fi en

Ohjelmistoalan trendit 2022

25 helmi 2022 by Markus Tuuri

Tässä tekstissä avaan kymmenen esimerkin kautta havaitsemiani ohjelmistoalan trendejä sekä millaiset projektit ja yritykset kiinnostavat ohjelmistokehittäjiä juuri nyt.

1. Innovatiiviset ja trendaavat yritykset

Esimerkiksi ohjelmistoratkaisuja toimitusketjujen optimointiin ja hallintaan rakentava Relex on juuri nyt todella vetovoimainen, sillä yritys päätyi uutisiin kerättyään ennätyksellisen 500 miljoonan euron rahoituksen. Samaan hengenvetoon mainittakoon myös 10 miljoonaa euroa kerännyt Brella, joka rakentaa tapahtuma-alustaa virtuaalisiin, fyysisiin ja hybriditapahtumiin, sekä ravintolaruoan kotiinkuljetuspalvelu Wolt, joka myytiin vastikään seitsemällä miljardilla eurolla.

2. Vastuullisuus ja eettisyys

Ohjelmistokehittäjät haluavat nyt työskennellä toimialoilla ja yrityksissä, jotka antavat tekijälleen mahdollisuuden parantaa maailmaa. Esimerkiksi Fiksuruoka.fi, Spinnova, Gubbe ja Emmy istuvat tähän kategoriaan loistavasti.

3. Oma harrastuneisuus

Koronapandemia on saanut ihmiset miettimään, mikä on itselle tärkeää. Moni on aloittanut uuden harrastuksen tai palannut takaisin vanhan rakkaan harrastuksen pariin.  Myös työmarkkina on muuttunut avoimemmaksi ja vapaammaksi, ja ohjelmistokehittäjät ovat innostuneet aiempaa enemmän yhdistämään työn ja vapaa-ajan kiinnostuksen kohteet. Tästä hyviä esimerkkejä ovat yritykset kuten Spotify, Yousician, ICEYE, Zenniz ja Kamux.

4. Tuotetalot

Yksi ohjelmistoalan trendaava ilmiö on, että ohjelmistokehittäjät haluavat nyt tehdä pitkäjänteistä kehitystyötä tuotetaloissa. Projektista ja asiakkaasta toiseen pomppimisen sijaan yhteen tuotteeseen keskittyminen kiinnostaa. Ecommerce on tästä hyvä esimerkki, sillä tekijä pääsee yrityksen “coreen” ja oma tekeminen on koko yrityksen sydän sen sijaan, että ohjelmistokehitys olisi toissijainen tekijä yrityksen toiminnassa.

5. Modernien ongelmien ratkominen moderneilla työkaluilla

Jos ratkottava ongelma on uusi ja innovatiivinen, jopa ensimmäinen alallaan tai muuten täysin poikkeuksellinen, toimialalla ei tunnu olevan tekijöille niin väliä. Yleensä tällaiset kulkevat käsi kädessä modernin tech stackin kanssa. Tällä hetkellä trendaavat muun muassa AWS, Google Cloud Platform, Golang ja Flutter.

Tähän lisättäköön myös, että työmahdollisuuksien runsaus on ajanut kehittäjät ajattelemaan seuraavaa ura-askelta yhä kapeammin. Devaajat siis hakevat sellaisia positioita, joissa on mahdollista työskennellä jollakin tietyllä niche-teknologialla.

6. Vanhanaikaisen liiketoiminnan modernisointi

Legacy -yritykset kiinnostavat silloin, kun yritys on ottamassa digiloikkaa tähän päivään. Tällöin tekijä pääsee osaksi isoa muutosta ja vaikuttamaan siihen, miten muutosta ajetaan ja  millaisia uusia työkaluja ja toimintatapoja otetaan käyttöön.

7. Kehityksen edistäminen

Tyypillinen syy työpaikan vaihdolle on usein se, että nykyisen työnantajan tilanne on liian stabiili; tehdään vaan jo aikanaan kehitettyä juttua. Ohjelmistoalalla ohjelmistokehityksen prosessien ja tuotteiden kehitystyö tuntuu olevan aina trenditekijä.

8. Autonomia

Itseohjautuvuus ja vapaus suunnitella omaa työskentelyään kuten parhaaksi näkee ovat nyt todella tärkeitä seikkoja ohjelmistoalan ammattilaisille. Lyhennetty työviikko on kasvattanut suosiotaan ei vain kokeneimpien tekijöiden keskuudessa, vaan myös nuorempien ohjelmistoalan ammattilaisten keskuudessa. Tämä näkyy siten, että tekijät suosivat pienempiä yrityksiä koska modernit startupit ja scaleupit ovat poikkeuksetta matalan hierarkian yrityksiä, joissa on modernit työskentelytavat ja arvot.

9. Hybridi

Kulttuurisesti houkuttelevimpia yrityksiä ovat sellaiset, joissa ohjelmistokehittäjät saavat työskennellä itseohjautuvasti ja päättää, millainen työskentelymuoto sopii heille parhaiten. Kovin moni kehittäjä ei enää huoli työsuhdetta, jonka vaatimuksena on olla jatkuvasti toimistolla. Samanaikaisesti “full remote” ei myöskään ole se houkuttelevin malli, sillä kotona jumittamiseen on kyllästytty kiitos koronapandemian. Ihmiset haluavat edelleen kokea yhteisöllisyyttä työyhteisönsä kanssa – pieninä tai vähän isompina annoksina oman mieltymyksensä mukaan.

10. Käytännön tekijät

Lyhyesti sanottuna korkea palkka ja lyhyt penkkiaika houkuttelevat ohjelmistokonsultteja. Konsulttitaloissa tulee väistämättä silloin tällöin penkkiaikaa. Jos yrityksellä ei ole tarjota tuolle ajalle mielekästä tekemistä, kuten esimerkiksi yrityksen sisäistä kehitystyötä tai mahdollisuutta antaa tekijän keskittyä omaan harrasteprojektiinsa tai vaikka lomailla, tai jos peukaloita joutuu pyörittelemään pitkäänkin projektien välissä, siirtyy ohjelmistokehittäjän katse nopeasti muualle: Markkinalta löytyy useampia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat lyhyen tai jopa olemattoman penkkiajan.

 


Talented ravistelee yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT-osaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja, jokaisen henkilökohtaiset kriteerit ja uratavoitteet huomioiden. Lisäksi autamme yrityksiä houkuttelemaan, rekrytoimaan ja pitämään parhaat ohjelmistoalan ammattilaiset talossa Talent Acquisition-aktiviteettien ja työnantajamielikuvatyön keinoin.

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.