Itsenäisen konsultin sopimuspohja
Itsenäiselle konsultille on välttämätöntä allekirjoittaa sopimus uuden asiakkaan kanssa, jotta molemmat osapuolet ovat kartalla projektin yksityiskohdista, aikataulusta, tuntihinnasta ja maksuajoista. Selkeän sopimuksen laatimista ja projektin yksityiskohdista sopimista ei voi korostaa liikaa – sopimus suojaa yrittäjää ja antaa joustoa odottamattomien tapahtumien ja muutosten varalta.

Sopimuksen tulee sisältää

1. Johdanto

Johdanto selittää sopimuksen tarkoituksen ja sen tulee olla selkeä. Anna lyhyt kuvaus sopimuksen ja/tai projektin taustasta,  ja kuvaa sopimuksen osapuolet ja kuka suorittaa töitä missä yrityksessä. Voi myös olla järkevää avata erilaiset nimitykset, joita osapuolista käytetään sopimuksessa.

2. Työn sisältö ja odotukset

Tämä kohta ennaltaehkäisee väärinkäsityksiä ja erimielisyyksiä. Voit vapaasti käyttää luetteloja, mikäli työhön liittyy enemmän tehtäviä tai haluat sopimuksesta avoimemman.

Kuvaile yksityiskohtaisesti, mitä sinun odotetaan tuottavan ja toimittavan asiakkaalle. Tämä suojaa sinua tilanteilta, joissa asiakas yhtäkkiä pyytää sinulta, voitko tehdä eri tehtäviä tai enemmän työtä kuin on sovittu. Jos työtehtävästä ei ole erikseen sovittu sopimuksessa, älä tee sitä. Kaikista lisätöistä on sovittava erikseen.

Sisällytä tähän kohtaan myös mitä sopimus merkitsee, mutta myös se, mitä se ei tarkoita, jos on olemassa harmaita alueita, jotka voivat johtaa väärinkäsityksiin.

3. Mahdolliset muutokset

Sisällytä sopimukseen erillinen osa mahdollisia muutoksia varten. Voit käyttää tätä kohtaa juuri kuvailemassamme tilanteessa, jossa asiakas pyytää sinua tekemään uusia tehtäviä tai enemmän työtä kuin on sovittu.

Kuvaile tässä osiossa, miten laskutat muutoksista ja että odotat asiakkaan maksavan jo tehdystä työstä.

4. Kommentit ja huomautukset

Tähän sopimuksen osaan voit laittaa omia muistiinpanojasi ja asiakkaan kommentteja. Anna asiakkaalle mahdollisuus kertoa, mitä he odottavat toimitettavalta ​​työltä. Näin osoitat olevasi yhteistyöhaluinen ja ottavasi huomioon asiakkaan tarpeet ja toiveet.

5. Aikataulu

Jotta välttyisit siltä, että projektiin kuluu enemmän tunteja kuin mistä olette sopineet sinulle maksettavan, suosittelemme kirjoittamaan muistiin, millaisia tuntimääriä työn odotetaan sinulta vievän. Näin varmistat, että saat kohtuullisen korvauksen tekemästäsi työstä, jos saat kiinteän summan koko projektista, mutta myös jos olet sopinut tuntihinnasta.

Sisällytä tähän osioon myös milloin projekti alkaa ja milloin sen odotetaan päättyvän.

6. Hinta ja maksuaika

Kirjaa tähän osioon tuntihintasi tai kiinteä summa koko projektista, kuinka maksu suoritetaan ja milloin lähettämäsi lasku erääntyy (maksuaika). Kuvaile myös korot, joita laskutetaan, jos laskua ei makseta ajallaan.

Jos olet sopinut, että projekti maksetaan useassa osassa jokaisen valmistuneen vaiheen jälkeen, kuvaile tässä yksityiskohtaisesti milloin tehdystä työstä laskutetaan ja millä maksuajalla tehdystä työstä maksetaan.

7. Muut säännökset

Kerro tässä osiossa kaikki muut tärkeät tiedot, jotka vaikuttavat työhösi tai joilla on vaikutusta sinun ja asiakkaan väliseen yhteistyöhön. Tällaisia tietoja voivat olla esimerkiksi kuka omistaa tuottamasi sisällön, oikeudet käyttää sisältöä, luottamukselliset sisällöt, vastuut ja vakuutukset.

8. Allekirjoitus

Määritä yksi allekirjoitettava osa asiakkaan allekirjoitukselle ja yksi itsellesi. Sopimus on kahden tai joissain tapauksissa useamman osapuolen välinen kirjallinen sopimus, joten on tärkeää, että kaikki osapuolet allekirjoittavat sen.

Sisällyttämällä nämä kohdat varmistat, että molemmat osapuolet ovat ymmärtäneet työn yksityiskohdat ja vältät niitä koskevat erimielisyydet projektin varrella ja sen jälkeen.

Itsenäisen konsultin sopimuspohja

Tässä sinulle sopimuspohja, jota itse käytämme, kun asiakkaamme ostavat alihankintaa Talentedin itsenäisiltä konsulteilta. Kopioi tiedosto, niin pääset muokkaamaan sitä.

Pohja on yleisluonteinen, ja siihen on helppo tehdä tapauskohtaisia lisäyksiä. Se ei kuitenkaan ole suoraan käyttökelpoinen tilanteessa, jossa osapuolina ovat itsenäinen konsultti ja loppuasiakas, mutta saat siitä varmasti vinkkejä.

right-image

Talented tekee itsenäiseksi ohjelmistokonsultiksi ryhtymisen helpoksi

Yrityksen perustaminen – Suunnittelemme kanssasi aloituksen niin, ettei laskutettavassa työssä synny katkoksia. Voimme aloittaa ensimmäisen projektisi etsimisen, vaikkei sinulla olisi vielä yritystä ja olisit vielä palkkatöissä. Yrityksen perustaminen on nykyään helppoa ja nopeaa, ja voit tehdä sen vasta kun ensimmäinen projekti on löytynyt.

Asiakashankinta – Älä hukkaa laskutuskelpoisia tunteja projektien etsimiseen, agenttimme hoitavat asiakashankinnan puolestasi! Määrität itse ehtosi, kuten tuntihinnan ja millaisten projektien (ala, teknologiat, kesto) parissa haluat työskennellä. Agenttimme etsivät sinulle näiden pohjalta sopivia projekteja.

Yrityksen pyörittäminenYhteisömme jäsenet ovat suositelleet lukuisia kirjanpitäjiä, vakuutuksia ja yrittämisen työkaluja. Kerromme vinkit mielellämme sinullekin, jotta uusi arkesi sujuisi mutkattomasti.