fi en

Ohjelmistokehittäjien palkkataso Suomessa 2023

16 tammi 2023 by Maria Kotaniemi

Ohjelmistokehittäjien palkkataso Suomessa nousi vuonna 2022. Tähän vaikutti niin inflaatio, osaajapula kuin uusi IT-alan työehtosopimus. Koodiklinikan vuosittaisessa palkkakyselyssä ohjelmistokehittäjän mediaanipalkka oli 5100 euroa kuukaudessa. Vuoteen 2021 verrattuna mediaanipalkka kasvoi 13 prosenttia, eli 600 euroa.

Vuonna 2022 solmittiin myös uusi IT-alan työehtosopimus. Kauppalehti uutisoi toukokuussa, että palkat nousivat Insinööriliiton mukaan keskimäärin 2,45 prosenttia, kun IT-alan valtakunnallisessa työehtosopimuksessa sovittiin 1,8 prosentin korotuksesta. Pitääkseen IT-osaajat talossa yritykset nostivat palkkoja vähintään yhtä paljon kuin kilpailijat.

Talented on reilun kuuden vuoden elinikänsä aikana tavannut tuhansia ohjelmistokehittäjiä ja keskustellut käytännössä jokaisen kanssa palkasta. Tavatuista kehittäjistä suurin osa on työskennellyt Suomen arvostetuimmissa työpaikoissa senior-kehittäjän roolissa. Samaan aikaan toisella puolen pöytää olemme keskustelleet satojen IT-alan työnantajien kanssa, aina startupeista pörssiyhtiöihin. Keskustelut pöydän molemmin puolin pitävät meidät kartalla ohjelmistokehittäjien palkkatasosta ja -toiveista – miltä sitten näyttää ohjelmistokehittäjien palkkataso Suomessa vuonna 2023?

Ohjelmistokehittäjien palkat Suomessa

Karkea haarukka kokeneiden ohjelmistokehittäjien bruttopalkaksi on 4800 – 6000 € kuukaudessa. Kokemustasoittain olemme havainneet seuraavat palkkahaitarit:

Junior Developer: 3500 – 4400 €
Developer: 4200 – 5500 €
Senior Developer: 5300 – 7000 €
Arkkitehti/Lead Developer:  5800 – 8000 €

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella palkkataso on muutaman satasen alhaisempi.

Perinteisen palkkauksen osalta työntekijän ansaitsema rahasumma korreloi suoraan yritykselle tuotetun hyödyn kanssa. Haarukan yläpäässä työtehtäviin kuuluu monesti vastuuta joko suunnittelun, myynnin tai tiimin johtamisen osalta. Keskimääräistä suurempaa palkkaa voivat saada myös ohjelmistokehittäjät, joilla on niche-osaamista, tai joiden rahapalkka perustuu osittain tulospalkkaukseen.

Tulospalkkauksella tarkoitetaan mallia, jossa osa palkasta sidotaan suoritettuun työhön, esimerkiksi työntekijän henkilökohtaiseen kuukausilaskutukseen asiakkaalta. Tulospalkkauksessa työntekijän kokemus ja osaaminen vaikuttavat suuresti palkan suuruuteen. Korkeammalla tuntihinnalla myydyt projektit tuottavat lisää euroja paitsi yritykselle, mutta hyödyttävät suoraan myös työntekijää suurempana kuukausipalkkana. Jos taas työntekijä on paljon poissa töistä tai asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan hänen osaamisestaan, tulospalkkaus näkyy keskimääräistä pienempänä palkkasummana.

Omaa palkkatasoaan voi kasvattaa esimerkiksi harrastuneisuuden kautta hankitulla erityisosaamisella, opettelemalla uutta, pyrkimällä senior tai lead rooliin, tai vaihtamalla työpaikkaa.

Esimerkkejä eri tulospalkkamalleista suomalaisissa IT-yrityksissä

Mavericks-malli, 50,7% laskutuksesta tekijälle
100 €/h * 158 * 50.7% =8010,6€

Kiinteä 3500 €/kk + 10 % henkilökohtaisesta laskutuksesta
3500 € + 95 €/h * 158h * 10 % = 5001 €
3500 € + 110 €/h * 158 h * 10 % = 5238 €

Kiinteä 3000 €/kk + 10-20 % henkilökohtaisesta laskutuksesta
3000 € + 95 €/h * 158 h * 10 % = 4501 €
3000 € + 110 €/h * 158 h * 20 % = 6476 €

 

Jos nykyinen palkkatasosi jää selkeästi esittämiemme palkkahaitareiden alapuolelle, voi olla aiheellista ottaa asia puheeksi yrityksessä tai etsiä uusi työpaikka. Jälkimmäisessä voit kääntyä Talentedin puoleen. Me autamme ohjelmistokehittäjiä tutkimaan työmarkkinaa ja löytämään työmahdollisuudet, jotka istuvat kunkin tarpeisiin ja uratavoitteisiin. Säästämme aikaasi ja vaivaasi tarjoamalla puolueetonta informaatiota työnantajien kulttuureista, rekrytointiprosesseista ja palkkahaitareista, jotta voit voit tehdä urasi kannalta valistuneen päätöksen.

 


Talented yhdistää senior-tason ohjelmistoalan ammattilaiset houkuttelevimpien teknologiayritysten työmahdollisuuksien kanssa. Lisäksi autamme yrityksiä houkuttelemaan, rekrytoimaan ja pitämään parhaat ohjelmistoalan ammattilaiset.

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.