fi en

Itsenäisen konsultin sopimuspohja – Sisällytä nämä kahdeksan kohtaa!

26 kesä 2020 by Maria Kotaniemi

Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun Talented Yhteisön #freelance-work -kanavalla on kysytty, millaisia sopimuspohjia yhteisön muut konsultit käyttävät ja olisiko jollakulla jakaa hyväksi todettu itsenäisen konsultin sopimuspohja. Itsenäisille konsulteille on välttämätöntä allekirjoittaa sopimus uuden asiakkaan kanssa, jotta molemmat osapuolet ovat kartalla projektin yksityiskohdista, aikataulusta, tuntihinnasta ja maksuajoista.  Selkeän sopimuksen laatimista ja projektin yksityiskohdista sopimista ei voi korostaa liikaa, sillä näiden puute voi  johtaa negatiivisiin yllätyksiin tai pahimmassa tapauksessa tekijän vakaviin taloudellisiin menetyksiin.

Tässä tekstissä selitämme kahdeksan kohtaa, jotka täytyy löytyä itsenäisen konsultin sopimuksesta. Lisäksi annamme sinulle itse käyttämämme sopimuspohjan, jota voit hyödyntää.

Miksi itsenäisen konsultin pitää tehdä sopimus?

Sopimus suojaa sinua itsenäisenä työntekijänä ja antaa sinulle joustavuuden odottamattomien tapahtumien tai muutosten varalta. Sopimuksen laatiminen vähentää yksilöllisen tulkinnan mahdollisuutta ja ehkäisee erimielisyyksien ja ristiriitojen syntymistä sinun ja asiakkaan välille. Lisäksi sopimus antaa molemmille osapuolille selkeän kuvan tehtävän työn odotuksista.

Jos asiakas epäröi laatimasi sopimuksen allekirjoittamista ja tarjoaa tilalle omaa pohjaansa, älä allekirjoita mitään ennen kuin lakimies on tarkastanut sopimuksen. Riskinä on, että asiakkaan sopimuksessa on sinulle kuoppa kaivettuna pienen printin seassa.

Kahdeksan välttämätöntä asiaa, jotka haluat sisällyttää sopimukseen

Turvataksesi oman selustasi, on tärkeää sisällyttää seuraavat tiedot konsultin sopimukseen, oli käytössä sitten itse laatimasi sopimus tai asiakkaan pohja. Nämä kohdat varmistavat, että molemmat osapuolet ovat ymmärtäneet työn yksityiskohdat ja vältät niitä koskevat erimielisyydet projektin varrella ja sen jälkeen.

1. Johdanto

Johdannossa, eli sopimuksen tarkoituksen selittämisessä, on tärekää olla selkeä. Anna tässä osiossa lyhyt kuvaus sopimuksen ja/tai projektin taustasta, ja kuvaa sopimuksen osapuolet ja kuka suorittaa töitä missä yrityksessä.

Voi myös olla järkevää avata erilaiset nimitykset, joita osapuolista käytetään sopimuksessa.

2. Mitä työ sisältää ja mitä sinulta odotetaan

Tämä kohta ennaltaehkäisee väärinkäsityksiä ja erimielisyyksiä. Voit vapaasti käyttää luetteloja, mikäli työhön liittyy enemmän tehtäviä tai haluat sopimuksesta avoimemman.

Kuvaile yksityiskohtaisesti, mitä sinun odotetaan tuottavan ja toimittavan asiakkaalle. Tämä suojaa sinua tilanteilta, joissa asiakas yhtäkkiä pyytää sinulta, voitko tehdä eri tehtäviä tai enemmän työtä kuin on sovittu. Jos työtehtävästä ei ole erikseen sovittu sopimuksessa, älä tee sitä. Kaikista lisätöistä on sovittava erikseen.

Sisällytä tähän kohtaan myös mitä sopimus merkitsee, mutta myös se, mitä se ei tarkoita, jos on olemassa harmaita alueita, jotka voivat johtaa väärinkäsityksiin. 

3. Mahdolliset muutokset

Sisällytä sopimukseen erillinen osa mahdollisia muutoksia varten. Voit käyttää tätä kohtaa juuri kuvailemassamme tilanteessa, jossa asiakas pyytää sinua tekemään uusia tehtäviä tai enemmän työtä kuin on sovittu.

Kuvaile tässä osiossa, miten laskutat muutoksista ja että odotat asiakkaan maksavan jo tehdystä työstä.

4. Kommentit ja huomautukset

Tähän sopimuksen osaan voit laittaa omia muistiinpanojasi ja asiakkaan kommentteja. Anna asiakkaalle mahdollisuus kertoa, mitä he odottavat toimitettavalta ​​työltä. Näin osoitat olevasi yhteistyöhaluinen ja ottavasi huomioon asiakkaan tarpeet ja toiveet.

5. Aikataulu

Jotta välttyisit siltä, että projektiin kuluu enemmän tunteja kuin mistä olette sopineet sinulle maksettavan, suosittelemme kirjoittamaan muistiin, millaisia tuntimääriä työn odotetaan sinulta vievän. Näin varmistat, että saat kohtuullisen korvauksen tekemästäsi työstä, jos saat kiinteän summan koko projektista, mutta myös jos olet sopinut tuntihinnasta. 

Sisällytä tähän osioon myös, milloin projekti alkaa ja milloin sen odotetaan päättyvän.

 6. Hinta ja maksuaika

Itsenäisenä konsulttina kannattaa pelata varman päälle, eikä ottaa väärinkäsityksen riskiä tekemäsi työn maksusta ja kustannuksista. Kirjaa tähän osioon tuntihintasi tai kiinteä summa koko projektista, kuinka maksu suoritetaan ja milloin lähettämäsi lasku erääntyy (maksuaika). Kuvaile myös korot, joita laskutetaan, jos laskua ei makseta ajallaan.

Jos olet sopinut, että projekti maksetaan useassa osassa jokaisen valmistuneen vaiheen jälkeen, kuvaile tässä yksityiskohtaisesti milloin tehdystä työstä laskutetaan ja millä maksuajalla tehdystä työstä maksetaan.

7. Muut säännökset

Kerro tässä osiossa kaikki muut tärkeät tiedot, jotka vaikuttavat työhösi tai joilla on vaikutusta sinun ja asiakkaan väliseen yhteistyöhön. Tällaisia tietoja voivat olla esimerkiksi kuka omistaa tuottamasi sisällön, oikeudet käyttää sisältöä, luottamukselliset sisällöt, vastuut ja vakuutukset.

8. Allekirjoitus

Määritä yksi allekirjoitettava osa asiakkaan allekirjoitukselle ja yksi itsellesi. Sopimus on kahden tai joissain tapauksissa useamman osapuolen välinen kirjallinen sopimus, joten on tärkeää, että kaikki osapuolet allekirjoittavat sen.

Itsenäisen konsultin sopimuspohja

Seuraavaksi annamme sinulle mallin, jota itse käytämme, kun asiakkaamme ostavat alihankintaa Talented Konsulteilta. Pohja on yleisluonteinen, ja siihen on helppo tehdä tapauskohtaisia lisäyksiä. Se ei kuitenkaan ole suoraan käyttökelpoinen tilanteessa, jossa osapuolina ovat itsenäinen konsultti ja loppuasiakas, mutta saat siitä varmasti vinkkejä. Voit myös hyödyntää pohjaa vapaasti.

Täältä löydät Google-dokumenteissa muokattavan pohjan, jonka voit ladata myös Word-asiakirjana.

 

Älä hukkaa laskutettavia tunteja uuden projektin etsimiseen. Tutustu Talentedin ilmaiseen ulkoistettuun asiakashankintaan ja avoimiin projekteihin täällä!


Talented on yli 2000:n ohjelmistokehittäjän ja designerin ja yli 150 yrityksen yhteisö, joka pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja verkostoidu sekä rekrytoivien yritysten että toisten devaajien ja designereiden kanssa liittymällä Talented yhteisöön täällä.

Lisäksi Talented auttaa ohjelmistoalan ammattilaisia uusien työpaikkojen ja projektien löytämisessä, urapolun pohtimisessa ja yrittäjäksi ryhtymisessä täysin ilmaiseksi.

Mikäli haluaisit tukeamme työnhakuun tai urapolun pohdintaan, hae omaa Agenttia!👇

Pysy kärryillä!

Tilaa uutiskirjeemme niin tiedät, mistä ohjelmistoalalla pöhistään. Kuulet myös kootut vinkit työnhakuun ja itsenäisen konsultin arkeen.

Yrityksen edustaja, tilaa alan ajankohtaiset kuulumiset täältä →.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeemme tietosuojaselosteemme mukaisesti.