fi en

Huippukoodaaja haluaa haasteita ja innostavia työkavereita

21 kesä 2018 by Maria Kotaniemi

Yle julkaisi viime viikolla uutisen, jossa käsiteltiin IT-alan työvoimapulaa ja erilaisia etuja, joilla koodaajia houkutellaan töihin palkan lisäksi. Sain uutista lukiessani ajatuksen: Kuluneiden kahden vuoden aikana Talented on haastatellut satoja koodaajia ja muita IT -alan ammattilaisia, joten päätin jutella kollegoiden kanssa asioista, jotka ovat nousseet esille haastatteluissa houkuttelevaa työpaikkaa kuvailtaessa. Niille, joille Talented ei ole vielä tuttu selvennettäköön, että autamme kokeneita ohjelmistokehittäjiä ja muita IT-alan kovia tekijöitä löytämään parempia työpaikkoja ja projekteja. Käänsimme siten IT-alan rekrytoinnin ylösalaisin keskittyen yritysten tarpeiden sijasta tekijöiden tarpeisiin.

Jutellessamme kävi ilmi, että hyvin harva haastatelluista on nimennyt suoranaisia etuja, vaan pääasiassa mielessä ovat olleet ihan muut asiat. Haastattelemillamme koodaajilla on viime marraskuussa tekemämme tutkimuksen mukaan keskimäärin 11 vuotta työkokemusta. Monet ovat perheellisiä, jolloin kaikista yritysten tarjoamista eduista ei pääse nauttimaan samalla tavalla kuin esimerkiksi parikymppinen perheetön. En kuitenkaan usko, että uran alkuvaiheilla olevien koodaajien vastaukset poikkeaisivat suuresti annetuista vastauksista. Erilaisia etuja tärkeämmiksi ovat nousseet kerta toisensa jälkeen samat asiat, joiden voinen melko varmasti väittää merkitsevän kokeneelle koodaajalle enemmän kuin pelkkä iso palkka.

Työn merkityksellisyys ja haastavuus

Yllämainitut liittyvät olennaisesti motivaatioon. Merkityksellisyyden määrittää jokainen itse, mutta selväksi on käynyt, että maailmaa ei tarvitse olla pelastamassa, mutta jonkin sortin ”nyt tehdään jotain hienoa” tunnelataus täytyy työstä löytyä. Kukapa jaksaisi painaa päivästä toiseen ei minkään vuoksi. Myös vuodesta toiseen samojen projektien työstäminen laskee motivaatiota, joten uudet tuulet ja haasteet antavat kivasti potkua, harva kun haluaa jäädä rivikoodariksi, joka ajan myötä kyllästyy koko tekemiseen. Mainittakoon tässä yhteydessä myös projektien taso. Työntekijää ei juurikaan motivoi, jos projektin taso alittaa oman osaamistason, jolloin osaamistaan ei pääse haastamaan ja kehittämään.

Matala hierarkia

Kokeneita koodaajia tuntuu närkästyttävän ylhäältä johdetut firmat, joissa kellokortit, raportoinnit ja palaverit ovat osa jokapäiväistä toimintaa. Vapaudesta ja siitä, että saa joko itse tai tiiminä määrittää työympäristön, laitteet ja toimintatavat ollaan valmiita ”maksamaan” (lue: pienempi palkka). Vastuu ja vapaus ovat toistuneet parina useaan otteeseen, joten lienee tarpeetonta sanoa, ettei mikromanageroinnista pidetä. Todella usein käytetään myös sanoja avoin kommunikaatio ja läpinäkyvyys.

Yrityskulttuuri

Luonnollisesti jokaiselle on se oma ”perfect match”, mutta tärkää haastatelluille on ollut, että työpaikan arvot istuvat omaan sielunmaisemaan. Houkuttelevaksi nähdään yritys, joka

  • tukee tiimityökulttuuria ja pitää yllä hyvää yhteishenkeä
  • tukee uuden oppimista ja yksilön kehittymistä
  • panostaa henkilöstön viihtyvyyteen ja hyvinvointiin (sanat ”kellari” ja ”varasto” ovat olleet kovassa käytössä pyytäessämme haastateltavia kuvailemaan kuvitteellista kauhujen projektia tai työpaikkaa)
  • kannattaa moderneja työskentelytapoja
  • tekee asiat huolella, ei kiireellä
  • tukee ja ymmärtää koodarin ajatuksenjuoksua, ja näkee heidät luovina ongelmanratkaisijoina eikä liukuhihnatyöntekijöinä
  • on agile, agile ja vielä kerran agile. En pysynyt enää laskuissa kuinka monta kertaa agile-termi mainittiin. Ketterät menetelmät ovat siis arvatenkin suosiossa.

Vastaukset eivät sinänsä yllättäneet, sillä tykkäämmehän mekin tehdä hommia moderneja työskentelytapoja käyttävien, matala- tai suhteellisen matalahierarkisten firmojen kanssa, jotka haluavat olla oman lohkonsa parhaita, meneillään olevien jalkapallon MM-kisojen termistöä lainatakseni. Tällaisia yrityksiä valikoimastamme löytyy yli 100 kappaletta! Voit tsekata suurimman osan niistä täältä.

Työkaverit

Onhan se nyt mukavampaa työskennellä mukavien, innostuneiden ja taitavien ihmisten kanssa, kuin istua yksinään päivät pitkät tai pahimmassa tapauksessa työskennellä motivaationsa menettäneiden murjottajien kanssa. Parhaassa, ja mielestäni ihanteellisessa, tapauksessa työkavereiden kanssa tulee niin hyvin juttuun, että yhdessä viihdytään töiden ulkopuolellakin. Hyvät tyypit tekevät töissä olosta mukavampaa, ja positiivinen tekemisen meininki näkyy myös ulospäin. Tässä on sekä työnantajalla että työntekijöillä yhteinen haaste löytää työyhteisöön sopivia, osaavia teknologiaintoilijoita motivoimaan toinen toistaan.

Jos yrityksen koodarivirta suuntaa enemmän ulos- kuin sisäänpäin, olisi ehkä syytä tsekata yllä luetellut asiat kuntoon mikäli haaveilee timanttisista kiinnityksistä. Edut ovat kivoja, mutta niillä ei voiteta huippukoodaajia puolelleen. Kokenut koodaaja on ensisijaisesti kiinnostunut merkityksellisistä projekteista ja innostavasta työympäristöstä, ei merkkioluesta ja biljardista.
 

Kiinnostaako uudelle toimialalle siirtyminen tai mietityttääkö, mitä työmahdollisuuksia sinulle voisi löytyä tällä hetkellä? Entä onko palkkatasosi linjassa markkinan kanssa? Talented auttaa IT-alan osaajia löytämään uusia haasteita ja paremmin istuvia työpaikkoja, täysin ilmaiseksi.  Liity Talentediin ja löydä juuri sinulle sopivin työpaikka!

 

Kaipaatko kaveria koodarirekryn jumppaamiseen? Talented tarjoaa kokonaisvaltaista konsultointia teknisten ja luovien roolien rekrytointiin: Autamme yrityksiä parhaiden Talenttien löytämisessä, teknillisissä haastatteluissa ja arvioinneissa sekä rekryprosessin tehostamisessa. Tiedämme myös, mitä asioita kokeneet tekijät arvostavat työnantajassa ja kuinka houkutella heitä juuri sinun yritykseesi. Lue lisää täällä.

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.