Aava

13 Feb, 2023
References

"Thanks to Talented’s connections and domain knowledge, we got in touch with talents who we couldn’t possibly have found by ourselves."

Juha Hotti, Head of Digital Channels, Aava
Aava

Lääkärikeskus Aavan digitiimi rakennettiin monipuolisella osaamisella ja pitkäjänteisellä työllä

”Digikehitystä tehdään varmasti ja paljon hamaan tulevaisuuteen saakka”, totesi muutama vuosi sitten Juha Hotti, Aavan Head of Digital Channels. Tämän toteamuksen myötä alkoi oman kehitystiimin rakentaminen. Tehtävässä onnistuminen nojasi kolmeen tekijään: huolelliseen pohjatyöhön, vetovoimaiseen tarjontaan sekä Talentedin osaamiseen ja verkostoihin.

Huolellinen pohjatyö loi motivoivan kehitysympäristön

Aavan digitaalisten palveluiden rakentaminen oli käynnistetty jo aikaisemmin konsulttien avulla. ”Kun tulin taloon, ohjelmistokehitystä pyöritettiin konsulttien varassa.  Meillä oli iso tiimi osaavia tekijöitä Reaktorilta. He olivat tehneet pohjatyöt, luoneet arkkitehtuurin ja muokanneet prosesseja ja tekemisen kulttuuria valmiiksi”, Hotti kertoo.

”Havaitsimme, että tekemistä on kuitenkin niin paljon ja se ei tule ihan pian loppumaan, joten on perusteltua alkaa rakentaa Aavalle myös omaa digikompetenssia. Haluamme silti pitää mukana tiimissä myös konsultteja. Hybriditiimissä ihmiset oppivat toisiltaan ja konsultit tuovat mukaan aina jotain uutta osaamista”, Hotti jatkaa.

Hyvälle pohjalle oli helppo lähteä luomaan omaa tiimiä. ”Tiesimme, että oman tiimin rekrytoiminen ei ole helppo tehtävä, mutta luotimme meidän tekemiseen ja kulttuuriin. Meillä on kuitenkin aika vähän legacya, koodi on hyvää ja fiksusti rakennettua ja tiimillä on paljon vastuuta”, Hotti toteaa tyytyväisenä.

Digikyvykkyyden kehittäminen vaatii sitkeyttä

Vaikka Aava on merkityksellinen ja hyvä työnantaja – ja kehitysympäristö on poikkeuksellisen motivoiva – oman digitiimin rakentaminen tyhjästä ei silti ole läpihuutojuttu. ”Tiesimme odottaa alkuun vaikeuksia, sillä ensimmäisten devaajien rekrytoiminen vaatii myös taloon tulevilta aika paljon rohkeutta. Lisäksi kun toimintaa oli käynnistetty  kokeneiden konsulttien kanssa, myös omalta tiimiltä edellytettiin lähtökohtaisesti todella korkeaa osaamistasoa”, Hotti kertoo.

”Onneksi saimme tehtävään apua Talentedilta ja Reaktorilta. Talentedin verkostojen ja osaamisen avulla saimme yhteyden sellaisiin tekijöihin, joita emme olisi itse löytäneet. Reaktorin konsultit olivat mukana haastatteluissa ja antoivat ideoita rekrytointiin kertomalla, mikä heitä itseään Aavassa kiinnostaa”, Hotti kertoo.

Product Owner löytyi Talentedin avulla taloon nopeasti, mutta ensimmäisen devaajan rekrytointi kesti kaikkiaan yhdeksän kuukautta. Sitkeys kuitenkin palkittiin lopulta, sillä ensimmäisen rekrytoinnin jälkeen palkattiin heti perään kolme muutakin tekijää nopealla rytmillä. Kuluneen kolmen vuoden aikana Aavan digitiimi on kasvanut kahteentoista henkeen.

”On ollut tosi kiva tehdä yhteistyötä Talentedin kanssa. Kandit, jotka ovat olleet hyviä, ovat olleet sitten todella hyviä. Tiedämme, ettei meillä olisi ollut aikaa löytää näitä tekijöitä itse”, Hotti kiittää. Yhteistyössä on myös rakennettu Aavan työnantajamielikuvaa ja tehty Aavaa tunnetuksi digiosaajien keskuudessa, mikä tukee rekrytointia myös tulevaisuudessa.

Lisää digikyvykkyyttä ja diversiteettiä

Tiimin digikyvykkyyttä kasvatetaan rekryjen lisäksi myös kehittämällä ja kehittymällä. ”Digiosaajien rekrytointi on firmalle kallis investointi. Haluamme ehdottomasti, että meillä viihdytään ja että osaajat saavat kasvaa ja kehittyä. Ei ihmisiä voi vain palkata ja unohtaa, vaan heidän työuraansa pitää osallistua aktiivisesti”, Hotti toteaa.

Kun digikyvykkyys kasvaa, kasvaa myös mahdollisuus diversiteettiin ja kyky ottaa tiimiin monenlaisia osaajia. Aavan vahvasti senioripainotteiseen tiimiin rekrytoitiinkin viime vuonna ensimmäinen juniori. ”Halusimme tiiminä investoida nuoren tekijän mentorointiin, kun löysimme tekijän, jossa on valtavasti potentiaalia”, Hotti sanoo.

”Pyrimme muutenkin vaalimaan diversiteettiä, sillä erilaiset ihmiset parantavat tiimin toimintaa, tuovat uusia ideoita ja tapoja tuottavuuden kasvattamiseen. Olemme onnistuneet välttämään sen ansan, että rekrytoisimme vain itsemme kaltaisia ihmisiä. Diversiteetti on parantanut tiimin dynamiikkaa ja tekemistä”, Hotti kertoo tyytyväisenä.

Aava on perheyritys, jossa uskotaan psykologiseen turvallisuuteen ja työntekijöiden kunnioitukseen. ”Aava on monella tapaa terveellisin työpaikka, jossa olen koskaan ollut töissä ja tänne on mukava houkutella lisää tekijöitä tulevaisuudessakin”, Hotti naurahtaa ja jatkaa: “Parasta on, kun haastattelussa voin kertoa aitoja esimerkkejä siitä, kuinka terveellä pohjalla yrityskulttuurimme on, eikä asioita tarvitse kaunistella.”