fi en

Yrityksen pyörittäminen – Freelance-ohjelmistokonsultin opas

06 Apr 2021 by Maria Kotaniemi

Yrityksen pyörittäminen + aloitteleva freelance-ohjelmistokonsultti = paljon kysymyksiä, kuten “Millaisia velvollisuuksia yrityksen pyörittämiseen liittyy?”,  “Mitä laskutuksessa pitää ottaa huomioon?” ja “Miten nostaa yrityksestä rahaa verotuksen kannalta optimaalisimmalla tavalla?” Tässä kirjoituksessa olemme pyrkineet vastaamaan juuri näihin kysymyksiin. 

Tämä kirjoitus on tehty yhteistyössä Freelancing in Finland -oppaan luojan, Sam Hosseinin kanssa. Annettuja vinkkejä tulee noudattaa omaa harkintaa käyttäen, eikä niitä tule ajatella lainopillisina neuvoina. 

Edut

Lähde: Verohallinto

Voit tarjota itsellesi kaikki samat edut, joita työntekijöillekin on tarjolla. Kun pysyt verovapaissa rajoissa, edut ovat yrityskuluja.

Puhelinetu

Yrityksesi voi maksaa puhelinlaskusi, jos tarjoat sitä 20 euron kuukausittaisena puhelinetuna itsellesi. Puhelinlaskut ovat yrityskuluja vain silloin, kun käytät puhelinta pelkästään yrityksesi liiketoiminnassa etkä henkilökohtaisessa elämässäsi. Jos haluat käyttää samaa liittymää sekä henkilökohtaiseen että yritystoiminnan käyttöön, sinun on tarjottava se 20 euron puhelinetuna.

Internet

Voit tarjota itsellesi yrityksesi kautta internet-liittymän kotitoimistollesi. Kulua ei veroteta, jos se on tarkoitettu työkäyttöön. Voit käyttää internet-liittymää myös henkilökohtaiseen käyttöön, mutta viihdepalveluita ei tule liittää liittymään, muuten etu on verotettavaa.

Ajoneuvot

Yrityksesi voi omistaa auton, polkupyöriä jne., joita voit käyttää työmatkoihin, kuten asiakkaalle siirtymiseen ja muihin työhön liittyviin matkoihin. Koska yrityksesi omistaa nämä ajoneuvot, kaikki korjauksiin ja kunnossapitoon liittyvät kulut ovat yrityskuluja, jotka voit maksaa yrityksesi kautta ja kuten kaikki muutkin liiketoiminnan kustannukset, saat palautuksen arvonlisäverosta myöhemmin. Jos sinun on käytettävä näitä ajoneuvoja muihin kuin työhön liittyviin matkoihin, kysy kirjanpitäjältäsi, onko se sinulle verotettavaa etua ja toimi sen mukaisesti.

Hierontaetu

Jos tarjoat itsellesi kohtuullisen määrän hierontaetua (esimerkiksi ~50€/kk) ja tuo kohtuullinen määrä on verrannollinen palkkasi määrään, sinun pitäisi pystyä tarjoamaan itsellesi hierontaetu ongelmitta. Huomaa kuitenkin, että verohallinnon virkamies päättää, mikä on järkevää ja oikeasuhtaista. Ole siksi varovainen tämän edun suhteen.

Voitko tarjota itsellesi vain etuja?

Kyllä voit, mutta sinun on maksettava itsellesi riittävästi palkkaa kattamaan itsellesi tarjoamiesi etujen tulovero. 

Oletetaan esimerkiksi, että yrityksesi maksoi puhelinlaskusi joulukuussa ja siksi sinun on tarjottava itsellesi 20€ puhelinetu. Et halua lisäpalkkaa ja veroprosenttisi on 10%. 10% 20€ puhelinedusta on 2€. Tämä tarkoittaa, että sinun on nostettava riittävästi palkkaa joulukuussa kattamaan tämä maksettava 2€ vero. Siksi joulukuussa palkkasi on oltava 2,22€. Kun vähennät 10% verosi 2,22€ palkasta, jäljellä on 2€, joka kattaa puhelinedusta maksettavan 2€ veron.

Pitäisikö sinun tarjota itsellesi etuja yli verovapaan rajan?

Voit toki tehdä niin, mutta yrittäjän tapauksessa homma on sama kuin palkan nostaminen. Yrittäjät maksavat tuloistaan vain tuloveroa, joten jos maksat itsellesi 1000€ palkan ja veroprosenttisi on 20%, saat 800 €. Jos maksat itsellesi 1000€ etuna, saat myös 800 €.

Kuka varmistaa, ettet ylitä verovapaata rajaa?

Yrityksesi (oikeushenkilö) on varmistettava, että sen omistajalle, sinulle luonnollisena henkilönä, ei tarjota etuja, jotka ylittävät verovapaat rajat. Jos sinulle tarjotaan etuja yli verovapaan rajan, siitä on ilmoitettava ja etuja verotettava. Tämä on tärkeä muistaa, koska voit yrityksen edustajana tilata jopa 10000€ edestä liikunta- ja kulttuurietuja, mutta jos käytät kaikki edut kyseisen kalenterivuoden aikana, sinun on ilmoitettava siitä ja maksettava vero 9600€ osasta.

Laskutus

Yleisesti

Laskuttaessasi henkilöitä, sinun tulee sisällyttää vähintään heidän koko nimensä ja osoitteensa laskuun.

Kun laskutat yritystä tai yksityishenkilöä EU:n ulkopuolelta:

Sinun ei tarvitse lisätä arvonlisäveroa freelance-palveluittesi laskuun.

Kun laskutat Suomessa sijaitsevaa yritystä tai Suomessa asuvaa yksityishenkilöä:

Sinun on lisättävä 24% arvonlisävero kokonaishintaan, jota perit freelance-palveluistasi.

Kun laskutat EU:n alueella sijaitsevaa yritystä tai EU:n alueella asuvaa yksityishenkilöä:

 • Sinun on lisättävä 24% arvonlisävero kokonaishintaan, jota perit freelance-palveluistasi.
 • Voit kuitenkin käyttää käänteistä verovelvollisuutta eli olla lisäämättä arvonlisäveroa, mutta vain kun laskutat EU:n alueella sijaitsevaa yritystä. Näin teet sen:
  • Ilmoita laskussa EU:n alueella sijaitsevan yrityksen ALV-tunniste.
  • Varmista VIES-palvelusta, että laskuttamasi yrityksen ALV on voimassa.
  • Sinun on mainittava arvonlisäverokanta ja tarkalleen kuinka paljon arvonlisäveroa laskuttamasi yrityksen on tilitettävä, ja että tämä vastuu on jätetty laskutettavalle yritykselle.
  • Sinun on mainittava laskussa seuraavat sanat sanatarkasti: Käänteinen ALV-velvollisuusmekanismi.
  • Käänteinen ALV-velvollisuusmekanismi toimii myös toisinpäin. Joskus maksettaessa ostoksia jollain nettisivulla, myyjä saattaa pyytää ostajan ALV-tunnusta poistaakseen ALV:n ostolaskusta.

Rahan nostaminen yrityksestä verotuksen kannalta optimaalisimmalla tavalla

Mikä miljoonan dollarin kysymys meillä onkaan käsissämme. Vain joukko erittäin päteviä yhtiöverolakiin perehtyneitä kirjanpitäjiä ja lakimiehiä pystyisivät vastaamaan tähän kysymykseen, sillä jokaisen yrityksen tilanne on erilainen. Voimme kuitenkin käydä läpi osakeyhtiön tuloverotuksen perusteet.

Osakeyhtiön tuloverotuksen perusteet

Lähde: NewCo Helsinki, Perustamisopas alkavalle yrittäjälle

Yrittäjän velvollisuudet

Verohallinto:

 • Maksa yrityksen tulovero ajallaan käyttämällä ennakkoperintärekisteriä, kertaluonteinen velvoite: Jos yrityksesi tilikausi päättyy etkä ole maksanut tuloveroa tilikauden aikana, ja käy ilmi, että sinun on maksettava tuhansia euroja tuloveroa, verohallinto lisää koron verosaatavaan. Välttääksesi koron maksamisen, maksa tulovero ennen yrityksen tilikauden päättymistä tai kuukauden kuluessa sen päättymisestä.
 • Lähetä ALV-raportit, toistuva velvoite: Yrityksen omistajana sinä olet vastuussa siitä, että ALV-raportit tehdään kuukausittain, ei kirjanpitäjäsi. Käytännössä kirjanpitäjäsi ottaa raportoinnista vastuun ja tekee sen puolestasi, mutta muista, että jos kirjanpitäjäsi ei hoida tehtäviään, sinä olet vastuussa. Tarkista siksi aina ennen määräaikoja, onko ALV-raportit tehty.
 • Lähetä ALV-yhteenvetoilmoitus EU-myynneistä, toistuva velvoite: Jos laskutat EU:n alueella toimivaa yritystä, sinun on ilmoitettava sen tiedot. Tämä velvollisuus on samanlainen kuin ALV-ilmoitukset siinä mielessä, että sinä olet vastuussa siitä, että raportti tehdään oikein ja ajoissa, vaikka kirjanpitäjäsi tekeekin sen puolestasi.
 • Ilmoita palkat, toistuva velvoite: Jos nostat palkkaa, sinun tulee ilmoittaa palkat ja työnantajasuoritukset tulorekisteriin. Kirjanpitäjäsi voi tehdä tämän puolestasi tai voit tehdä sen itse Verohallinnon tarjoamassa Palkka.fi-palvelussa.
 • Hoida kirjanpitoon liittyvät velvoitteet joka kuukausi, toistuva velvoite: Vaikka laki ei tätä velvoitakaan, kirjanpitäjäsi arvostaa tätä suuresti. Ajattele esimerkiksi ohjelmistokehitysprojektia, jossa backlogia siistitään säännöllisesti. Siten on ihan ymmärrettävää, että kirjanpitäjäsi haluaisi hoitaa kuukauden liiketoimet ja muut tapahtumat kun ne ovat vielä tuoreena mielessä.
 • Lähetä tilinpäätös ja yrityksen tuloveroilmoitus, toistuva velvoite: Toimita tilinpäätös ja tuloveroilmoitus neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kirjanpitäjäsi voi tehdä tämän puolestasi.
 • Toimita kuitit kirjanpitäjällesi, toistuva velvoite: Tämä ensinnäkin siksi, että Verohallinnon on tiedettävä, mitä varten hankinta tehtiin ja liittyykö se pääliiketoimintaasi. ALV:t palautetaan soveltuvista hankinnoista.

YTJ:

 • Ilmoita yritystietojen muutoksista, kertaluonteinen velvoite: Yritystietojen, esimerkiksi osoitteen, muutoksista on ilmoitettava YTJ:lle.

TE-palvelut:

 • Hae starttirahan maksua, toistuva velvoite: Sinun on haettava starttirahan maksua takautuvasti kahden kuukauden kuluessa siitä kuusta, jolle haet maksua. Esimerkiksi hakiessasi maaliskuun starttirahaa, sinulla on toukokuun loppuun asti aikaa tehdä hakemus.

 

Lue myös:
Itsenäiseksi ohjelmistokonsultiksi ryhtymisen viisi askelta
Vinkit osakeyhtiön tee se itse -kirjanpitoon

Haaveissa ura itsenäisenä ohjelmistokonsulttina? Teemme sen helpoksi. Saat meiltä tukea niin yrityksen perustamiseen, asiakashankintaan kuin sopimus- ja lakiasioihin, täysin ilmaiseksi. Hae omaa agenttia ja siirry kivuttomasti yrittäjäksi!

Hae omaa agenttia


Talented pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT- ja digiosaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja ja projekteja. Lisäksi autamme yrityksiä digitaalisen kompetenssin kehittämisessä ja devaajamarkkinassa erottautumisessa.

Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented-yhteisön Slackiin!

Pysy kärryillä, tilaa Talented Insights!

Talented Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeemme tietosuojaselosteemme mukaisesti.