Projektimarkkina
Markkinan kysyntää laskee tällä hetkellä. Osa yrityksistä on kokenut isoja suoria ja välittömiä vaikutuksia, kun asiakkaat ovat laittaneet liinoja kiinni. Suurin osa firmoista saa tällä hetkellä välillisiä vaikutuksia, kun uusien projektien määrä pienenee.

Olemme tunnistaneet neljä muuttujaa, jotka kuvaavat markkinan kysyntätilannetta juuri nyt:

1. Yksityisen sektorin avoimet projektit (Talented Hub) ***

2. Julkisen sektorin avoimet projektit (Hilma)

3. Avointen työpaikkojen määrän kehitys (Duunitori, Oikotie, Stackoverflow)

4. Kuka rekrytoi nyt (Duunitori, Oikotie, Stackoverflow)

Lue lisää rekrymarkkinan kehityksestä (kohdat 3 ja 4) täällä.

1.    Yksityisen sektorin avoimet projektit (Talented Hub data)

Viimeisen kuukauden aikana avoimien projektien määrä (Talented Hub) on laskenut 28,7 % (muutos 30vrk). Viimeisen viikon aikaan muutos on ollut -22,5 %.IT-alalla ensimmäisen iso hitti tuli, kun hospitality sektorin projektit päättyivät muutaman päivän aikana, lentoyhtiöt, hotellit, majoitus- ja ravintola-ala kokivat ensimmäisenä iskun laskevista liikevaihdoista ja aloittivat välittömät säästökuurit.

Tällä viikolla on nähty toisen tason muutokset, jossa muiden kuin y.m. alojen toimijat ovat saaneet omat säästöohjelmansa ja kesän ennusteensa valmiiksi. Vanhat projektit tuntuvat edelleen jatkuvan suhteellisen normaalina, mutta uusia projekteja starttaa nyt paljon vähemmän kuin kuukausi sitten.

right-image

2.    Julkisen sektorin avoimet projektit (Hilma data)

Markkinatilanteen murros vaikuttaa myös merkittävästi julkisen sektorin kysyntään ja kykyyn aloittaa uusia IT-hankkeita. Kuntaliitto arvioi tämän hetken kriisin kurittavan kuntia vähintää 1,5mrd euron lisäkustannuksilla. Kunnissa on myös paljon työtä, jota ei voi edes tehdä tällä hetkellä, viimeisen viikon aikana on tullut useita ilmoituksia pienten kuntien aloittamista YT-neuvotteluista. Samaan aikaan isot kunnat antaneet varovaisia lupauksia toiminnan jatkumisesta lähes ennallaan ja vakuuttaneet, että he omalla toimillaan pyrkivät jatkamaan esimerkiksi suunniteltuja IT-hankkeita.