Viisi askelta itsenäiseksi ohjelmistokonsultiksi
Mitä tehdä ja ottaa huomioon ennen itsenäiseksi ohjelmistokonsultiksi ryhtymistä? Miten siirtyminen palkkatöistä yrittäjäksi kannattaa hoitaa? Entä miten löytää projekteja? Tältä sivulta löydät vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin.

1. Verkostoidu freelancereita välittävien yritysten kanssa

Monet eri tahot auttavat itsenäisiä ohjelmistokonsultteja löytämään projekteja. Useimmat vaativat tapaamisen kanssasi, ennen kuin pääset osaksi heidän verkostojaan. Useimmiten tapaaminen on rento, tuleehan teistä toisianne auttavia kumppaneita.

Välittäjäyritykset hoitavat asiakashankinnan puolestasi, ja lisäävät tuntihintasi päälle 5-20%. Sinä laskutat välittäjäyritystä, joka laskuttaa loppuasiakasta.

Mitä tapaamisessa tapahtuu?

 • Yritys esittelee itsensä tarpeen vaatimalla syvyydellä riippuen siitä, kuinka tuttu yritys on sinulle.
 • Yritys haluaa kuulla sinun tarinasi.
 • Yritys haluaa tietää, millä alalla haluaisit/et halua erityisesti työskennellä.
 • Yritys kysyy tuntihintaasi.
 • Voit kysyä yrityksen toimintatavoista ja mahdollisen yhteistyön prioriteeteistä.
 • Voit kysyä tarjoaako yritys muita palveluja projektien välityksen lisäksi.
 • Voit kysyä maksuajoista.
 • Voit kysyä mahdollisista rajoituksista, (NDA, kilpailukielto…), mikäli menet heidän kauttaan projektiin.

Tuntihinta
Helsingissä, keskiverto­asiakkaan keskiverto­projektissa työskentelevästä keskiverrosta ohjelmisto­kehittäjästä laskutetaan 90-130€/tunti, riippuen laskuttavan yrityksen brändistä, kehittäjän kokemuksesta ja asiakassuhteesta. Joissain erityisissä tilanteissa kokeneita kehittäjiä voidaan myydä jopa 150-200 euron tuntihinnalla.

Huomaathan, että yllä esitetyt esimerkit koskevat suoraa yrityksen ja asiakkaan välistä myyntiä. Mikäli välittäjäyritys yhdistää sinut loppuasiakkaan kanssa, tuntihinta pienenee 5-20%, joka on välittäjäyrityksen osuus tuntihinnasta. Kun välikäsiä on yksi, tämä tarkoittaa että voit odottaa laskuttavasi välittäjää 65-105€/tunti.

Potentiaalisia välittäjiä
Talented auttaa senior-tason kehittäjiä ja suunnittelijoita yrittäjäksi ryhtymisessä ja asiakashankinnassa täysin ilmaiseksi. Sinun tarvitsee vain hakea omaa Agenttia, jonka jälkeen käymme hakemuksesi läpi. Jos kaikki vaikuttaa hyvältä, kutsumme sinut (etä)kahville. Meitä kiinnostaa kovasti kuulla tarinasi: Kuka olet, mikä on supervoimasi ja mitä mieluiten tekisit. Kuvailemalla minkälaiset projektit sinua eniten kiinnostavat (toimiala, teknologiat, kesto, lokaatio), osaamme etsiä juuri sinulle sopivia projekteja. Meiltä saat tukea myös sopimus- ja lakiasioissa.

Voit ottaa rennosti sillä aikaa, kun agenttimme metsästävät sinulle osaamistasi ja toiveitasi vastaavan projektin. Kun potentiaalinen keikka löytyy, agenttimme esittelevät sen sinulle. Profiilisi esitellään loppuasiakkaalle vasta, kun olet antanut siihen luvan.

Jos homma menee loppuasiakkaan kanssa maaliin, päätät itse oman tuntihintasi ja laskutat tehdyt työtunnit kuukauden lopussa Talentedilta. Talented lisää tuntihintasi päälle oman komissionsa ja hoitaa loppuasiakkaan laskuttamisen.

Muita välittäjiä ovat muun muassa ThrivFinitecSiili One, HiQVerama ja Toughbyte.

left-image

2. Odota kunnes löydät projektin, josta todella pidät

Vaiheet

 • Kun hyvältä kuulostava projekti on löytynyt, tarkista sopimusehdot asiakkaan laatimasta sopimuksesta ja käytä se myös lakimiehellä. Lakimiehen apua saat esimerkiksi Talentedin tai ammattiliiton kautta.
 • Mikäli suunnittelet hakevasi starttirahaa, pyydä asiakasta antamaan sinulle muutama viikko aikaa ennen kuin allekirjoitat sopimuksen, jotta ehdit hakea apurahaa ja saada päätöksen. Vaikka virallinen arvio päätöksenteon kestosta on kaksi viikkoa, todellisuudessa päätös tulee paljon nopeammin, jopa 2-4 arkipäivässä. Kun olet saanut päätöksen, voit edetä sopimuksen allekirjoittamisen kanssa.
 • Koska et ole vielä perustanut yritystä, voit allekirjoittaa sopimuksen väliaikaisratkaisuna omalla nimelläsi. Tällöin sopimus tulee olemaan luonnollisen henkilön (sinä) ja oikeushenkilön (loppuasiakas tai välittäjäyritys) välinen.
 • Allekirjoita uusi sopimus, kun olet perustanut yrityksen. Tällöin sopimus tulee olemaan oikeushenkilön (sinä) ja oikeushenkilön (loppuasiakas tai välittäjäyritys) välinen.

3. Hae starttirahaa

Starttirahalla tuetaan aloittavia yrittäjiä. Se on peruspäivärahan suuruinen (33,66 € /päivä) ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa. Kun sinulle on myönnetty starttiraha, sinulle maksetaan ~705€ ansiotuloa kuukaudessa enintään kuuden kuukauden ajan. Mikäli haet starttirahan jatkoa, maksetaan sinulle enintään toiset kuusi kuukautta, yhteensä siis enintään 12 kuukautta.

Sinun täytyy toimittaa TE-palveluille päivitetty verokortti etuuksien osalta, jotta he voivat käyttää todellista tuloveroprosenttiasi. Jos verokorttia ei toimiteta, sinulta pidätetään 25%.

Ensimmäisen hakemuksen vaiheet

 • Starttirahaa ei myönnetä, jos olet jo perustanut yrityksen JA aloittanut työskentelemään päätoimisena yrittäjänä.
  • TE-palvelut tarkastelee yrityksen perustamista hieman eri tavalla kuin miten me sitä käsittelemme tämän juttusarjan toisessa osassa.
  • TE-palvelut määrittelevät yrityksen perustetuksi, jos yritys on liittynyt johonkin Verohallinnon ylläpitämään rekisteriin.
  • Tämä tarkoittaa, että jos liityt vain Kaupparekisteriin saadaksesi Y-tunnuksen, TE-palvelut eivät miellä yritystäsi perustetuksi.
  • Voit liittyä kaupparekisteriin, jos sinulla on Y-tunnusta vaativia prosesseja (esim. yritystilin avaaminen ja vakuutusten kilpailuttaminen) meneillään etkä ehdi odottaa päätöstä starttirahasta.
 • Tarvitset liiketoimintasuunnitelman ja tiettyjä taloudellisia laskelmia hakemuksesi liitteeksi. Oma Yritys Suomi tarjoaa tukea liiketoimintasuunnitelman laatimiseen ja tarvittavien laskelmien tekemiseen.
 • Kun liiketoimintasuunnitelmasi on valmis, voit halutessasi lähettää sen sähköpostitse kotikaupunkisi yrityskeskukselle ja pyytää tapaamista yritysneuvojan kanssa. Helsingissä tämä taho olisi  NewCo Helsinki. Yritysneuvojat ovat nähneet satoja liiketoimintasuunnitelmia ja voivat näin auttaa viilaamisessa, mikä parantaa mahdollisuuksiasi starttirahan saamisessa.
 • Tarvitset päivitetyn CV:n hakemuksesi liitteeksi.
 • Tarvitset verovelkatodistuksen hakemuksesi liitteeksi.
 • Olet liiketoimintasuunnitelmassasi määritellyt, kuinka paljon omaa rahoitusta sinulla on käytettävissä. Tästä tulee liittää hakemuksen mukaan todiste, jonka ei tarvitse olla virallinen. Esimerkiksi nettipankista tulostettu tilin yleiskatsauskin voi riittää.
 • Olipa käytettävissä oleva oma rahoitus minkä suuruinen tahansa, se ei vaikuta TE-palvelujen päätökseen negatiivisesti. Lisäksi, kun starttiraha on myönnetty ja haet sen maksua, yrityksestäsi itsellesi nostama palkka ei vaikuta maksusuoritushakemuksiin negatiivisesti.
 • Hae starttirahaa verkossa. Saat sähköisen päätöksen kahden viikon kuluessa (virallinen arvio). Virallinen päätöskirje tulee pian postitse perässä (~1 viikko).

Starttirahan jatkon hakemisen vaiheet

 • Lähetä starttirahan jatkohakemus voimassa olevan ensimmäisen starttirahajakson aikana, kuitenkin viimeistään kuukausi ennen ensimmäisen puolivuotisjakson päättymistä.
 • Hakemukseen tarvitset lyhyen selityksen siitä, miten yritystoimintasi on käynnistynyt.
 • Sinun tulee myös kertoa, miksi haet starttirahan jatkoa.
 • Tarvitset yhteenvedon liiketoimista ensimmäisen starttirahajakson ajalta sekä suunnitelman lähitulevaisuudelle.
 • Tarvitset hakemuksesi liitteeksi joko itsetehdyn tai kirjanpitäjäsi vahvistaman tuloslaskelman viiden kuukauden ajalta.
 • Tarvitset hakemuksesi liitteeksi joko itsetehdyn tai kirjanpitäjäsi vahvistaman taseen.
 • Päättääkseen, myönnetäänkö starttirahan jatkoa
  • TE-palvelut arvioi, onko yritystoiminta käynnistynyt kutakuinkin niin, miten se oli alkuperäisessä liiketoimintasuunnitelmassa ajateltu.
  • TE-palvelut arvioi, ovatko jo hankitut tulot tarpeeksi tukemaan yrittäjää.
 • Hae starttirahan jatkoa verkossa. Saat sähköisen päätöksen 2-4 viikon kuluessa. Virallinen päätöskirje tulee pian postitse perässä (~1 viikko).

4. Palkkatöistä irtisanoutuminen

Starttirahan myönteinen päätös edellyttää, että irtisanoudut palkkatyöstäsi ja olet aikeissa aloittaa kokopäiväisen yrittäjyyden. Muista kuitenkin, että yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen myönteistä starttirahapäätöstä.

Vaiheet

 1. Toimita sitova irtisanomisilmoitus kirjallisena työnantajallesi.
 2. Olet kokopäiväinen yrittäjä starttirahapäätöksen ensimmäisestä päivästä lähtien.
right-image

5. Yrityksen perustaminen

Oikeudellisesta näkökulmasta katsottuna sinun tulee perustaa osakeyhtiö voidaksesi tarjota freelance-palvelujasi ja suojataksesi henkilökohtaiset varasi. Osakeyhtiö on myös parempi vaihtoehto euromääräisesti suurempaa liiketoimintaa ja tulosta ajatellen.

Eräs tärkeä huomio on, että toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisessa vastuussa kaikista veloistaan ja sitoumuksistaan. Vastaat siis henkilökohtaisella omaisuudellasi (koti, auto ja säästöt), jos pahin tapahtuu.

Osakeyhtiössä yrittäjän vastuu rajautuu lähtökohtaisesti kuitenkin vain hänen yhtiöön sijoittamaansa pääomaan. Toiminimi sopii lähtökohtaisesti paremmin pienehköön liiketoimintaan ja on myös byrokratia huomioiden kevyempi vaihtoehto. Mikäli tavoitteena on kasvattaa liiketoimintaa ja mahdollisesti myös palkata työntekijöitä on osakeyhtiö sopivampi vaihtoehto.

Paljonko yrityksen perustaminen maksaa?
Yrityksen rekisteröinti verkossa maksaa 275€. Tämä on yrityskulu, jonka voit vaatia takaisin kunhan olet rekisteröinyt yrityksesi ja hankkinut yritystilin. Miksi? Koska maksoit yrityskulun henkilökohtaiselta pankkitililtäsi.

Mikä YTJ:n rooli on?

 • YTJ on yrityksellesi sama kuin Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on sinulle.
 • Tämä tarkoittaa, että samalla tavalla kuin sinä tulit kuvainnollisesti henkiin saamalla henkilötunnuksen DVV:ltä, yrityksesi tulee henkiin saamalla Y-tunnuksen YTJ:ltä.
 • Samankaltaisesti, kun päivität henkilökohtaisia tietojasi, kuten uutta osoitetta, DVV:lle, päivität yrityksesi muuttuneet tiedot YTJ:lle.
 • YTJ on paikka, jossa voit olla yhteydessä Verohallinnon ja Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kanssa sekä liittyä ja erota niiden ylläpitämistä rekistereistä.
  • Verohallinto ylläpitää
   • Ennakkoperintärekisteri, jonka kautta yritys voi huolehtia omista veroistaan.
   • Arvonlisäverovelvollisten rekisteri, jonne yrityksesi voi ilmoittaa arvonlisäveroon liittyvistä asioista.
   • Työnantajarekisteri, jonne yrityksesi voi ilmoittaa työntekijöihin liittyvistä asioista.
  • PRH ylläpitää
   • Kaupparekisteri, jossa säilytetään yrityksesi tietoja.

Yrityksen perustamisen vaiheet

 • Jos irtisanomisaikaa on vielä jäljellä
  • Pyydä työnantajaltasi kirjallinen lupa yrityksesi perustamiselle.
  • Tämä siksi, että samankaltaisen yritystoiminnan aloittaminen saattaa rikkoa työnantajasi kanssa allekirjoittamaasi kilpailukieltoa.
 • Valitse yrityksellesi nimi
  • Syötä valitsemasi nimi PRH:n Yrityksen Nimipalveluun.
  • Jos täysin tai lähes samannimisiä yrityksiä ei löydy, valitsemasi nimi todennäköisesti hyväksytään.
  • Mieti kaksi varanimeä, jos ensisijaista nimeä ei voida rekisteröidä. Täytä varanimet hakemukseen.
 • Valitse yrityksesi päätoimiala
  • Lähde: Tilastokeskus
  • Verohallinto vaatii tämän.
  • Freelancer-yrittäjät voivat valita parhaiten sopivimman seuraavista: [Informaatio ja viestintä > Ohjelmistot, konsultointi ja siihen liittyvä toiminta]
  • 62010 Ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus on yleinen valinta, ja myös esimerkiksi Futurice ja Reaktor ovat valinneet sen.
 • Valitse tilikauden päättymisajankohta
  • Tilikausi on yrityksen kirjanpidossa ajanjakso, jonka aikaisesta kirjanpitomateriaalista tehdään tilinpäätös. Suomen kirjanpitolain mukaan yrityksen tilikausi on 12 kuukautta.
  • Ensimmäinen tilikausi on aina poikkeus, ja se voi olla joko alle tai yli 12 kuukautta, kuitenkin maksimissaan 18 kuukautta.
  • Tilikaudeksi voidaan määritellä kalenterivuosi, jolloin se päättyy joulukuun lopussa.
  • Tilikausi voi kuitenkin päättyä myös muina ajankohtina, kuten maalis- tai syyskuussa.
  • Monen yrityksen tilikausi on kalenterivuosi, mikä pitää tilitoimistot kiireisenä vuodenvaihteessa. Välttääksesi tämän kiireisen ajankohdan, voit halutessasi valita tilikaudelle muun päättymisajankohdan kuin joulukuun viimeinen päivä.
 • Hanki yrityksesi hallitukseen yksi varajäsen
  • Osakeyhtiölaki, luku 6, 8 §: Hallitukseen on valittava yhdestä viiteen varsinaista jäsentä, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Jos hallitukseen kuuluu vähemmän kuin kolme jäsentä, hallituksessa on oltava ainakin yksi varajäsen.
  • Tämä tarkoittaa, että jotta yrityksesi olisi lainmukainen, sillä täytyy olla hallituksen varajäsen, sillä sinä tulet toimitusjohtajana olemaan hallituksen ainoa varsinainen jäsen.
  • Pelkästä hallituksen varajäsenyydestä ei seuraa vastuita. Varajäsenen vastuu syntyy niissä tilanteissa, joissa tämä toimii hallituksen jäsenenä ja on mukana päätöksenteossa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varajäsen joutuu päättämään yhtiön asioista esimerkiksi silloin, kun varsinainen jäsen menehtyy tai estyy pysyvästi tai tilapäisesti toimimasta hallituksessa. Tämä kannattaa kertoa henkilölle, jota liehittelet varajäseneksi, sillä tieto voi auttaa päätöksenteossa.
  • Kun olet saanut henkilön suostumuksen, pyydä tältä henkilötunnus, sillä tarvitset sitä yrityksen perustamista varten.
 • Päätä mihin rekistereihin haluat yrityksesi mukaan
   • Kaupparekisteri ✅, yritys ei voi ”tulla todelliseksi” ilman.
   • Ennakkoperintärekisteri ✅, ilman sitä muiden yritysten on pidätettävä veroja sinulle maksamistaan summista.
   • ALV-rekisteri ✅, jotta voit vähentää ALV:t yrityksellesi ostamistasi asioista ja palveluista.
   • Työnantajarekisteri ❌. Et (vielä) työllistä muita itsesi lisäksi, joten et tarvitse tätä rekisteriä.
 • Perusta yrityksesi verkossa tekemällä perustamisilmoitus YTJ:n sivuilla.
    • Älä lisää sähköpostiosoitettasi, puhelinnumeroasi tai muita yhteystietoja perustamisilmoitukseen. Näin vältät myyjien soitot ja huijareiden yhteydenotot.
    • Voit myös valtuuttaa YTJ:n kirjanpitäjän perustamaan yrityksen puolestasi.
 • Kun yrityksesi on perustettu, sinun tulee tehdä kaupparekisteri-ilmoitus niin sanotuista tosiasiallisista edunsaajista.
     • Ainut edunsaaja olet sinä (luonnollinen henkilö), sillä olet yrityksen ainut omistaja.
     • Voit tehdä ilmoituksen kirjautumalla YTJ:n asiointipalveluun ja klikkaamalla ”Tosiasialliset edunsaajat (omistajat)” ja seuraamalla ohjeita.
 • Muista, että yrityksesi tarkoitus on tuottaa voittoa.
  • Osakeyhtiölaki, luku 1, 5 §: Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.
  • Tämän vuoksi yrityksesi ei voi esimerkiksi antaa lainaa  0% korolla luonnolliselle henkilölle eikä oikeushenkilölle, sillä se ei tuottaisi yrityksellesi voittoa.

Talented tekee itsenäiseksi ohjelmistokonsultiksi ryhtymisen helpoksi

Yrityksen perustaminen – Suunnittelemme kanssasi aloituksen niin, ettei laskutettavassa työssä synny katkoksia. Voimme aloittaa ensimmäisen projektisi etsimisen, vaikkei sinulla olisi vielä yritystä ja olisit vielä palkkatöissä. Yrityksen perustaminen on nykyään helppoa ja nopeaa, ja voit tehdä sen vasta kun ensimmäinen projekti on löytynyt.

Asiakashankinta – Älä hukkaa laskutuskelpoisia tunteja projektien etsimiseen, agenttimme hoitavat asiakashankinnan puolestasi! Määrität itse ehtosi, kuten tuntihinnan ja millaisten projektien (ala, teknologiat, kesto) parissa haluat työskennellä. Agenttimme etsivät sinulle näiden pohjalta sopivia projekteja.

Yrityksen pyörittäminenYhteisömme jäsenet ovat suositelleet lukuisia kirjanpitäjiä, vakuutuksia ja yrittämisen työkaluja. Kerromme vinkit mielellämme sinullekin, jotta uusi arkesi sujuisi mutkattomasti.