fi en

Mavericks – Tuomitusta ideasta miljoonabisnekseksi

16 elo 2021 by Maria Kotaniemi

Millaisia vaihtoehtoja löytyy työnantajien saralta kokeneille ohjelmistokehittäjille, jotka ovat jo niin sanotusti pelanneet Suomen kovimmat konsulttitalot läpi? Ohjelmistokehittäjille, jotka haluavat kasvattaa tulotasoaan, mutta yrittäjyys ei houkuttele? Tätä pohdittiin Talentedilla vuoden 2018 alussa, kun vastaan oli lyhyen ajan sisällä tullut kymmenkunta edellä mainitun kaltaista kehittäjää. Kun lähipiiristä ei löytynyt tarpeeseen vastaavia yrityksiä suositeltavaksi, syntyi ajatus uuden yrityksen perustamisesta.

Talented halusi perustaa ohjelmistotalon, joka pystyisi maksamaan kovempaa palkkaa kuin muut. Tämä tapahtuisi hylkäämällä pramea toimisto pallomerineen ja muine turhakkeineen, joista pääsääntöisesti asiakkaalla työskentelevä ohjelmistokonsultti ei pääsisi nauttimaan. Niin syntyi idea Mavericksista. Yrityksestä, joka yhdistäisi kahden maailman parhaat puolet: yrittäjän tulot ja vapauden, sekä konsulttitalon tukiverkon ja myyntikoneiston. 

70% konsultille

Yritysidean synnyttyä Talentedilla ryhdyttiin selvittämään millainen kulurakenne ja palkkamalli mahdollistaisivat tilanteen, jossa konsultti saisi nauttia suurimman osan työnsä tuloksista. Monia eri taloushallinnon ammattilaisia konsultoitiin ja heidän avullaan kehitettiin ohjelmistokonsultin tulot maksimoiva malli, jossa provisiopalkalla oli suuri rooli ja juoksevat kulut karsittiin mahdollisimman pieneksi. Idea rakennettiin sen ympärille, että konsultin palkkaan käytetään 70% liikevaihdosta, ja virtaviivainen liiketoimintamalli pyörisi lopuilla 30%:lla.

Palkkamallia rakennettaessa huomattiin nopeasti, että se mahdollisti hyvin myös joustot, kuten lyhyemmät työviikot ja työsuhde-etujen muuttamisen rahaksi. Jokainen työntekijä voisi optimoida itselleen parhaan ratkaisun päättämällä itse, mitä etuja haluaa. Myös ajatus ”aikuisten työpaikasta” vahvistui entisestään. Asiakkaalla istuva ohjelmistokonsultti ei joutuisi maksamaan upeasta toimistosta ja biljardipöydistä, joista ei oikeastaan pääse nauttimaan. Erityisesti ruuhkavuosien keskellä työskentelevät ohjelmistokehittäjät tulisivat rakastamaan tätä uutta yritystä.

Tuomitusta ideasta lennokkaaseen kasvuun

Kun kulurakenne ja palkkamalli olivat selvillä, piti löytää joku, joka uskoi ideaan ja haluaisi lähteä vetämään toimintaa. Talentedin toimitusjohtaja Harri Siepin vanha tuttu, veteraanitason projektivelho Jouni Jaakkola innostui ja lupasi hypätä ruoriin, kun idea ottaisi tuulta alleen.

Testimarkkinointivaihetta varten piti keksiä yritykselle nimi. Tuskaisen pohdinnan jälkeen työnimeksi valikoitui Mavericks. Sen jälkeen kevyet nettisivut rakentuivat vauhdilla ja markkinointikoneisto polkaistiin käyntiin Talentedin markkinointitiimin voimin kesällä 2018.

Sana uudesta ohjelmistoalan konsulttitalosta kiiri alan muiden toimijoiden korviin. Jo validoitu idea sai osakseen epäilyä; ”eivät kehittäjät halua enemmän palkkaa, jos joutuvat luopumaan eduista”. Toisin kävi. Kesän 2018 aikana koettiin oikea hakemusvyöry.

Uusi konsepti jännitti kehittäjiä

Mavericksin alkutaipaleen virstanpylväs määriteltiin seuraavasti: ensimmäiset viisi kehittäjää palkattaisiin Talentedille, koska alalla jo tunnetun ja menestyvän toimijan listoille hyppääminen tuntuisi turvallisemmalta. Kesällä 2019 koossa oli riittävän suuri tiimi, jotta Mavericks pystyi aloittamaan virallisen toimintansa menestyksekkäästi. Myöhemmin ensimmäisten työntekijöiden riskinotto palkittiin: heistä on tullut omistajia.

Yrityksen virallisen perustamisen jälkeen Mavericks jatkoi aktiivista rekrytointia ja aloitti oman backofficen rakentamisen. Talented tuki Mavericksia edelleen niin rekrytoinnissa, markkinoinnissa, myynnissä kuin talousasioissa.

Korona ei hidastanut – pääluku triplattiin vuonna 2020

Vuoden 2020 alussa Mavericksilla työskenteli toimitusjohtajan lisäksi 10 ohjelmistokonsulttia. Oman myyjän palkkaaminen, vakaan ja muutoksille hitaan julkisen sektorin projekteihin kiinni pääseminen sekä suuret rekryponnistukset veivät Mavericksin menestyksekkäästi koronakevään ja -kesän läpi.

Elokuussa 2020 yritys palkkasi ensimmäisen oma HR-henkilön vastaamaan rekrytoinnista ja sen prosessien ja toimintatapojen hiomisesta. Sitten alkoikin tapahtua; Mavericks palkkasi syksyn 2020 aikana 10 konsulttia. Joulukuussa 2020 yrityksessä työskenteli kolmihenkisen hallintotiimin lisäksi 28 konsulttia. Mavericks siis triplasi päälukunsa vuonna 2020 ja otti ensiaskeleensa yritystoiminnan skaalaamisessa.

Kasvunäkymät vuodelle 2021

Mavericks on palkannut tänä vuonna jo 20 henkeä, ja elokuussa yrityksessä työskenteli 45 konsultin lisäksi kuuden hengen hallintotiimi. Yrityksen tavoitteena on kasvaa vielä 20 hengellä vuoden loppuun mennessä, ja se tavoittelee tänä vuonna 7 miljoonan euron liikevaihtoa.

Mavericksin tarinan menestystekijä on, että alusta asti on tiedetty kenelle yritystä rakennetaan. Kun yrityksen arvolupaus työntekijöille on validoitu, on menestys taattu.

 

Edessä uuden softakehitysyksikön tai -yrityksen perustaminen?

Tutustu palveluihimme


Jokaisesta yrityksestä tulee lopulta ohjelmistoyritys. Avain digitaalisessa tulevaisuudessa menestymiseen on osaajasodan voittaminen. Se tarkoittaa menestymistä työntekijän elinkaaren jokaisessa vaiheessa. Talented auttaa yrityksiä houkuttelemaan, rekrytoimaan ja pitämään parhaat ohjelmistoalan ammattilaiset Talent Acquisition-aktiviteettien, työnantajamielikuvatyön ja työntekijäkokemuksen kehittämisen keinoin.

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.