fi en

Ohjelmistoalan markkinakatsaus 26.3.2020

27 maalis 2020 by Harri Sieppi

Yritykset tarkkailevat nyt todella aktiivisesti omaa tilannekuvaansa, mutta markkinalta on vaikea löytää informaatiota, joka olisi yhteisesti jaettua ja helposti saatavilla. Halusimme kantaa kortemme kekoon, ja alta löytyvä ohjelmistoalan markkinakatsaus -video on nyt sitä yhteistä hyvää varten ja toivottavasti koet sen hyödylliseksi!

 

Videon lisäksi olemme luoneet verkkosivun, johon päivittyy päivittäin (ma-pe) markkinan tilannekuva, jotta jokainen halukas pääsee helposti käsiksi tähän arvokkaaseen informaatioon. Talented toimii melkein jokaisen ison Suomalaisen softatalon kanssa ja lisäksi meillä on laaja, yli 1900:n kehittäjän yhteisö. Verkostomme avulla pystymme keräämään informaatiota monesta eri suunnasta. Olemme siten sellaisessa positiossa, että on helppo kerätä ja jakaa informaatiota kaikille osapuolille.

Markkinatilanteen seurantaan valitsimme meidän vinkkelistämme hyödyllisiä muuttujia, joita avaamme seuraavaksi.

Kysyntä

 • Yksityisen sektorin avoimet projektit
  • Miten kysyntä on elänyt viimeisen 30 päivän aikana
  • Miten kysyntä on elänyt viimeisen viikon aikana

–> Olemme keränneet tätä tietoa aktiivisesti kaikilta kumppaneiltamme jo muutaman vuoden. Viikkotasolla meillä on projektiputkessamme 8-10 miljoonan euron edestä projekteja, jolloin otos ei ole koko markkinaa kuvaava mutta suuntaa antava.
–> Jos olet devaaja vailla projektia taikka yritys jolla on omaa jengiä penkillä, tsekkaa projektitarjontamme täältä ja ota yhteyttä tiimiimme, joka auttaa mielellään seuraavan proggiksen löytämisessä!

Jani Muuronen
jani@talented.fi
+358407000558

Tiina Hapuoja
tiina@talented.fi
+358413100672

 • Julkisen sektorin avoimet projektit

–> Jengi on tottunut seuraamaan tätä informaatiota Hilmasta. Me ajattelimme seurata tätä ylätasolla, eli kuinka paljon on avoimia julkisen sektorin softaprojekteja tällä hetkellä.

 • Avointen ohjelmistoalan työpaikkojen määrän kehitys Suomessa

–> Markkinalla on paljon job boardeja. Kun niistä poimii meidän alamme kehityksen, saa käsitystä trendeistä. Me seuraamme tällä mittarilla, miten paljon kysyntä uusille kehittäjille (=rekrytoinneille) muuttuu.

 • Kuka rekrytoi juuri nyt

–> Edellisestä kohdasta vielä astetta tarkempi taso.
–> Osa yrityksistä painaa jarrua, osa laittaa rekrytoinnit kokonaan jäihin. Osa taas painaa kaasua, ja me haluamme seurata juuri heitä: Mitkä toimialat ja yritykset porskuttavat eteenpäin normaalisti, entä missä on kysyntäpiikki?

  • Terveysala ja terveysteknologia: Normaali/kiihtyvä tahti.
  • Pankki- ja vakuutusala: Ala ollut murroksessa jo monta vuotta, kun toimijoilla oli valtava tarve uudistaa palveluja ja kasvattaa digitaalista kompetenssia. Tarve ei ole poistunut, kehitystyö jatkuu ja rekrytoinnit jatkuvat.
  • Operaattorit: Nettiyhteyden toimittava etätyössä, viihdepalvelut edelleen vahvasti nousussa.
  • Tietoturva: Jengi etänä, toimiiko VPN, onko tietoturvan taso riittävä kotitoimistoilla? Kysyntää siis riittää.
  • Julkinen sektori (Kela, SuPo, Ympäristöministeriö…): Kivijalat poissa pelistä, rakennetaan digitaalista kompetenssia. Houkutteleva, koska tarjoaa turvallisuutta ja jatkuvuutta tässä epävarmassa markkinatilanteessa.
  • Verkkokaupat:  Ihmiset ostavat edelleen asioita, mutta kun kiviajalat ovat suurimmaksi osin poissa pelistä, ostokset tapahtuvat nyt pääsääntöisesti verkossa. Kävijämäärät siis kasvavat ja nettikauppojen on handlattava kasvava trafiikki.
  • Media: Kävijät verkkopalveluissa nousussa ja kysyntää uudenlaisille palveluille (esimerkkinä saitti ”kuinka moni sairastunut koronaan” –> testaustapa muuttui joten palvelu tuli vähän tarpeettomaksi –> näitä uudentyyppisiä palveluita pitää siis rakentaa nopealla tahdilla). Mediatoimijat ostavat perinteisesti palvelukehitystyön kumppaneiltaan, mutta haluavat palkata nyt myös omia kehittäjiä.

–> Talented Jobs  on sivu, jonne teemme nostoja kumppaneidemme avoimista työpaikoista. Tsekkaa sivu täältä!

Tarjonta

 • Tarjolla olevan työvoiman määrä on kasvanut: Kysyntä laskee ja tarjonta kasvaa.
 • 30 päivän muutos: +36% enemmän työvoimaa saatavilla.
 • Viimeisen seitsemän päivän muutos: +20% enemmän työvoimaa saatavilla.
 • Paljon firmoja yt-neuvotteluiden alla.
 • Ne jotka voivat edelleen rekrytoida, nappaavat nyt todella kovia tekijöitä isolla kädellä.

 

Päivittäinen ohjelmistoalan markkinakatsaus –>

Mitä muita mittareita meidän tulisi asettaa, eli millaisia asioita haluaisit meidän seuraavan markkinassa? Kuulisimme mielellämme ajatuksiasi ja miten markkina näyttäytyy sinun suuntaasi!

Harri Sieppi
harri@talented.fi
+358 40 859 6387
@harri_talented (Talented Network Slack)
LinkedIn

 


Talented on ohjelmistokehittäjien yhteisö, joka pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Yhteisöön kuuluu yli 1 900 ohjelmistokehittäjää ja yli 150 kumppaniyritystä. Talented auttaa yhteisönsä jäseniä uusien työpaikkojen etsimisessä, urapolun pohtimisessa, projektien löytämisessä ja yrittäjäksi ryhtymisessä täysin ilmaiseksi.