystä menestymään. Annoit yritykselle ideoita tai jopa ratkaisun, kuinka se voi saavuttaa tavoitteensa, ja ainakin sait antoisan keskustelun aikaiseksi. Toivottavasti kaikki tekemäsi työ johtaa myös työpaikan saamiseen tai seuraavaan vaiheeseen siirtymiseen.

Mikäli purjehdit sulavasti suoraan palkka- ja sopimusneuvotteluihin, lue täältä, mitä ohjelmistokehittäjä (ja muutkin!) voi pyytää. 

 

Saatat myös haluta lukea:
Näin kirjoitat CV:n, jotka rekrytoijat rakastavat
Koodarin top 50 työpaikkaa 2021
Ohjelmistokehittäjien palkkataso Suomessa 2021

 


Talented yhdistää senior-tason ohjelmistoalan ammattilaiset houkuttelevimpien teknologiayritysten työmahdollisuuksien kanssa. Lisäksi autamme yrityksiä houkuttelemaan, rekrytoimaan ja pitämään parhaat ohjelmistoalan ammattilaiset.

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.