fi en

IT-rekrytoijan työpäivä

30 touko 2022 by Maria Kotaniemi

“Rekytointihan on helppoa. Senkun julkaisee työpaikkailmoituksen, koluaa hakemukset ja CV:t läpi, haastattelee sopivat ja palkkaa parhaan.”

Tähän törmää edelleen yllättävänkin usein, kun kertoo mitä työkseen tekee; it-rekrytointia. Samaisesta syystä rekrytointi on vieläkin usein tukifunktio, jotain jonka “joku” voi tehdä oman työnsä ohessa – eihän siihen ketään täysipäiväistä tarvita.

Kuitenkin tätä nykyä rekrytointiin etenkin IT-alalla kuuluu todella paljon muutakin. Itse asiassa varsinaisiin hakemuksiin törmää enää ani harvoin, sillä iso osa it-rekrytoijista käyttää todella paljon aikaa potentiaalisten tekijöiden etsimiseen ja kontaktointiin. Kun kontakti on saatu, alkaa monen eri tahon kanssa erillinen dialogi siitä, miten kukin henkilö sopisi kenenkin tiimiin ja tehtävään.

Rekrytoija, alalla kuin alalla, on paitsi rekrytoinnin ammattilainen, myös vahvasti myyjä. Miltä it-rekrytoijan työpäivä sitten näyttää?

Työpäivissä on varianssia varmasti yhtä paljon kuin on tekijöitäkin. Päivien ja tehtävien välillä on myös jonkin verran eroa riippuen siitä, tekeekö työtään agentuurissa, konsulttina asiakkaalla vai yrityksen omassa in-house tiimissä. Meillä Talentedilla rekrytointitoimeksiantojen parissa työskentelevän it-rekrytoijan työpäivä voi näyttää esimerkiksi tältä:

8.30 Päivän aloitus

Ennen töitä kukin tekee mitäkin, itselleni siihen kuuluu vähintään rauhassa juodut aamukahvit sekä yön NHL-koosteiden läpikäyminen. “Työmatkaksi” näin etätyö aikana on muodostunut koiran ulkoilutus.

Aamun ensimmäiset hetket pitävät omalla kohdallani sisällään omien keissien uusien hakemusten läpikäymisen ja niihin liittyvät tapaamiskutsut, mahdolliset hylkäys- tai vinkkausviestit ja tarvittaessa vinkkaan kollegoille heidän asiakkailleen sopivat henkilöt.

Tässä vaiheessa on myös hyvä varmistaa, ettei eiliseltä ole jäänyt asioita tekemättä ja tehdä myös nyt nousevalle päivälle jonkinlainen to-do -lista.

9.30 Tiimin daily

Kokoontuminen koko rekrytointi-tiimin kesken. Käydään yhdessä läpi jokaisen käynnissä olevat toimeksiannot ja muut projektit. Ideana on pitää jokainen kärryillä muiden tekemisistä, jakaa tietoa niin keisseistä kuin tavatuista tekijöistäkin. Päivittäisillä yhteisillä hetkillä voidaan myös tarjota ja pyytää apua nopeallakin aikataululla. Usein onnistuneet rekrytoinnit ja parhaat “matchit” löytyvät juurikin näiden hetkien kautta.

10.00 Metsästystunti

Kuten alussa mainitsin, rekrytoijan työ on tätä nykyä kaikkea muuta kuin hakemuspinojen keskellä selviytymistä. Kukin käsillä oleva rooli vaatii käytännössä aina 100-200 potentiaalisen tekijän lähestymistä, eikä sekään välttämättä riitä. Näistä kontakteista vastaa roolista riippuen  20-45%. Työhömme kuuluu datan seuranta, jotta pystymme seuraamaan sekä omaa onnistumistamme että markkinamuutosta.

Jotta voi lähestyä esimerkiksi 100 tekijää, tulee heidät löytää. Jokainen rekrytoija törmää tähän metsästyksen sietämättömään ihanuuteen aivan päivittäin. Toiset tekevät sitä lyhyissä pätkissä – hieman joka päivä. Toiset taas varaavat kokonaisia päiviä. On aivan omasta mielenterveydestä, keskittymiskyvystä ja pakaralihasten kunnosta kiinni, miten haluaa tämän “sorsastuksen” (pun intended) hoitaa. Omalla kohdallani teen mieluummin pieniä pätkiä kerrallaan kuin kokonaisia päiviä.

11.00 Lounas

Kotitoimistolla lounas sisältää yleensä niin valmistuksen kuin syömisenkin, mikä tuokin mukavaa taukoa työpäivään. Toimistolla tai asiakkaalla lounastelu on lähempänä perinteistä verkostoitumista tai kevyttä kuulumisten vaihtoa.

12.00 Talenttitapaaminen

Toisinaan talenttitapaamisia on useita päivässä, joinain päivinä vain yksi. Saattaapa olla päivä, jolloin näitä ei ole lainkaan.

Omalla kohdalla nämä voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: asiakkaalle suoraan haetut roolit sekä agenttitapaamiset.  Asiakkaalle suoraan haetuissa rooleissa keskustelu pyörii enemmän kyseisen roolin ja yrityksen ympärillä – pitäen kuitenkin mielen avoinna, sillä voihan olla, ettei kyseinen rooli ole talentille sopiva.

Hyvin usein Talentedille tulee ohjelmistoalan ammattilaisia niin sanotusti agentti-kulmalla. Nämä tapaamiset ovat luonteeltaan vähän erilaisia ja niissä keskitytään hieman kokonaisvaltaisemmin siihen, mitä kyseinen talentti haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Näissä tapaamisissa ei keskitytä siis vain buzz-word -viidakkoon, vaan puhutaan niistä pehmeistäkin asioista. Millaisessa ympäristössä, minkälaisten ihmisten kanssa talentti haluaa tehdä töitä. Mikä hänelle on aidosti tärkeää ja minkälaiset tekijät on johtaneet siihen, että työpaikan vaihto olisi ajankohtaista.

Ideaalitilanteessa jo tapaamisen aikana pyritään yhdessä talentin kanssa miettimään mahdollisia sopivia yrityksiä, jotka vastaisivat hänen tarpeisiinsa ja toiveisiinsa.

13.00 Tapaamisen purku

Jos suinkin vain mahdollista ja kalenteri sallii, niin tässä välissä on hyvä purkaa tapaaminen. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi muistiinpanojen tarkistamista ja tallentamista ATS:ään. Myös jo mahdollisesti sovitut toimenpiteet ja ideat kannattanee näpytellä talteen, sillä ne unohtuvat muuten.

13.30 Toinen talenttitapaaminen

Hyvin samat askelmerkit kuin aiemmankin tapaamisen kohdalla.

14.30 Iltapäiväkahvi

Yleensä omalla kohdalla jo hieman aiemmin. Pieni pysähdys ja mahdollinen välipala. Elintärkeää, jotta jaksaa päivän loppuun saakka. 😉 Jos päivä on sopiva ja aikaa riittää, käytän toisinaan tämän hetken nopealle pyrähdykselle ulkona koiran kanssa. Aivot saavat happea ja keho hieman liikettä.

15.00 Uusasiakastapaaminen

Uusien asiakkaiden kohdalla myyntitiimimme tekee hyvän pohjatyön. Tapaamisessa, jossa rekrytoija on mukana, käydään yleensä läpi asiakkaan avoimia rooleja ja muita työhön liittyviä seikkoja. Näihin lukeutuu tiimien koot, rakenteet, yrityksen arvot, arvojen näkyminen arjessa ja pohdintaa esimerkiksi siitä, miksi kunkin henkilön kannattaisi kyseiseen yritykseen pyrkiä. Näissä tapaamisissa päästään sekä haastamaan asiakkaan näkemyksiä sekä tuomaan omaa markkinatietoutta ja asiantuntijuutta esille. Parhaissa tapauksissa yhteistyö käynnistyy näiden tapaamisten jälkeen ja näin on taas uusi “keissi tulilla”.

16.00 Päivän lopetus

Päivän päätteeksi pyrin itse ainakin varmistamaan, että aiemmin tehty to-do -lista olisi, jos ei nyt täysin hoidettu niin ainakin osa olisi tehty valmiiksi. Tekemättömät siirtyvät sitten eteenpäin ja ne priorisoidaan kiireellisyyden mukaan. Tässä ehtii myös vielä laittaa viimeiset viestit tai soittaa, mikäli on jäänyt puheluita rästiin.

16.30-16.45 Kansi kiinni ja koira ulos!

Etätyö aikana kotimatkan korvaa koiran ulkoilutus.

 

Tässäpä esimerkki yhdestä työpäivästä. Tosiasia on, että päivät vaihtelevat todella paljon. Edellä mainittujen lisäksi it-rekrytoija voi Talentedilla jakaa ammattitaitoaan tällaisten blogi-kirjoitusten muodossa, osallistua sekä asiakkaiden että Talentedin työnantajamielikuvatyöhön, sparrata myynnin kanssa nykyisiä ja potentiaalisia asiakkuuksia, sparrata talentteja työsopimusasioissa, sekä seurata eri keskustelufoorumeja pysyäkseen ajan hermolla.

Lista siitä, mitä kaikkea it-rekrytoijat tekevät päivän aikana on todella pitkä – mutta tiedättekö mitä? Parasta siinä on kuitenkin se, että päivänsä saa rakentaa hyvin pitkälti itse ja omien kiinnostuksen kohteiden ympärille!

 

Haemme jatkuvasti uusia työkavereita – tsekkaa avoimet työpaikkamme!


Talented auttaa senior-tason ohjelmistoalan ammattilaisia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja, jokaisen henkilökohtaiset kriteerit ja uratavoitteet huomioiden. Lisäksi autamme yrityksiä houkuttelemaan, rekrytoimaan ja pitämään parhaat ohjelmistoalan ammattilaiset.

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.