Koodaajan LinkedIn profiili – 7 vinkkiä tähän viha-rakkaussuhteeseen
Ammattiryhmistä kokenut koodaaja loistaa tänäkin kesänä rekrytoijien hittilistan kärjessä. Kokenutta, suomenkielentaitoista modernilla stackillä varustettua devaajaa metsästävät niin CTO:ta etsivät startupit, digiloikkaavat pörssifirmat kuin ydinliiketoimintaansa kasvattavat konsulttifirmatkin. Tämän vuoksi pään painaminen pensaaseen, eli rekrytoijilta piiloutuminen syvemmälle internetin ylilautoihin ja discordeihin ja poistuminen LinkedInistä tuntuu viikon kahdennentoista yhteydenoton kohdalla taas erittäin houkuttelevalta. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä ongelmiisi on ratkaisu. Hio profiilisi silkinsileäksi ja aseta kontaktoinnille kriteerit. Because you’re worth it!
Kerro, mitä haluat
Tabula rasa on rekrytoijalle valtava kysymysmerkki. Hän muistelee profiilikuvatonta ja kuvauksetonta profiiliasi tuijottaessaan sitä, kuinka sai vuonna 2018 houkuteltua firmaansa osaajan, jolla oli 7 kontaktia ja vain Java mainittuna tietotaidoissa. Aika on kullannut muistot ja nyt hän lähestyy sinuakin toivon kipinöidessä näppäimistöllä viestiä kirjoittaessa. “Hei, minulla olisi juuri sinulle sopiva projekti asiakkaallani, kun tuota Reactia olet selvästi kirjoitellut.”
Todellisuudessa et ole Reactiin, tuohon nykynuorison lempilapseen koskenut kuin kerran pakon edessä, eikä sekään hauskaa ollut. Merkkasit sen kuitenkin puolivahingossa taidoksesi, kun LinkedIn sitä sinulta eräänä sumuisena aamuna kysyi. Olet todellisuudessa kuitenkin pesunkestävä backend-kaveri, joten kerro se! Sano, ettet ole kiinnostunut muista kuin bäkkärihommista ja ehkä tulevaisuudessa pilviarkkitehdin hommista.
Kerro profiilisi kuvauksessa, millainen tarjouksen tulisi olla, jotta kiinnostuisit. Tulet näitä kuitenkin saamaan, niin mikset asettaisi näille tarjouksille ehtoja ja toiveita?
Kerro, mitä et halua
Aivan yhtä tärkeää kuin toiveiden ilmaiseminen, on omien inhokkien ja osaamattomuuksien esille tuominen. Ei ole häpeä myöntää, ettei osaa kaikkea, eikä missään nimessä ainakaan sanoa, jos jokin ammattisi osa-alue ei kiinnosta sitten pätkääkään. Tuskin jokainen urheilijakaan nauttii etenkään tappiopelien jälkeen urheilutoimittajien haastatteluista. Silti heidät niihin tungetaan, elleivät he tee täysin selväksi, etteivät halua tätä osa-aluetta työnkuvasta tehdä.
Jos olet selvästi kertonut, etteivät esimerkiksi konsulttitalojen työtarjoukset kiinnosta, koska nautit pitkäjänteisestä tuotekehityksestä oman tiimin kanssa sekä junioreiden mentoroinnista, niin siinä tapauksessa ei tarvitse konsulttitalon rekrytoijan paljon aivonystyröitään vaivata, kun hän miettii, mikset tarttunut hänen mahtavaan ehdotukseensa.
Osaamisen rajaaminen rajaa myös yhteydenottoja
Ota se React pois sieltä Skills-osiosta, ellei se nyt ole yön pikkutunteina osoittautunut oman puuhaprojektin kautta todella kiinnostavaksi. Jokaisen rekrytoijan tulisi IT-alalla ymmärtää, ettei puhtaasti suladevaukselle uransa omistanut Software Engineer kiinnostu fronttidevaajan saappaista, vaikka kuinka olisi IPAa toimiston jääkaapit täynnä.
Kun taidot ja ylle listatut toiveet ovat linjassa, rekrytoija näkee hyvin pienellä vaivalla, kannattaako hänen ehdottaa sinulle avointa paikkaansa vai siirtyä seuraavaan profiiliin.
Ohjaa kontaktoinnit sinulle sopivaan paikkaan
Blokkaa inmailit ja anna sähköpostiosoite, jos LinkedIn ei tunnu omalta. Tee mailiin oma filtteri, joka pistää kaikki rekrytointiliitännäiset yhteydenotot omaan kansioonsa. Voit sitten sieltä selata niitä, kun siltä tuntuu. Ehkä se on kesälomalla rauhaisana iltana savusaunan lämmetessä. Ehkä se hetki koittaa, kun työviikon kahdeksas viikkopalaveri alkaa maistua puulta.
IT-alalla rekrytoinnit kyllä jatkuvat, joten vaikka jokin työpaikoista on varmasti mennyt jo ohi, niin tilalle on ilmestynyt lukuisia uusia. Voit nyt omasta sähköpostikansiostasi valita kiinnostavimmat ja ottaa rekrytoijiin yhteyttä. Toki old school -ratkaisu on tarjota puhelinnumeroa, mutta eikös tuo puhelimella ihmisten kanssa juttelu ole vähän 2010-luvun juttuja?
Ole kohtelias
Tämä on tärkeää, eikä sitä voi missään somekanavassa korostaa liikaa. Töykeyttä, röyhkeyttä ja ilkeyttä mahtuu internetiin rajaton määrä. Älä ole yksi heistä, joka näitä asioita sinne tuo lisää.
Vähin mitä voit tehdä, on vastata yhteydenottoihin “Kiitos, mutta ei kiitos.”. Jo se tuo rekrytoijille mielenrauhaa. Kun olet kertonut tarkasti, mitä toivot ja mitä yhteydenotoilta odotat, voidaan olettaa, että hyvin suuri osa vastaanottamistasi viesteistä on sen verran hyvin kohdistettuja, että ne ansaitsevat edes tuon parin sanan vastauksen. Jos et vastaa mitään, saatetaan sinua kontaktoida samalla asialla uudestaan, eikä tilanteesi välttämättä ole muuttunut mihinkään.
Painota tulevaa ja toivo rohkeasti
Jokainen meistä toivoo varmasti huomiselta parempaa työelämää. Ei siis ole mitenkään ihmeellistä pyytää ehdotuksiltakin tätä. Kerro, mikä voisi olla sellainen kikkakolmonen, joka saisi sinut kiinnostumaan uusista tuulista. Oletko aina halunnut olla lähettämässä ihmistä Marsiin? Kerro se. Tuskin nykyinen työnantajasi pahoittaa mieltään, jos kerrot avoimesti toiveesi päästä koodillasi vaikuttamaan ihmiskunnan harppauksiin.
Vinkkivitosena kerrottakoon, että näitä toiveita kannattaa LinkedInin lisäksi kertoa myös omalla työpaikalla. Onni saattaa löytyä lähempää kuin arvaatkaan, kunhan vain uskaltaa avata suunsa.
Ole ainutlaatuinen oma itsesi
Kasvottomia, persoonattomia ja heti unohtuvia profiileja on LinkedIn täynnä. Olet kuitenkin täysin ainutlaatuinen ihminen, vaikka se kuulostaakin halvalta motivaatiolauseelta joogaretriitin voimaantumisluennolta.
Kerro itsestäsi edes jotain, mikä on hieman harvinaisempaa tai erikoisempaa. Oli se sitten toiveesi olla ensimmäinen marsilainen tai intohimoinen lautapeliharrastuksesi, niin mainitse tästä edes siellä jossain sivulauseen lopussa. Ihmisiä kiinnostavat ihmiset, joten muuttamalla itsesi kasvottomasta massasta tunnistettavaksi yksilöksi saatat saada yksilöidympiä yhteydenottoja ja keskustuista tulee hedelmällisempiä.
Jos rekrytoijien ja headhunttereiden kanssa keskusteleminen ei kiinnosta, hae omaa Talent Agenttia ja ohjaa yhteydenotot agentillesi. Hän ajaa etuasi sekä tekee taustatyöt ja markkinoi osaamistasi puolestasi. Ilmaiseksi.
Talented pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT- ja digiosaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja ja projekteja. Lisäksi autamme yrityksiä digitaalisen kompetenssin kehittämisessä ja devaajamarkkinassa erottautumisessa.
Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented-yhteisön Slackiin!