fi en

Tarvitseeko tietotyön freelancer huolenpitoa?

18 syys 2019 by Maria Kotaniemi

Vieraskynä: Lääkärikeskus Aava, Juha Hotti.

Tarvitseeko tietotyön freelancer huolenpitoa? (tldr lopussa)

Yrittäjänä mietit varmasti myyntiä ja verojen ennakointia, mutta kuinka paljon aikaa olet laittanut oman työkykysi ja hyvinvoinnin riskien ennakointiin? ”No enhän mä nyt ainakaan töissä itseäni loukkaa”, saatat miettiä. Tietotyössä terveyden haasteet ovat erilaisia ja vakavasti otettavia. Tyypillisiä ongelmia ovat kognitiivinen rasitus, suorituspaine sekä unen laatu ja palautuminen yleisesti. Lyhytkestoisinakin ne vaikuttavat alentuvan työtehon lisäksi mielialaan sekä jaksamiseen töiden jälkeen perheen kanssa tai vapaa-ajalla. Pitkittyneinä ongelmina niillä on vaikutusta uneen, ravitsemukseen, sosiaalisiin suhteisiin, fyysiseen suoriutumiseen sekä kroonisten tautien sairastumisriskeihin. Työuupumus on meidän alallamme yleisempää.

Väsymykseen tottuu, sanotaan, ja näin joissain tapauksissa onkin. Tiedämme myös, että kukaan ihminen ei pärjää liian vähillä unilla, ja että väsyneenä koodaat huonommin. Pahimmillaan saat testit läpi, koodi pääsee tuotantoon, ja tiimin muut jäsenet joutuvat refaktoroimaan tekemiäsi ratkaisuja perässäsi, hidastaen pahimmillaan koko firman kehitystä.

Ennaltaehkäisevä hoito

Työterveyshuolto ei ole vain sairaanhoitoa, vaan siinä on aina mukana ennaltaehkäisevä puoli. Ammattilaiset seuraavat terveydentilaa ja työskentelyolosuhteita sekä ohjaavat eteenpäin, jos työkyky tarvitsee erityistukea. Ennaltaehkäisevää työtä ovat myös esimerkiksi terveystarkastukset. Niiden avulla voidaan edistää yrittäjän työkykyä ja ehkäistä työperäisiä sairauksia sekä huomata salakavalasti ilmaantuneita vaivoja, kuten kohonnutta verenpainetta.

Valitettavan moni havahtuu avun tarpeeseen vasta silloin, kun ongelmat ovat jo kärjistymässä. Elon Yrittäjämittariin vastanneista 2000 yrittäjästä vain 45 % oli hankkinut itselleen työterveyshuollon.

Työkykyä tulisi johtaa samalla tavalla kuin liiketoimintaa

Hyvässä yrityssuunnittelussa omaa työkykyä johdetaan samalla tavalla kuin liiketoimintaa. Työterveyshuolto onkin yrittäjälle parhaimmillaan tärkeä riskienhallinnan kumppani ja sparraaja. Työnantajan täytyy järjestää työntekijöille työterveyshuolto, mutta yrittäjää itseään laki ei velvoita – ja etenkin nuorilla yrittäjillä työterveyshuollon järjestäminen voi jäädä, koska se ei tunnu vielä ajankohtaiselta. Työterveyshuolto ei ole kuitenkaan vain sairaanhoitoa, vaan siinä on aina mukana ennalta ehkäisevä puoli: ammattilaiset seuraavat yrittäjän terveydentilaa, jaksamista ja työskentelyolosuhteita, sekä ohjaavat eteenpäin, jos hän tarvitsee erityistukea.

Talented Freelancereille Aavan yrittäjän työterveyshuolto erikoishintaan (YEL:ää maksava yrittäjä)

Aavan yrittäjälle suunniteltu työterveyshuolto palvelee yrittäjää, sinua, ja huolehtii hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi. Sinulle räätälöidään työterveys- ja hyvinvointiratkaisu Aavan laajasta palveluvalikoimasta, ja nimetään oma työterveyshoitaja ja työterveyslääkäri, joilla on apuna laaja moniammatillinen asiantuntijaverkosto.

Tarjouksen pääkohdat Talented Freelancereille:

 

  • Yrittäjän työterveyshuollon yleismaksu 29 €/hlö/vuosi sekä palvelumaksu 65 €/hlö/vuosi –yhteensä 94 €/hlö/vuosi.
  • Yrittäjän työterveyshuolto kattaa käytännössä kaikki sairaanhoidon palvelut. Kela korvaa syntyneistä kustannuksista 50% vuosittaiseen enimmäismäärään 314 € asti (2019).
  • Toiminnan käynnistäminen, sis. työpaikkaselvityksen ja riskiarvioinnin, toimintasuunnitelman sekä varhaisen tuen toimintamallin laatimisen 200-250 € (hinta voimassa toimistoaloilla). Kela korvaa lakisääteisestä toiminnasta yrittäjälle 60 %.
  • Yrityksen maksama osuus, jota Kela ei korvaa, voidaan vähentää yrityksen verotuksessa – myös hammashoidon osalta. Verottaja hyväksyy kohtuulliset ja tarpeelliset kustannukset.
  • 10 % alennus laboratoriotutkimusten (La1) listahinnoista.
  • Ei toimistomaksuja käynteihin liittyen.
  • Ei laskutuslisää.

Kiinnostuitko työterveyshuollosta tai haluaisitko jutella asiasta lisää? Jätä Aavalle tietosi yhteydenottolomakkeella, ja he ottavat sinuun yhteyttä. Mainitse lomakkeessa ”Talented” sekä Talented-yhteyshenkilösi nimi, niin henkilökunta tietää keskustella kanssasi nimenomaan talentedilaisten tarjouksesta! 🙂 Saat täydellisen tarjouksen hinnastoineen myös yhteydenottolomakkeen kautta.

Kysymyksiä ja vastauksia yrittäjän työterveyshuollosta:

”Minulla on henkilökohtainen sairaskuluvakuutus ja pääsen lääkärille ilman työterveyshuoltoakin. Mitä hyödyn työterveyshuollosta?”

Työterveyshuolto on ennaltaehkäisevää sairaudenhoitoa, ja mahdollistaa terveydenhuollon kulujen vähentämisen yrityksen verotuksessa. Lisäksi yrittäjä saa lakisääteisestä toiminnasta 60% Kela-korvauksen. Työterveyshuolto mahdollistaa myös hampaidenhoidon sekä lääkärikäynnit asioista, jotka eivät liity sairauksiin tai tapaturmiin.

”Tunnen itseni terveeksi. Hyödynkö lainkaan työterveyshuollosta?”

Työterveyshuollon päätehtävä on pitää sinut terveenä ja työkykyisenä. Työterveyshuollon työtä ovat myös esimerkiksi terveystarkastukset. Niiden avulla voidaan edistää yrittäjän työkykyä ja ehkäistä työperäisiä sairauksia sekä huomata salakavalasti ilmaantuneita vaivoja, kuten kohonnutta verenpainetta. Juuri yrittäjän työhön liittyy kuitenkin riskejä, kuten pitkät työpäivät, psykososiaaliset tekijät, ergonomia, työskentely paineen alaisena ja usein riittämätön palautuminen.

Nuoren yrittäjän perusterveydentila ja veriarvot ovat useimmiten kunnossa. Työkykyyn vaikuttavaa kuormitusta voi kuitenkin olla esimerkiksi yrityksen menestymiseen, työn ja perheen yhteensovittamiseen tai perheen talouteen liittyen. Tällaisessa tilanteessa olisi hyvä voida keskustella jonkun kanssa ja saada sitä kautta tukea omaan jaksamiseen. Pyrimmekin aina tapaamisessa tunnistamaan myös niitä hiljaisia signaaleja ja kysymään, miten aidosti jaksat ja mitä yritykseesi kuuluu. Näitä asioita harvoin käsitellään satunnaisen, muusta syystä varatun käynnin yhteydessä, uuden henkilön kanssa.

”tldr; konkreettiset hyödyt?”

1. Ennaltaehkäisevää ja tietotyöläiselle suunniteltua huolenpitoa – ei vain reaktiivista sairaanhoitoa.
2. Saat käyttöösi nimetyn työterveyshoitajan ja lääkärin, joiden palvelumaksuista Kela korvaa osan.
3. Työssäsi erityisesti kuormittavat tekijät kartoitetaan etukäteen, niihin vaikutetaan suunnitelmallisesti ja säännöllisesti.
4. Apua tai hoitoa tarvitessasi vastaanotolle pääsy nopeutuu ja asioit oman yhteyshenkilösi kanssa – tällöin hoitohenkilökunnalla on kattavat taustatiedot terveydestäsi ja mahdollisesta hoitohistoriasta.
5. Saat terveydenhuollon ja hammashoidon kulut yrityksesi verotukseen, myös muutoinkin kuin vain sairastumisen tai tapaturman osalta.

”Mitä työterveyshuolto maksaa, jos en sairasta?”

Vuosimaksu 29 € / hlö / vuosi ja palvelumaksu 65 € / hlö / vuosi. Toiminnan käynnistäminen toimisto- tai vastaavilla aloilla sisältää lakisääteiset selvitykset ja toimintasuunnitelmat (200-250 €), joista Kela korvaa 60%.

 

Keskity työhön, älä sen etsimiseen!

Talented tarjoaa oman yrityksensä kautta konsulttina työskenteleville ohjelmistokehittäjille ulkoistetun asiakashankinnan. Ilmaiseksi. Lue lisää täällä tai tsekkaa suoraan avoimet projektit!