fi en

Miten ohjelmistokehittäjä voi suojata itsensä taantumalta?

12 maalis 2020 by

Taloudessa on aikojen alusta asti ollut nousu- ja laskukausia, ja niitä tulee olemaan tulevaisuudessakin. Tässä lyhyt lista asioista, miten ohjelmistokehittäjä voi suojata itsensä taantumalta.

Monipuolista osaamistasi

Ohjelmistokehittäjän osaamisen mittaaminen on erittäin monitahoista. Yksinkertaisuuden vuoksi ohjelmoijan osaamista voi ajatella niin, että osaaminen koostuu useasta pienemmästä palasesta (a.k.a. luokka tai moduli 🥳).

monipuolista osaamisesi

Voit syventää osaamistasi keskittymällä johonkin tiettyyn teknologiaan (esim. PostgreSQL) tai opiskella laajemman aihealueen, kuten relaatiotietokannat.

miten ohjelmistokehittäjä suojaa itsensä taantumalta

Opiskelutapa on täysin kiinni sinusta itsestäsi. Valitse tapa, joka toimii sinulle. Jotkut opiskelevat videoiden avulla, jotkut suosivat tekstimuotoista materiaalia. Tärkeintä on, että opit asian mahdollisimman tehokkaasti. Tämä eroaa hieman siitä, kun löydät jonkin mielenkiintoisen aiheen ja syvennyt siihen omaan tahtiisi. Tämä vaatii tavoitteellista opiskelua. Nyt on kyse siitä, miten pysyt relevanttina työmarkkinoilla.

Henkilöllä, jolla on laaja kokemus ja osaaminen ohjelmistokehityksen eri teknologioista ja menetelmistä, riittää aina kysyntää. Uusia ohjelmointikieliä ja frameworkkeja syntyy jatkuvasti. Jos sinulla on hyvä perusosaaminen ohjelmistoarkkitehtuureista ja algoritmeista, uusien asioiden oppiminen on sinulle todennäköisesti hyvin nopeaa. Kun CV:stä löytyy modernia frontend-kehittämistä, monipuolisesti backend-kehittämistä, sekä relaatiotietokantaosaamista, ohitat erittäin todennäköisesti TypeScript/ React/ NodeJS/ MongoDB -kombolla varustetun osaajan.

Arvioi työnantajasi taloudellinen tilanne

Seuraa oman työnantajasi tilannetta markkinalla, ja vertaa sitä sekä kilpailijoihin että koko toimialaan. Lue työnantajastasi kirjoitettuja analyysejä, jos niitä on saatavilla. 

Seuraa merkkejä taloudellisen tilanteen heikkenemisestä: Perutaanko koulutuksia? Saako konferensseihin osallistua? Voit myös keskustella yrityksen myyntiosaston henkilöiden kanssa, miten myynnillä menee.

Jos tilanne vaikuttaa siltä, että YT-neuvottelut ovat nurkan takana ja yrityksen näkymät ovat huonot, kannattaa ehkä miettiä uuden työn hakuprosessin aloittamista.

Kehitä asiantuntijabrändiäsi

Tunnettavuus on etu työmarkkinoilla. Se ei tarkoita, että tunnettavuutesi pitäisi olla Linus Torvaldsin tai Linda Liukkaan tasolla. Riittää, että sinut tunnetaan asuinkaupungissasi tietyn alan spesialistina.

Ole aktiivinen niissä kanavissa (LinkedIn, Twitter, Reddit…), joissa olet muutenkin aktiivinen ja joissa se tuntuu luonnollisimmalta. Tee niitä asioita, mitä muutenkin teet, mutta tee niitä useammin ja näkyvämmin. Jos esimerkiksi kirjoitat fiksuja asioita suljetuissa ryhmissä, kuten WhatsAppissa, kirjoita niitä myös julkisissa kanavissa.

Pyri tuottamaan arvoa seuraajillesi. Jos retweettaat, muista lisätä twiittiin myös oma kommenttisi asiaan.

Kirjoita blogia. Ei kannata jumittua yksityiskohtiin, kuten millaiselta blogisi näyttää, sillä todennäköisesti kukaan ei lue sitä ensimmäisten kuukausien aikaan. Blogin kirjoittamisessa pitkäjänteisyys on avain. Aloita kirjoittaminen, julkaise ja mieti blogin ulkoasua vasta kuuden kuukauden kuluttua.

kehitä omaa brändiäsi Avaa Twitterissä

Osallistu open source -projekteihin. Mikäli et tiedä mistä aloittaa, niin voit esimerkiksi kirjata tai validoida bugeja.

Esiintyminen on erittäin hyvä keino rakentaa omaa asiantuntijabrändiä. Kontaktoi paikallisia tech-harrasteryhmiä ja tapahtumanjärjestäjiä, ja tarjoudu puhujaksi. Tee hyvät ja selkeät kalvot. Pidä kenraaliharjoitus (työ)kavereillesi ja pyydä rehellinen palaute.

Rakenna itsellesi taloudellinen suojakilpi

Tänään on paras hetki aloittaa suojakilven rakentaminen. Aikakoneita ei voi vielä tilata Amazonista tai Verkkokaupasta.

Säästä itsellesi 6-12 kuukauden menoja vastaava summa ja pidä se käteistilillä, jolloin pystyt nostamaan sen silloin kun haluat. Tämä tunnetaan myös nimellä “Fuck you money”. Termi tarkoittaa, että voit irtisanoutua vaikka tänään ja sinulla on riittävästi säästöjä etsiäksesi itsellesi seuraavan työn kaikessa rauhassa.

Aloita rahastosijoittaminen. Valitse passiivisia indeksirahastoja, joissa on pienet kulut sekä riittävä taloudellinen hajautus. Automatisoi tämä niin pitkälle kuin pystyt ja tarkista sijoitustesi tilanne 10 vuoden kuluttua. Rahastosijoittamisessa “korkoa korolle” ilmiö on yksi parhaista kavereistasi.

 


Talented pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT- ja digiosaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja ja projekteja. Lisäksi autamme yrityksiä digitaalisen kompetenssin kehittämisessä ja devaajamarkkinassa erottautumisessa.

Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented-yhteisön Slackiin!

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.