fi en

Vieraskirjoitus: Oodi alihankinnalle ja etätiimeille

07 Apr 2020 by Maria Kotaniemi

Tämän tekstin on kirjoittanut Ilkka-Cristian Niemi, suomalaisomisteisen etäkoodiin erikoistuneen ohjelmistotalo Software Saunan toimitusjohtaja.

 

 


Olettama on, että markkina muuttuu aremmaksi, mitä pidemmälle tiedät-kyllä-mikä tilanne etenee. Työ ei kuitenkaan vähene, mutta kiinteitä kuluja ja riskejä halutaan ulkoistaa: Asiakkaita alkaa kiinnostaa työn tekemistä enemmän työn hinta ja lopputulos. Seurauksena työvoiman palkkaamisen sijaan suosiotaan nostaa joustava alihankinta, jota voi ostaa sekä kotimaasta että edullisemmin ulkomailta.

Ennustuksia alihankinta bisnekselle

Alihankinta kasvattaa suosiotaan

YT-neuvottelut, lomautukset ja pitkä takaisinottoaika (9kk) hankaloittavat uuden osaamisen palkkaamista. Toimialoilla, joihin markkinan muutos ei ole vielä pahemmin vaikuttanut ja joilla rekrytoinnit jatkuvat normaalisti, on tulevaisuuden ennustaminen yhtä vaikeaa kuin muillakin. Epävarmuudesta johtuen näillä “varmoillakin” aloilla tullaan kasvattamaan alihankinnan määrä. Toimialoja, joissa toistaiseksi rekrytään kehittäjiä normaaliin tapaan ovat muun muassa terveydenhuolto ja terveysteknologia, julkinen sektori, pankki- ja vakuutusala, operaattorit, konsultointi (IT), tietoturva, verkkokaupat ja media.

Tarjonta monipuolistuu

Markkinalle tulee enemmän tekijöitä, minkä johdosta tarjonta monipuolistuu. Jo useamman vuoden trendi on ollut, että yhä useampi devaaja haluaa perustaa oman yrityksen ja siirtyä maksimoimaan tulot ja työn määrän siirtymällä itsenäiseksi konsultiksi. Nähtäväksi jää, kuinka moni uskaltaa vallitsevassa tilanteessa ryhtyä yrittäjäksi.

Tekijämäärä tulee joka tapauksessa kasvamaan, sillä projekteja lykätään ja laitetaan jäihin. Markkinalle vapautuu siten sekä itsenäisiä konsultteja että konsulttipumppujen tekijöitä.

Etätyöstä tulee uusi normaali

Etätöihin on nyt pakon edessä jouduttu myös organisaatioissa, joissa kulttuuri ei ole sitä aiemmin suosinut. Etätyö tulee tämän kriisin jälkeenkin olemaan yhä suuremmassa suosiossa, nyt kun nekin toimialat, joille etätyöskentely on ollut tabu ovat siirtyneet kotikonttoreille.

Etätiimien käyttö yleistyy

Vallitseva tilanne vaatii yrityksiltä säästötoimia, joten kehitystyötä tullaan todennäköisesti ostamaan aiempaa enemmän edullisemmin ulkomailta. Tämä ei automaattisesti tarkoita laadusta tinkimistä.

Alihankinnan edut

 • Mahdollisuus voittaa enemmän diilejä: Et ainakaan menetä bisnestä sen vuoksi, ettei omia tekijöitä ole yhtään vapaana.
 • Aloitat projekteja nopeammin:  Hommat nopeasti alulle ilman pääluvun lisäystä. Voit myös rotatoida omia tekijöitä uusiin projekteihin ja käyttää freelancereita nykyprojektien ylläpitoon.
 • Kannattavuus: Maksat vain työpanoksesta; ei työhuonetta, -välineita tai muita etuja.
 • Uniikkia osaamista: Etenkin silloin, kun ei ole maantieteellisiä rajoituksia, voit löytää todellisia yksisarvisia tarpeisiisi.
 • Laatu ja tehokkuus: Freelancerit pistävät parastaan. Joka päivä. Konsultit ovat usein senior tekijöitä, jotka saavat paljon aikaiseksi lyhyessä ajassa.
 • Kokemus ja innovatiivisuus: Konsultit ovat nähneet monenlaisia asiakkaita ja projekteja, ja voivat hyödyntää monipuolista osaamistaan. He ovat myös usein paremmin kärryillä uusimmista teknologioista, ja voivat tuoda uusia ideoita pöytään.

Lue lisää täällä.

 

Mikä, miksi ja milloin etätiimi

Mikä nearshoring?

Nearshoringissa hajautetut tiimit ja/tai etätiimit sijaitsevat maantieteellisesti samalla alueella ja tuotettu palvelu on kustannustehokkaampaa kuin loppuasiakkaan maassa. Käytännössä nearshoringissa pätee samat lainalaisuudet kuin kotimaista konsulttityötä ostettaessa. Palveluntarjoajista ei ole pulaa, on pieniä ja isoja, sekä erityisosaamista hallitsevia. Näiltä voit hankkia yhden kehittäjän työpanoksen tukemaan tekemistäsi tai vaikka kokonaisen projektitiimin. Nearshore on paras vaihtoehto, kun yritys haluaa säästää ohjelmistokehityksen kustannuksissa laadusta juurikaan tinkimättä.

Nearshoring partnerin valintaa tehtäessä on hyvä tutkia yrityksen taustat, referenssit ja keskustella myös heidän kehittäjiensä, ei pelkästään myynnin, kanssa. Mikäli (englannin) kielitaito, toimintatavat ja ajatusmaailma (kulttuuri) kohtaavat, niin yhteistyöllä on hyvät mahdollisuudet onnistua. Ette halua partneria, jonka perälauta vuotaa ja jonka tekijät eivät pysty tuottamaan itsenäisesti teille lisäarvoa. Älä siis tuijota pelkästään tuntihintaa vaan ota huomioon myös pehmeämmät arvot ja tekijöiden kokemus.

Onshore= Ulkopuolisen osaamisen ostaminen kotimaasta. Usein se mukavin vaihtoehto, kun oletuksena kaikki puhuvat samaa kieltä. Miinuksena korkeat kustannukset, jopa 3-4 kertainen verrattuna yrityksen oman asiantuntijan palkkaan.

Offshore= Etätiimin palkkaaminen ulkomailta, toiselta mantereelta; Initia, Vietnam, Thaimaa. Reilusti halvempi vaihtoehto, mutta mahdolliset suuret aika- ja työkulttuurierot voivat verottaa osansa. Pitkä matkustusaika tapaamaan tiimiä. Yksinkertaistettuna offshore-ohjelmistokehittäminen on ehkä edullista, mutta ylläpito tarjoaa omat haasteensa.

Nearshore= Ulkopuolisen osaamisen ostaminen läheltä, esimerkiksi naapurimaasta. Merkittävät säästöt hinnoissa ja parhaimmillaan virtaviivaistaa päivittäistä kehittäjien työtä ja kommunikaatiota. Plussana myös, ettei tarvitse matkustaa koko päivää tavatakseen tiimiä. Suomalaisilla usein kokemuksia nearshoring tapauksissa Itä-Eurooppasta; Viro, Puola, Romania.

Miksi: Nearshoring -ulkoistamisen edut

Hinta

Ohjelmistokehityksen hinnoittelussa nearshoring-mallisen operoinnin kustannukset ovat merkittävästi edullisempia; Suomessa konsultin hinta voi olla yli 100€/tunti, kun Itä-Euroopassa hinta voi olla jopa alle 50€/tunti. Kun yhteistyökumppani on sijainniltaan suhteellisen lähellä, eivät matkustuskulutkaan kohoa pilviin. Nearshoringin ydin tarkoitus on parantaa palveluitasi ja lisätä laatua säästämällä samalla kustannuksissa.

Asiantuntijuus

Kotimarkkinasta voi joskus olla haastavaa löytää soveltuvia resursseja. Ulkoistamalla pääset käsiksi laajempaan osaamistarjontaan.Voit keskittyä kotimaassa yrityksen core kompetenssiin, ja jättää loput etätiimille.

Sujuvuus

Vähäiset aika- ja työkulttuurierot helpottavat kommunikaatiota huomattavasti, vrt. offshoring esimerkiksi Intiaan.

Skaalautuvuus

Ulkomaisen kumppanin avulla saatat pystyä kasvattamaan tekijäpooliasia yllättävänkin nopeasti osaavilla tekijöillä.

Milloin?

 • Kun haluat parantaa tehokkuutta tai kannattavuutta
 • Kun kaipaat tukea teknologiamurrokseen
 • Kun haluat nopeuttaa tuotteen lanseeraamista markkinoille
 • Kun haluat löytää juuri sinulle sopivia tekijöitä

Yhteenveto

 • Alihankinnan merkitys tulee kasvamaan, sillä yritykset eivät uskalla rekrytoida epävarmassa tilanteessa
 • Etätyöstä tulee uusi normaali
 • Nearshoring suosio kasvaa, kun ulkomaisista etätiimeistä haetaan säästöjä

Paljon on edelleen niitä, jotka suhtautuvat skeptisesti multisiten toimivuuteen softakehitysprojekteissa. Toimiva kommunikaatio ja yhteistyö johtavat kuitenkin parhaimmillaan siihen, että etätiimistä tulee olennainen osa tuotekehitystäsi.

Lue myös: 8 avaintekijää etätyön käytössä


Mekin Talentedilla olemme käyttäneet nearshoring palveluja, ja keskustelemme mielellämme kanssasi kokemuksistamme ja kuinka homma hoituu käytännössä!

Teemu Tiilikainen
teemu@talented.fi
+358504630004

Talented on ohjelmistokehittäjien yhteisö, joka pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Yhteisöön kuuluu yli 1 900 ohjelmistokehittäjää ja yli 150 kumppaniyritystä. Talented auttaa devaajia työpaikkojen ja projektien löytämisessä, ja yrityksiä tekijöiden löytämisessä niin rekry- kuin alihankintatarpeisiin.

Projekti vailla tekijöitä?
Kun tarve on pikainen tai määräaikainen, yhteisömme yli 600 aktiivista freelanceria tarjoavat ratkaisun.

Jasmin Mäki
jasmin@talented.fi
+358400434923

Mirjam Sundkvist
mirjam@talented.fi
+3584 7220400

Tiimi tyhjäkäynnillä?
Konsulttitiimimme auttaa teitä projektien löytämisessä.

Jani Muuronen
jani@talented.fi
+358407000558

Tiina Hapuoja
tiina@talented.fi
+358413100672

Pysy kärryillä, tilaa Talented Insights!

Talented Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeemme tietosuojaselosteemme mukaisesti.