fi en

Palkkaamme kaikki 5,5 miljoonaa suomalaista

24 Feb 2017 by Harri Sieppi

Palkkaamme 1,2,5 (lisää sopiva määrä nollia perään: 100, 200, 500) uutta työntekijää meille! Lueskelin aamulla jälleen kerran erilaisia työpaikkailmoituksia ja silmääni osui myös tosi hyvä kysymys, jonka yksi Suomen tunnetuimpia myynnin asiantuntijoita Mika D. Rubanovitsch esitti:

Uusin some-villitys tuntuu olevan ilmoittaa isoon ääneen, että palkkaamme lisää väkeä “we are hiring” lisäyksellä. Takaa näkyvyyden ja tykkäämisiä tulee, samalla saa haisteltua kilpailijoiden irtiottoa harkitsevat tekijät. Ihan parhaita ovat nämä ‘palkkaamme Espanjaan 100 työntekijää’. Kertoisitko joskus joku tuloksistaan… vai oletko kenties tällaisen hakuprosessin uhri?

Se ongelma näissä laajasti levinneissä rekrytoimme X ilmoituksissa on, että ne eivät varsinaisesti ole totta. Tämän tyyppisillä ilmoituksilla sai muutama vuosi sitten suuren määrän näkyvyyttä mediassa ja niiden käyttö yleistyi. Suurin osa kuitenkin ymmärtää, että se tone-of-voice ei vastaa todellisuutta. Summat ja määrät kuvaavat varmasti yritysjohdon tahtotilaa kasvun suhteen, mutta järkevät ihmiset eivät varsinaisesti kuvittele että hakuajan päätteeksi yrityksen ovella on 100 hengen jono, jossa kutsuntalääkäri iskee piikin pakaraan ja työsopimuksen käteen.

Ilman, että näihin ilmoituksiin laittaa jonkintyyppisen järkevän timelinen ei näillä ole mitään suurta arvoa noin hakijan näkökulmasta. Pitkät aikavälit puolestaan yleensä tuppaavat vaikuttamaan alkuperäiseen tavoitteeseen, eli kun maailma ympärillä muuttuu ja asiakastarpeet elävät niin myös rekrytointitavoitteet muuttuvat tässä ympäristössä. Matkan varrella osaamisen tarve voi muuttua jolloin alkuperäinen lähtökohta on jo väärä. Valitettavasti monen yrityksen strategiatyö puolestaan ei taivu riittävän nopeasti näihin muutoksiin, mutta tämä on jo toinen aihe. Mitä tulee lennokkaisiin rekrytointi-ilmoituksiin, esimerkkinä joku voisi ilmoittaa:

“ME PALKKAAMME KAIKKI SUOMALAISET (5,5 miljoonaa avointa työpaikkaa)

Aloitusaika: 1.3.2017 – 31.12.2017
Paikka: Helsinki

Yhtiömme on nopeasti kasvava IT-alan toimija. Laajenemme vahvasti Suomessa jokaiseen kylään ja joka ainoaan tupaan ja torppaan. Me haluamme poistaa Suomesta työttömyyden ja palkkaammekin joka ainoan meille töihin.

Odotamme sinulta raudan lujaa osaamista ohjelmistokehityksestä. Sinun tulee pystyä toimimaan fullstack developer rooleissa erilaisissa asiakashankkeissamme, joissa teknologiat vaihtelevat. Arvostamme osaamista mm. nykyaikaisista backend teknologioista esim. java, scala, clojure tai toisaalta nykyiaisesta FE stackista: react, anglular, node, ruby on rails, elixir..

Tarjoamme kilpailukykyisen palkan ja hyvät edut.
Lisätietoja antaa Harri Sieppi, harri@talented.fi

Hae nyt!”

Mikäli tällaisen ilmoituksen purkaa osiin, saadaan aika merkittäviä rajauksia, eli lähtökohta 5.5 miljoonaa miinus:

  • ne jotka eivät osaa koodata (- 5,4 miljoonaa) = 100k koodauskykyiset henkilöt Suomessa
  • ne jotka eivät halua asua PK-seudulla (-60 000) = noin 30k*
  • ne jotka ovat jääneet tekniseltä osaamiseltaan jälkeen tai osaamisalueet väärät (- 27000) = noin 3k
  • Ovat liian kalliita (arviolta varmaan 15%) = jäljellä vielä noin 2250

Joita emme tunne/ jotka eivät osaa hakea meille – 2200 = 50
Conclusion: Palkkaamme 50 tällä aikavälillä.”

Tällaisessa pienessä harjoituksessa huomaa tosi nopeasti kaksi asiaa:
1) otsikot ovat myyntipuhetta,
2) tottakai kasvavat firmat haluavat palkata kaiken sen työvoiman joka vastaa niiden vaatimuksia ja odotuksia ja jotka ovat jotenkin realistisesti saatavissa.
*määrät ovat arvioita, jotka perustuvat linkedin verkostoihin.

Pysy kärryillä!

Tilaa uutiskirjeemme niin tiedät, mistä ohjelmistoalalla pöhistään. Kuulet myös kootut vinkit työnhakuun ja itsenäisen konsultin arkeen.

Yrityksen edustaja, tilaa alan ajankohtaiset kuulumiset täältä →.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeemme tietosuojaselosteemme mukaisesti.