fi en

Rekrykonsultti – Kerrankin aito työpaikkailmoitus

28 loka 2021 by Maria Kotaniemi

Moikka sinä! Erkko tässä, rekrykonsultti Talentedilta. 

Haluan käyttää pienen hetken kertoakseni mun työstä IT-rekrytoinnin parissa sekä Talentedista työnantajana. Vaikka keskimäärin työpaikkailmoitukset on ihan laadukkaita, niistä puuttuu liian usein monta tärkeää elementtiä: mihin aika oikeasti kuluu päivisin, kenelle kyseinen tehtävä tarjoaa “sitä jotain”, mitkä ovat työn huippukohtia ja mikä puolestaan aiheuttaa harmaita hiuksia. Myös aito fiilis siitä, minkälaisen porukan kanssa tekisin töitä, koska let’s face it – mä haluan, että mulla on kivaa töissä muutenkin kuin pikkujouluissa!

Tästä tekstistä et siis löydä monipuolisia tehtäviä tai näköalapaikkaa, vaan mä lupaan tarjoilla jotain elämänmakuisempaa. Takaan, että tekstin luettuasi tiedät, mitä Talentedin rekrykonsultti tekee ja miks oon itse valinnut just Talentedin työnantajakseni ja viihtynyt täällä jo yli kaksi vuotta. 

Laatutakuu: jos en kerro sun mielestä tarpeeksi, lupaan valmistaa sulle tuplaespresson meidän toimistolla ja kertoa loputkin. Tää kahvi tulee todennäköisesti olemaan kamalaa, koska olen rekrytoija, en barista. Toimisto sen sijaan on oikeasti näkemisen arvoinen ja kätevästi Kaiku-kompleksia vastapäätä!

Mihin rekrytointikonsultti käyttää työtuntinsa?

Virallinen tittelini on Senior Growth Consultant, tutummin senior rekrykonsultti. Titteli voisi yhtä hyvin olla myös rekrytoija. Sitä mä päivisin enimmäkseen teen – rekrytoin. Rekrytointi tähtää firman kasvuun, mikä on meidän fokus Talentedilla: autetaan meidän asiakkaita kasvattamaan digitaalista kyvykkyyttään. 

Käytännössä mä autan yhtä asiakasfirmaa kerrallaan löytämään IT-alan ammattilaisia; koodareita, data engineerejä ja scientisteja, designereita, testaajia, tietoturva-asiantuntijoita, scrum mastereita, product ownereita, teknisiä markkinoijia, growth hackereita ja business-alueiden vetäjiä. Rooleja on todella monenlaisia. Meille tärkeintä on oikea match, jolloin talentti löytää itselleen parhaiten sopivan ja innostavan työpaikan ja yritys saa itselleen motivoituneen ja sitoutuneen työntekijän.

Joidenkin asiakkaiden kanssa vastaan koko rekrytointiprosessista, toisten asiakkaiden kanssa vain osasta prosessia. Joskus täytettävä positio on mulle todella tuttu ja helppo, välillä en oo koskaan kuullutkaan roolista aikaisemmin, mut googlaahan koodaritkin.

Koska IT-alalla on työntekijän markkinat, hakemuksia harvemmin tulee ovista ja ikkunoista (jos sulle tulee, haluan tietää sun salaisuuden!). Tällöin saan olla työssä vähän strategisempi. Pitää miettiä, miten voin tukea asiakkaan rekrytointia. Se voi olla vaikkapa rekrymarkkinointia, hakijakokemuksen kehittämistä, työnantajamielikuvatyötä, potentiaalisten tyyppien etsimistä ja kontaktoimista LinkedInissä, henkilöarviointien tekemistä tai haettavien roolien funtsimista kokonaan uusiksi. Välillä oon ollut mukana suunnittelemassa asiakkaan rekrystrategiaa ja kouluttamassa rekrytoinnin saloja rekrytoiville esihenkilöille.

Koska teen rekrytointia konsulttina, työnkuva riippuu tosi paljon siitä, minkälaisella asiakkaalla kulloinkin oon ja mitä juuri heidän rekrytoinnissaan pitää tehdä, jotta saadaan tuloksia. Ja tämä mun pitää ihan itse selvittää asiakkaalta! 

Meillä asiakasprojekti alkaa siitä, että käyn esim. Tiinan tai Tommin kanssa tapaamassa asiakkaita ja katsotaan, minkä firman kanssa matchaa. Projektin kesto voi olla muutamista kuukausista useampaan vuoteen (tähän saa itse vaikuttaa), ja asiakkaita on tosi laaja skaala aina pelifirmoista digitoimistoihin ja superkiinnostavista startupeista maan isoimpiin korporaatioihin.

Senior-sana mun tittelissä kertoo siitä, että asiakastyön lisäksi mentoroin muutamaa muuta rekrykonsulttia ja teen myös sisäistä kehitystyötä Talentedilla. On ollut mahtavaa, että kokemuksen karttuessa on tarjottu tällaisia lisävastuita, koska haluan jatkossa laajentaa mun osaamista rekrytoinnin lisäksi laajemminkin people operationsin puolelle.

Mikä on saanut mut viihtymään Talentedilla?

Kasvu, vaihtelu, (työ)kaverit, inhimillisyys, luottamus, vapaus. Rekrykonsulttina mun tietomäärä ja ymmärrys teknologia-alan firmoista, työtehtävistä ja erilaisista rekrytointikäytännöistä on kasvanut ja kasvaa todella nopeasti, koska pääsen rekrytoimaan yhden firman sijaan usean kanssa. Simple as that. 

Talented ei kerro mulle, miten mun pitäisi rekrytoida asiakkaalle, koska ne luottaa, että keksin kyllä itse keinot. Oon utelias tyyppi, joten tää sopii mulle mainiosti. Pääsen siis kokeilemaan erilaisia asioita eri projekteissa, koska kaikille firmoille pitää miettiä omat lähestymistavat.

Työkavereihin pitikin laittaa sulkeet työn ympärille, koska tosi monen kanssa ollaan myös ystäviä, ja toimiston sohvilla ja hierontatuolissa (!) puhutaan muustakin kuin työstä. Aftereita, liikuntaeventtejä ja synttärikahveja on. Ollaan myös laulettu neljä tuntia putkeen karaokebussissa Tallinnassa ja tanssittu kirjahyllyjen päällä toimistolla. Mutta jos mieluummin viettäisin aikaa muissa merkeissä ja omissa oloissani, se ois ihan yhtä ok.

On ollut muutenkin siistiä, että Talentedilla ei ole koskaan tarvinnut teeskennellä mitään kenellekään tai peitellä omia fiiliksiään, oli ne sitten minkälaisia vaan. Asiakasprojekteissa useimmiten oon itsekseni tai osana asiakkaan rekrytiimiä, mut konsulttikollegat ei kuitenkaan ole koskaan Slackia kauempana, ja nähdään joka tapauksessa vähintään kerran viikossa koko konsulttiporukalla.

Ja sitten sitä realismiakin. Aina ei ole hauskaa. Välillä tuntuu, että pitäis hakea kuu taivaalta asiakkaalle ja järjestää torvisoittokunta pihaan. Asiat junnaa (Hei rekrytoiva esihenkilö Pirkko-Pekka, et ole reagoinut viesteihini nyt kahteen viikkoon. Oletko luovuttanut tämän rekrytoinnin osalta?), eikä aika riitä mihinkään. Drivella oleva ohjeistus asiaan X on hukassa, kaikki kopit, huoneet ja nurkat on varattu ja siinähän se kandi onkin jo linjoilla. Mutta nää on vain pieni siivu työajasta, ja yleensä tilanteet ratkeaa jakamalla ja juttelemalla muiden konsulttien kanssa (kiitos ja anteeksi erityisesti Meeri). 

Ja itse asiassa ne pirkkopekatkin jakaa usein samat huolet ja ajatukset mun kanssa, joten monista asiakkaistakin on tullut kavereita. Talentedilla, kuten monessa muussakin kasvuyrityksessä, moni asia on kesken ja muuttuu jatkuvasti. Takaan kuitenkin, ettet tuu ikinä kokemaan mikromanageerausta tai hukkuvasi jonnekin organisaatiohimmelin syövereihin.

Kenelle Talented ja rekrytointikonsultin rooli sopii?

Mä toivoisin työkavereiksi tyyppejä, jotka on innostuneita kasvusta, ihmisistä, rekrytoinnista ja teknologiafirmoista. Tää on musta kaikista tärkeintä. Haluaisin, että voidaan innostaa toisiamme kokeilemaan uusia juttuja asiakasprojekteissa, katsomaan asioita uusista näkökulmista ja kannustaa toisiamme tekemään sekä meidän asiakkaille että talenteille sellaisia asioita, jotka saa ne ajattelemaan, että upeeta, mitä jeesiä!

Jotta koet meidän asiakasprojekteissa enemmän onnistumista kuin drawbackeja, sulla tulis olla aikaisempaa kokemusta rekrytoinnista, työnantajamielikuva- tai asiakastyöstä tai myynnistä IT-alalla.

Kokemuksen pituudella ei ole niinkään väliä, koska meidän projektitkin on keskenään tosi erilaisia. Meillä on konsultteja, joille ollaan heidän toinen työpaikkansa, ja sellaisia, joilla on yli 15 vuoden rautainen kokemus näistä hommista, ja kaikille löytyy haastavia projekteja. Ei myöskään tarvitse olla teknistä koulutustaustaa, oon itsekin kasvatustieteilijä. Kerran oon kokeillut nettisivujen tekemistä Talentedin järjestämällä kurssilla, but it wasn’t beautiful.

Me tehdään suurin osa meidän työstä suoraan asiakkaiden kanssa, joiden kasvua me halutaan tukea. Kaikenlainen kokemus asiakastyöstä tukee siis sun onnistumista Talentedin rekrykonsulttina. Jos tän kääntää työpersoonaksi, se vois tarkoittaa esim. oma-aloitteisuutta, sosiaalisuutta, rohkeutta, avoimuutta ja järjestelmällisyyttä. Itsenäistä työskentelyotettakin. 

Jos oon esimerkiksi yksin asiakasprojektissa, mun tehtävä on kääriä hihat ja ottaa sellainen rekryä eteenpäin ajava rooli. Että oon asiakkaalla se, joka sanoo, että tehdään tää mieluummin ennemmin kuin myöhemmin ja kysyy, kenen kanssa pitää sopia kahvit, jotta saan kaikki tarvittavat tiedot, mikä ois teille hyödyllisintä rekryyn liittyvää tekemistä ja tietoa, jota mä voisin tarjota. Ja sit välillä sanoa, että noin ei kannata tehdä. 

Kuulostaako lupaavalta? Toimi näin!

Jos jokin tässä tekstissä kolahti ja haluaisit seuraavaksi kasvattaa sun osaamista erilaisesta näkökulmasta kuin vain yhden firman tai yksittäisten rekrytointitoimeksiantojen kautta, saatetaan olla sulle aivan erinomainen työpaikka.

Kannustan kysymään lisää tai hakemaan suoraan meille rekrykonsultiksi (ja mun työkaveriksi!). Mä juttelen mielelläni myös Linkkarissa.

Meidän rekryprosessi on aika simppeli ja siihen kuuluu pari haastista eri konsulttien kanssa, mut me kerrotaan tästä kaikesta tarkemmin sit ku jutellaan ekan kerran. Eli toivottavasti pian!

Itse en voi kuin suositella. Kuluneet kaksi vuotta on olleet ihan mielettömät!

 


Yhä useammille yrityksille on kriittistä, että ohjelmisto­kehitys­osaaminen on firmassa sisällä. Me Talentedilla autamme yrityksiä rakentamaan ja kehittämään digitaalisia kyvykkyyksiään kasvukonsultoinnilla ja rekrytoimalla IT-tekijöitä sekä johtoa.

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.