fi en

Miksi ryhtyä freelanceriksi?

28 marras 2018 by Maria Kotaniemi

Paljonko voin tienata freelancerina? Mistä tiedän, että töitä riittää? Tuoko yrittäjyys mukanaan paljon lisätyötä? Miten rakennan tukiverkoston yrittäjänä? Muun muassa nämä kiperät kysymykset askarruttavat yrittäjyyttä harkitsevien mieliä. Seuraavaksi avaamme yhdessä Talented freelancereiden kanssa palkkatyön ja yrittäjyyden eroja, sekä koetamme osaltamme kannustaa itse kutakin yrittäjyyteen.

Miksi?

”Itse lähdin yrittäjäksi monesta syystä. Ehkä isoin syy oli se, että freelancerin vapaus kiehtoi: voit itse määritellä, paljonko teet töitä. Kieltämättä myös taloudellinen puoli houkutteli, sillä yrittäjällä on mahdollisuus tienata enemmän. Tavallaan pidän myös ajatuksesta, että olen enemmän vastuussa omasta osaamisestani – koko ajan ollaan koeajalla.”

”Minulle tuntui luontevalta siirtyä ympäristöön, jossa ihmiset ja teknologia muuttuvat säännöllisesti, sillä huomasin ansioluettelostani vaihtavani työpaikkaa 2-3 vuoden välein. Tarvitsen aika ajoin jotain uutta, ja freelancerina tämä onnistuu.”

Raha kai aina ratkaisee… joten ajatellaanpa asiaa liiketoiminnan vinkkelistä. Toisessa ääripäässä on kiinteä kuukausipalkkainen Heikki, ja toisessa oman osakeyhtiön kautta työskentelevä Matti, joka laskuttaa työtuntinsa jälkikäteen. Heikin ei oikeastaan tarvitse murehtia muusta, kuin että onhan työnantajan tilillä tarpeeksi rahaa hänen palkkansa maksamiseksi, mutta Matin talouteen vaikuttaa useampikin muuttuja, kuten projektien lukumäärä sekä mahdolliset viivästykset. Heikki on neuvotellut työnantajansa kanssa enemmän tai vähemmän tyydyttävän kuukausipalkan, mutta Matti voi yrittäjänä määrittää työnsä tuntihinnan itse. Realiteetti kuitenkin on, että loppujen lopuksi asiakas päättää, suostuuko hintaan. Tietty joustavuus on siis pidettävä pelissä mukana. Meillä senior kehittäjien palkka vaihtelee 80-100 euron tuntipalkan välillä.

Olemme jo aiemmin julkaisseet freelancer-laskurin, jonka avulla voit laskea, paljonko tienaisit yrittäjänä. Yrittäjänä voit laskuttaa työstäsi sen arvon mukaisesti. Et maksa yrityksen toimitiloista ja sen tarjoamista eduista, vaan pelkästään niistä asioista, joita tarvitset tai haluat. Sinulle voi näin jäädä jopa 50 % enemmän käteen kuin palkkatyöläisenä, mikäli haluat pitää kulut minimissään. Yrittäjä ei usein maksa itselleen palkkana koko ansaittua tienestiä, vaan jättää osan yrityksen pankkitilille. Fiksua. Palkan voi maksaa itselleen joko rahana, osinkoina tai investoida kahisevat palveluiden hankintaan. Yrittäjänä kortti vinkuu keveämmin, sillä pääset osaksi arvonlisäverovelvollisten kerhoa, jossa yrityksen ostoista voi vähentää alvit. Wohoo!

Riskit ja työmäärä

Yrityksen voi perustaa päivässä, mutta entäs sitten? Mistä löydät asiakkaita ja miten minimoit riskit?

”Lähdin ajattelemaan tätä sitä kautta, että ”mikä on pahinta, mitä voi käydä”.  Pahinta olisi, ettei löytyisi mistään keikkaa, mutta sitten ajattelin, että pääseehän sitä varmaankin johonkin takaisin palkkatöihin. Ihan alkutekijöissä minimoin riskit siten, etten irtisanoutunut vanhasta työpaikasta, ennen kuin minulla oli ensimmäinen asiakas diilattuna. Muuten minimoin riskejä hommaamalla riittävät vakuutukset ja varmistamalla, että yrityksen kassassa on taloudellista bufferia.”

”Tottakai on olemassa riski, ettei projekteja löydykään ajallaan, mutta tätä riskiä voi kuitenkin minimoida kysymällä asiakkaalta säännöllisesti projektin tulevaisuudesta, ollaanko työhösi tyytyväisiä ja koettamalla kuunnella tulevien vuosineljännesten budjettiarvioita. Yrittäjänä voit siis tietyllä tasolla suunnitella työskentelyäsi etukäteen ja aloittaa myös uusien projektien etsimisen ajoissa.”

Niin kuin aikaisemmin mainittiin, voit itse määrittää tekemäsi työmäärän. Voit halutessasi työskennellä etänä, tehdä lyhyempää työviikkoa tai vaikka lomailla enemmän. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että moni yrittäjä pysyy perinteisessä viisipäiväisessä työviikossa, ja myös palkkatyöläisenä on mahdollista työskennellä etänä ja jopa tehdä lyhyempää työviikkoa, kunhan luottamus on ensin rakennettu. Täytyy vielä muistuttaa, että myös yrityksen pyörittämiseen kuluu aikaa, joten kokonaistyötuntimäärä voi nousta. Yrittäjänä vastaat työntekijöidesi eli myös itsesi hyvinvoinnista, joten muista kohtuullinen työmäärä ja varaa tarpeeksi aikaa myös vapaa-ajalle ja ihmissuhteille, sillä burnout ei ole vitsi.

Yksin vai agentin kanssa?

IT-alan kuuma markkinatilanne ja pula tietynlaisista ohjelmoijista laskee omalta osaltaan yrittäjäksi ryhtymisen taloudellista riskiä, sillä kokenut devaaja työllistyy helposti. Projektien metsästämiseen ja yritysten tapaamiseen kuluu kuitenkin huomattavasti aikaa, mikä on pois laskutettavista työtunneista. Miksi et siis palkkaisi agentuuria tekemään projektien metsästystä puolestasi, ja samalla hyödyntäisi sen myyjän roolin vahvempaa neuvotteluvoimaa? Talentedin kautta työllistyy erilaisiin projekteihin noin kaksi freelanceria viikossa, ja pyrimme pääsääntöisesti löytämään heille pitkäkestoisia, liiketoimintakriittisiä projekteja. Lisäksi freelancerimme saavat suoran ikkunan markkinaan, joten työllisyystilanteen seuraaminen on helppoa.

”Isoin etu omalta kannaltani oli se, että aloittamisen riski oli käytännössä nolla. Jatkoin palkkatöissä ja agentti etsiskeli samalla potentiaalisia asiakkaita. Sain myös apua Oy:n pystytyksessä.”

”Agentuuri tuo yrityksellesi potentiaalisia asiakkaita sen sijaa, että lähestyisit heitä kylmiltään itse. Liiketoiminnan näkökulmasta ulkoistat myynnin, eikä sinun tarvitse pitää palkkalistoilla jotakuta, jolle olisi tarjolla työtä vain muutaman kuukauden välein, kun tarvitset uuden projektin.” 

Tukiverkosto

Välttämätön selviytymiskeino niin työssä kuin arjessa. Vaikka mielenkiintoisia projekteja puskisi ovista ja ikkunoista, ja nauttisit suunnattomasti valinnanvapaudestasi työskennellä missä ja milloin sinulle sopii, saatat kuitenkin kaivata kahvitaukojen huutonaurukohtauksia Pekan ja Raijan kanssa. Yrittäjänä saatat jäädä kaipaamaan entisen työnantajasi tarjoamia etuuksia (lounas-, kulttuuri- ja liikuntasetelit, työedut, killat ja klubit, koulutukset ja tapahtumat) enemmän yhteisöön kuuluvuutta, mutta ei hätää, we’ve got you covered. Järjestämme jatkuvasti erilaisia tapahtumia ja koulutuksia, joissa verkostomme jäsenet pääsevät verkostoitumaan ja kasvattamaan tukiverkkoaan.

Loppuun olemme vielä listanneet yrittäjyyden ja palkkatyön hyvät ja huonot puolet:

FREELANCER

+ vapaus ja oman ajan hallinta
+ mahdollisesti enemmän rahaa käteen
voit itse valita kiinnostavat projektit
voit itse vaikuttaa yrityksesi toimintaan
+/- enemmän vastuuta
ei työnantajan tarjoamia etuuksia
– ei samanlaista tukiverkostoa kuin palkkatyössä
– burnout alert
– taloudellinen riski

PALKKATYÖ

+ työnantajan tarjoamat erilaiset etuudet
tukiverkosto
+ työnantajan tarjoamat koulutukset ja tapahtumat
vähäinen taloudellinen riski, kiinteä kuukausipalkka
ei välttämättä samanlaista vapautta valita omia projekteja ja työmääriä
– ei samanlaista mahdollisuutta suurempiin tuloihin
– et voi juurikaan vaikuttaa yrityksen toimintaan

 

Mietitkö freelanceriksi ryhtymistä? Me Talentedilla autamme ohjelmistokehittäjiä yrittäjäksi ryhtymisessä ja asiakashankinnassa ilmaiseksi.

Hae omaa Talented agenttia


Talented pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT- ja digiosaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja ja projekteja. Lisäksi autamme yrityksiä digitaalisen kompetenssin kehittämisessä ja devaajamarkkinassa erottautumisessa.

Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented-yhteisön Slackiin!

Pysy kärryillä!

Tilaa uutiskirjeemme niin tiedät, mistä ohjelmistoalalla pöhistään. Kuulet myös kootut vinkit työnhakuun ja itsenäisen konsultin arkeen.

Yrityksen edustaja, tilaa ohjelmistoalan kuulumiset täältä →.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeemme tietosuojaselosteemme mukaisesti.