fi en

Lääkärikeskus Aava: Työhyvinvointi ja pienten valintojen suuri merkitys

27 syys 2019 by
Me Talentedilla yritämme muuttaa työelämää paremmaksi. Mietimme jatkuvasti, miten voisimme olla vielä paremmin ajan ja alan hermolla, ja tuottaa lisäarvoa sekä talenteillemme että yhteistyökumppaneillemme. Yksi tapa on järjestää tapahtumia yhteistyökumppaneidemme kanssa, mitä teemmekin melkein kuukausittain. Tapahtumat ovat hyvä tilaisuus päästä tutustumaan eri yrityksiin matalalla kynnyksellä, ja samalla yritykset saavat näkyvyyttä ja lisäävät tunnettuuttaan potentiaalisten uusien työntekijöiden keskuudessa. (Haluaisitko järjestää kanssamme tapahtuman tai onko sinulla toiveita tulevia tapahtumia koskien? Kerro meille!)

Työhyvinvointia edistämässä

Viime viikolla (18.9.2019)  järjestimme Lääkärikeskus Aavan kanssa uni ja hyvinvointi aiheisen tapahtuman. Ajankohta lomien jälkeen oli varmasti osuva työhyvinvointia lisäävälle valmennukselle. Syksyn sateet ja harmaus kun vyöryvät päälle, on hyvä kiinnittää taas enemmän huomiota omaan jaksamiseen ja työtehon ylläpitämiseen. Perinteisestä pizzaa ja kaljaa -tarjoiluista poiketen nautimme tarjoiluina salaattia, kana-, lammas- ja falafel -rullia sekä smoothieita, joilla saatiin työpäivän päätteeksi pidettyä verensokerit sopivalla tasolla ja yleisö jaksoi keskittyä.

nuku paremmin koodaa paremmin

Illan aloitti Aavan New Business Procuct Owner Juha Hotti, joka kertoi devaajan arjesta Aavalla. Juha oli poiminut mukaan juuri devaajia kiinnostavaa tietoa ja kertoi avoimesti esimerkiksi niistä ongelmista, joiden parissa devaajat sillä hetkellä painivat. Esitys herättikin heti keskustelua ja nosti hyviä kysymyksiä. Jos Aavan meno kiinnostaa, niin Juhan esitys löytyy täältä. Oli hienoa huomata, että yleisö oli hereillä ja osallistui aktiivisesti. Tällaisista esityksistä onkin eniten hyötyä kaikille osapuolille!

nuku paremmin koodaa paremmin

nuku paremmin koodaa paremmin

Matalan kynnyksen hyvinvointivinkkejä

Tapahtuman varsinainen pihvi oli hyvinvointivalmennus, jonka piti Aavan johtava liikuntafysiologi Jussi Sievälä. Ihmiskeho alkaa pikkuhiljaa rapistua jo 30 ikävuoden jälkeen, naisilla jopa jo 25 jälkeen. Vaikka nuorena jaksaa ja tuntuu että elää ikuisesti, on itsestään syytä pitää huolta ja alkaa aktiivisesti edistämään omaa hyvinvointia jotta toimintakyky pysyy hyvänä vanhemmilla päivilläkin.

Riittävän unen tärkeys

Jussi puhui erityisesti riittävän unen merkityksestä. Tiesitkö, että huonosti nukkuvat ihmiset aiheuttavat esimerkiksi paljon enemmän liikenneonnettomuuksia kuin päihtyneet kuljettajat? Unitutkimuksissa on todettu, että jos nukkuu kuusi tuntia yössä niin vireystila on kymmenen päivän kuluttua samalla tasolla kuin 24 tuntia valvoneena. Tällöin aivot myös alkavat itsestään nukahdella kahde-kolmen sekunnin ajaksi niin sanottuja mikrounia, jolloin olet sananmukaisesti unessa mutta et itse sitä huomaa. Mikrounessa luonnollisesti reaktionopeus kärsii, mikä voi olla liikenteessä kohtalokasta. Myös palautuminen tällaisesta huonounisesta jaksosta on hidasta.

Unen määrän kasvattamiseen ei valitettavasti ole mitään taikatemppuja, joten pitää vain rauhassa opetella illalla rauhoittumaan ja menemään aikaisemmin nukkumaan. Ruokailun ja liikunnan vaikutus uneen on myös yksilöllistä, mutta nälkäisenä ei ainakaan kannata mennä nukkumaan. Kevyt kävely ennen nukkumaanmenoa saattaa auttaa unen tuloon.

Random fact: Hiirikokeissa on myös todettu, että syövän ennuste on parempi jos nukkuu hyvin. Huonosti nukkuvilla rotilla syövät olivat  aggressiivisempia ja levisivät nopeammin.

Pienten valintojen suuri merkitys

Jussin toinen teesi oli arkiliikunnan ja pienten valintojen suuri merkitys. Jo tunnin istuminen nostaa kakkostyypin diabetesriskiäsi 11%, mutta portaiden valitseminen hissin sijaan laskee aivoinfarktin riskiä 29%. Siksi työpäivän aikana onkin hyvä nousta välillä seisomaan ja tehdä muutama venyttelyliike, jolloin istuminen keskeytyy ja saat ylläpidettyä kehon liikkuvuutta ja ehkäiset lihasjumien syntymistä. Itse ainakin kärsin säännöllisesti lihasjumeista niska-hartiaseudulla, mikä alkaa nopeasti aiheuttaa päänsärkyä ja muita ei-niin mukavia oireita, mikä näkyy työtehossa.

nuku paremmin koodaa paremmin

Venyttelyssä kannattaa suosia dynaamisia liikkeitä, jotka ovat hellävaraisempia ja tehokkaampia. Jussi todella elää kuten opettaa ja oli itsekin aktiivisesti liikkeessä koko esityksensä ajan. Hän myös neuvoi muutaman helpon ja nopean venytyksen, jotka on helppo ujuttaa työpäivään. Jussi itse tykkää palavereissakin seistä ja pysyä liikkeellä, ja saa tällä pienellä muutoksella lisättyä päivän aktiivisuustasoaan.

nuku paremmin koodaa paremmin

Liikuntaakin kannattaa toki harrastaa muutaman kerran viikossa hengästymiseen asti, mutta esimerkiksi juoksulenkeistä pitäisi selvitä niin että pystyy kokoajan puhumaan normaalisti. Tällä sykealueella tehty treeni on paras hyötysuhteeltaan, ja hyvä vinkki onkin ensi kerralla lenkille lähtiessä soittaa esimerkiksi kauempana asuvalle ystävälle, niin saa sosiaalisia suhteita ja henkistä hyvinvointia lisättyä samalla kertaa. Jussin mukaan päivittäinen aktiivisuus ja hyötyliikunta tuovat moninkertaiset hyödyt verrattuna säännölliseen hikiliikuntaan, jos ei muuten ole aktiivinen. Kuitenkin tärkeintä kaikessa on kuunnella omaa kehoaan. Nousta seisomaan ja venytellä silloin kun siltä tuntuu ja opetella sellaiset iltarutiinit, joilla uni tulee parhaiten.

 

Lue myös edellinen juttumme tietotyön yrittäjän työterveyshuollosta ja hyödynnä Aavan erikoistarjous Talented Freelancereille!

 


Talented pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT- ja digiosaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja ja projekteja. Lisäksi autamme yrityksiä digitaalisen kompetenssin kehittämisessä ja devaajamarkkinassa erottautumisessa.

Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented-yhteisön Slackiin!

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.