Ohjelmistoalan alihankintamarkkina vuonna 2020: Viisi huomiota muuttuneesta markkinasta
Vuosi 2020 on ollut monella tapaa ennennäkemätön. Kuluneen vuoden aikana on koettu suuria epävarmuuksia ja pelko oman projektin tai työpaikan menettämisestä kasvoi niin ohjelmistoalalla kuin muillakin aloilla. Yritysten näkökulmasta kasvoi huoli niin työntekijöiden hyvinvoinnista kuin siitä, pystyykö tarjoamaan heille työtä.
Talented seuraa ohjelmistoalan markkinan kehitystä aktiivisesti, mutta tänä keväänä ryhdyimme kirjaamaan havaintojamme systemaattisesti ylös sekä jakamaan niitä julkisesti. Alihankintabisneksessä on ollut havaittavissa selkeitä trendejä, ja seuraavaksi esiteltävät huomiomme pohjautuvat keräämäämme dataan sekä satoihin itsenäisten tech konsulttien ja alihankintaa tekevien yritysten kanssa kevään aikana käytyihin keskusteluihin.
1. Hintapaine
Hintapaine tuijotti tiukasti silmiin läpi koko kevään 2020. Konsulttitaloissa myytiin halvemmalla ja tarjottiin joustoa maksuaikoihin ihan jo sen vuoksi, että projektien jatkoja voitiin turvata. Lisäksi ostajat olivat hyvin tietoisia muuttuneesta tilanteesta ja neuvotteluasemastaan, ja osaajia saatiin projekteihin alemmalla tuntihinnalla.
Itsenäisten konsulttien osalta skenessä liikkuu huhuja, että tekijät olisivat ensin käyttäneet muut keinot, kuten maksuajoissa vastaan tuleminen, ylimääräisten kulujen karsiminen ja oman ennakkoveron poistaminen tai alentaminen, ennen kuin ovat alentaneet tuntihintaansa.
Talentedin kautta projekteissa olevista itsenäisistä konsulteista kerätyn datan mukaan tekijöiden tuntihinnat ovat pysyneet kutakuinkin samalla tasolla läpi koko kuluneen vuoden. Muutokset ovat olleet suhteellisen pieniä, ja korjausliikkeetkin ovat tapahtuneet nopeasti.
2. Paljon tekijöitä vapaana
Lukuisat lähtöpassit ulkopuolisille konsulteille sekä YT-neuvotteluiden myötä seuranneet lomautukset ja irtisanomiset vapauttivat markkinaan valtavasti työvoimaa keväällä 2020. Kun myös iso osa projekteista jäädytettiin, kilpailu vihreää valoa saaneista projekteista oli todella kovaa. Kesän jälkeen vapaiden tekijöiden määrä on tuplaantunut verrattuna maaliskuuhun.
3. Julkisen sektorin vetovoima kasvanut
Julkisen sektorin tarjoama ”pitkä ja vakaa leipä” on herättänyt mielenkiintoa aivan ennennäkemättömällä tavalla korona -aikana. Julkinen sektori on hidas muutoksille, ja keväällä vetovoimaa lisäsi monen ison ja oikeasti mielenkiintoisen digitalisaatio-hankkeen käynnistyminen. Julkisen sektorin projektien lukumäärä ei myöskään kyykännyt samalla tavalla kuin yksityisen sektorin projektien määrä, missä nähtiin melkoinen vapaapudotus maaliskuun loppupuolella.
4. Etätyö tuonut valtavasti uusia työmahdollisuuksia
Koko maailman softaprojekteista merkittävästä osasta tuli kertaheitolla full remote projekteja, mikä tarjosi, ja tarjoaa, yrityksille loistavan mahdollisuuden kumppanoitua kansainvälisten yritysten kanssa. Myös itsenäiset konsultit pääsevät vielä syksylläkin entistä helpommin kiinni kansainvälisiin projekteihin.
Toiseksi, kun Covid-19 tilanne pakotti yritykset siirtymään täällä kotosuomessakin täysipäiväiseen etätyöskentelyyn, työmahdollisuuksien määrä moninkertaistui. Koodia voidaan tuottaa suoraan Härmästä isolle kirkolle Helsinkiin, ja on-site on so last season. Vai onko?
Nähtäväksi jää, millä asteella yritykset jättävät etätyöskentelymahdollisuuden osaksi kulttuuriaan. Toivottavaa kuitenkin olisi, että niille, jotka haluavat mennä toimistolle ja nauttia spontaaneista kohtaamisista työyhteisön kanssa, suotaisiin se mahdollisuus jatkossakin. Emme kuitenkaan olisi tästä huolissamme, vaan ennemminkin siitä, että etätyöstä tulee aivan yhtä vierasta kuin se oli ennen Covid-19 pandemiaa.
5. Perustekemisen arvo noussut
On ollut mielenkiintoista huomata, että nekin projektit, jotka eivät meidän mielestämme ole olleet ”kärkihankkeita”, ovat herättäneet paljon mielenkiintoa tekijöiden keskuudessa. Yleisesti ottaen kokeneet tekijät pitävät greenfield -projekteista, joissa pääsee kehittämään jotain aivan uutta, mutta myös perustekemisen arvostus tuntuu nousseen näinä epävarmoina aikoina.
Loppuvuoden näkymät
Projektien määrän kehitys
Avointen projektien määrä on kasvanut kesän jälkeen, ja määrän voidaan odottaa kasvavan myös loppuvuonna. Julkisella sektorilla on tällä hetkellä pöydällä isoja mielenkiintoisia tarjouspyyntöjä, ja niitä on tiedettävästi tulossa lisää.
Hintojen kehitys
Hinnat tuskin tulevat nousemaan. Ennusteemme on, että hinnat tulevat pysymään joko samana, tai nähdään pientä laskupainetta. Tulevaisuuden epävarmuustekijät eivät ole vielä näkyneet isosti IT- projektien hinnoissa, sillä digitalisaatio on yrityksissä vielä niin kesken joten digijärjestelmien kehittäjiä tarvitaan.
Tekijöiden määrän kehitys
Yritysten penkkitilanteita ja mahdollisten YT-neuvotteluiden vaikutuksia on vaikea ennustaa, mutta sen verran uskallamme arvata, että loppuvuonna tuskin nähdään samanlaista vapaiden tekijöiden määrän nousua kuin mitä keväällä nähtiin. Kokeneet tekijät tietävät, ettei maailma ole valmis ja luottavat siihen, että keikkaa kyllä löytyy. Itsenäiseksi konsultiksi vastikään ryhtyneillä markkinatilanteen epävarmuus saattaa mietityttää enemmän, ja todennäköisesti osa tuleekin palaamaan palkkatöihin turvallisempien ansioiden pariin.
Lue myös: Itsenäisen konsultin sopimuspohja – Sisällytä nämä kahdeksan kohtaa!
Etsitkö projekteja? Meillä pyörii viikkotasolla noin 10M€ edestä avoimia projekteja, joihin etsimme koko ajan tekijöitä. Tsekkaa keikat ja löydä seuraava projektisi!
Talented pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT- ja digiosaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja ja projekteja. Lisäksi autamme yrityksiä digitaalisen kompetenssin kehittämisessä ja devaajamarkkinassa erottautumisessa.
Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented-yhteisön Slackiin!