fi en

Millainen on hyvä IT-rekrytoija?

29 heinä 2019 by Tommi Talja

Mistä on mainiot IT-rekrytoijat tehty? Sokerista, kanelista, inkivääristä ja kukkasista?

Tässä resepti sinulle, joka haluat tulla taitavaksi IT-rekrytoijaksi tai sinulle, joka mietit, mistä palasista hyvä IT-rekrytoija koostuu. Kirjoitin sinulle hyvän yleisohjeen muutamine täytevaihtoehtoineen, mutta mainiota IT-rekrytoijaa leivottaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että ohjeet ovat suuntaa-antavia, eikä rohkeitakaan kokeiluja kannata pelätä! Työmarkkinathan sitten päättävät, minkälainen koostumus ja kombinaatio toimivat.

(Ei niin) Salainen ainesosa

Ota ensimmäiseksi aineosa, joka erottaa IT-rekrytoijan muista rekrytoijista. Se on tietenkin tekninen tietotaito ja ymmärrys erilaisista teknologioista. Hyvään IT-rekrytoijan taikinaan leivotaan siis sisään ymmärrys siitä, mikä erottaa Javascriptin Javasta ja fronttikoodarin suladevaajasta. Teknistä ymmärrystä voidaan lisätä ronskillakin kädellä, mutta täytyy varoa, ettei koko leivos lipsahda puhtaan koodarin puolelle. On siis suositeltavaa lisätä ripaus HR-halukkuutta aina jokaista kourallista teknistä kompetenssia kohden.

Perustaikina

Seuraavaksi päästään mainion rekrytoijan muihin perusaineksiin: vuorovaikutustaitoihin, reflektointikykyyn ja avoimuuteen. Näitä ilman IT-rekrytoijasta tulee pelkkä teknisellä ymmärryksellä varustettu pannukakku. Vuorovaikutustaitoja tarvitaan, jotta mainio rekrytoija osaa jutella erilaisten ihmisten kanssa ja reflektiokyvyn avulla tuo ominaisuus nousee uusiin ulottuvuuksiin. Kun rekrytoija pystyy viestimään selkeästi ja ymmärtää samalla millaisena vastapuoli hänet näkee, niin taikinastamme tulee sekä asiakkaiden että työnhakijoiden mielestä oikein herkullinen.

Avoimuus on sitten sellainen piirre ja arvo, joka tuo rekrytoijan 2000-luvulle. Ennen vanhaan rekrytoijat tehtiin ilman avoimuutta, mutta nykyään on vaikea kuvitella kilpaillussa markkinassa pärjäävää rekrytoijaa ilman sisäänleivottua avoimuutta. Kun rekrytoija pyrkii avoimuuteen tilanteessa kuin tilanteessa, se johtaa onnistumisiin niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä.

Kun olet yhdistänyt yllämainitut aineet, olet saanut aikaiseksi perustaikinan, jota voikin sitten tuunata oman maun mukaan.

Erilaiset täytevaihtoehdot

Melko yleinen sekaan heitettävä mauste on jonkinlainen korkeakoulututkinto. Kasvatustieteilijän tutkinnoista on paljon hyötyä ja moni suosiikin tällaisia hieman pehmeämpiä koulutuksia, mutta aivan yhtä usein sitä näkee käytettävän kovempia raaka-aineita, kuten KTM:ää ja jopa dippainssin papereita. Kunhan muistaa, että teknistä kompetenssia pitää kompensoida aina sulalla HR-halukkuudella, jotta taikinan koostumus ei mene liian kovaksi.

Korkeakoulututkinto ei ole pakollinen raaka-aine, sillä rekrytoijaksi ei Suomessa voi korkeakoulussa kouluttautua eikä IT-alalla ole muutenkaan tapana tuijotella papereita. 

Muita maukkaita täytevaihtoehtoja ovat sitten eri alojen työkokemukset ja kielitaito. Esimerkiksi myyntikokemuksesta ja IT-alan rekrytoinnista saa maittavan yhdistelmän. Pari vuotta markkinoinnissa, kymmenen vuotta yleistä HR:ää tai jonkin sortin kokemus softankehityksestä toimivat myös vallan mainiosti.

IT-alan rekrytointi muistuttaa monilta osa-alueilta ja piirteiltään myyntiä, joten tämän vuoksi se nostetaan tässä ykkösvaihtoehdoksi. Saat IT-rekrytoijaasi kivan twistin, jos saat soviteltua mukaan myös vaikka ranskan tai espanjan kielitaidon.

Paistaminen ja tarjoiluehdotus

Parhaan lopputuloksen, eli mainioimman IT-rekrytoijan saat, kun annat hänelle paljon tukea, vastuuta ja vapautta. Sitten vain annat IT-rekrytoijan marinoitua työelämässä muutamia vuosia ja huomaat, että käsissäsi on jotain, mitä monet kadehtivat. Hyvä IT-rekrytoija on parhaimmillaan vasta parin työelämävuoden jälkeen, mutta säilyy oikein pidettynä vuosikymmeniä.

Jos haluat hifistellä, niin viimeistele IT-rekrytoija vahvalla somepresenssillä ja tarjoile rennon asenteen ja huumorin kera.
Bon appétit!

 

Kiinnostaako IT-rekrytoinnin kehittäminen ja alan mielenkiintoisimpien yritysten kanssa työskenteleminen? 

Lähetä meille avoin hakemus osoitteeseen hello@talented.fi, sillä kaipaamme remmiimme jatkuvasti lisää modernin rekrytoinnin ammattilaisia! 👉 Liity myös IT-Rekrytoinnin Ihmemaa -Slack kanavalle, meitä IT-rekrytoijia on siellä jo yli 150!

Tarvitsetko kokeneita devaajia? Meiltä yhden pysähdyksen taktiikalla kaikki devaajatarpeidesi täyttämisen tueksi!
  • Vaativat yksittäiset tech rekrytoinnit
  • Jatkuvat tarpeet
  • Isot rekrytointihankkeet
  • Freelancer konsultit pikaisiin tai määräaikaisiin tarpeisiin

Lue lisää palveluistamme täällä.

 


Talented pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT- ja digiosaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja ja projekteja. Lisäksi autamme yrityksiä digitaalisen kompetenssin kehittämisessä ja devaajamarkkinassa erottautumisessa.

Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented-yhteisön Slackiin!

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.