fi en

Kuinka turvata yritystoiminta ja oma toimeentulo tulevaisuuden varalta? Miten yrittäjän palkkakuitti eroaa työntekijän palkkakuitista? Entä miten voi mahdollisesti vähentää muuttuvia kuluja yrittämisen alkuvaiheessa? Yrityksen perustamisen jälkeen on liuta toimenpiteitä, jotka täytyy tai kannattaa tehdä. Tämä juttusarja toimii hyvänä muistilistana kyseisistä asioista.

Tekstin ensimmäisen osan, jossa käsittelimme yritystilin avaamista, kirjanpitäjän hankkimista ja yrittäjän eläkevakuutusta, pääset lukemaan tästä.

Teksti on tehty yhteistyössä Freelancing in Finland -oppaan luojan, Sam Hosseinin kanssa. Annettuja vinkkejä tulee noudattaa omaa harkintaa käyttäen, eikä niitä tule ajatella lainopillisina neuvoina.

Ymmärrä uusi verotustilanteesi

Lähde: Verohallinto

Itsenäisenä konsulttina palkkakuittisi tulee olemaan erilainen kuin mihin olet tottunut työntekijänä – käytännössä maksat vain tuloveroa. Miten palkkakuitit sitten eroavat?

Työntekijän palkkakuitti: Esimerkissä työntekijä saa 1,000 euron palkan, ja hänen verokorttinsa mukaan veroprosentti on 20%.

Työntekijän näkökulmasta:

 1. Työnantaja pidättää 20% 1000 eurosta tuloveroa => 200 €
 2. Työnantaja pidättää 7,15% 1000 eurosta TyEL-eläkevakuutusmaksua => 71,5 €
 3. Työnantaja pidättää 1,25% 1000 eurosta työttömyysvakuutusmaksua => 12,5 €
 4. Työnantaja maksaa pidätetyn summan (284 €) verohallinnolle ja muille vakuutusyhtiöille.
 5. Työntekijä saa loput, eli 716 euroa.

Työnantajan näkökulmasta:

 1. Työnantajan on maksettava 18,15% 1000 eurosta työntekijän eläkevakuutusmaksua => 181,5 €
 2. Työnantajan on maksettava 0,45% 1000 eurosta työnantajan työttömyysvakuutusmaksua => 4,5 €
 3. Työnantajan on maksettava 0,70% 1000 eurosta työtapaturmavakuutusmaksua => 7 €
 4. Työnantajan on maksettava 0,07% 1000 eurosta ryhmähenkivakuutusmaksua => 0,7 €
 5. Työnantajan on maksettava 1,34% 1000 eurosta työnantajan sairausvakuutusmaksua => 13,4 €
 6. Työnantaja maksaa ~ 207 € verohallinnolle ja muille vakuutusyhtiöille.

Itsenäisen konsultin palkkakuitti: Esimerkissä itsenäinen konsultti saa 1000 euron palkan omalta yritykseltään ja hänen verokorttinsa mukaan vero on 20%.

Itsenäisen konsultin näkökulmasta:

 1. Yritys pidättää 20% 1000 eurosta tuloverona => 200 €
 2. Yritys maksaa pidätetyn 200 € verohallinnolle.
 3. Yrittäjä saa loput 800 euroa.

Yrityksen näkökulmasta:

 1. Yrityksen on maksettava 1,34% 1000 eurosta työnantajien sairausvakuutusmaksua => 13,4 €
 2. Yhtiö maksaa 13,4 € verohallinnolle.

Harkitse yrityksen vastuuvakuutuksen hankkimista

Yrityksen vastuuvakuutus kattaa mahdolliset vahingot, joita saatat aiheuttaa asiakkaallesi konsultoinnin aikana. Esimerkiksi, jos vahingossa tuhoat tuotantotietokannan ja sen palautuminen virheestä vie 5 tuntia, asiakkaasi voi vaatia esimerkiksi 1000,000 euroa vahingonkorvauksia. Vastuuvakuutus voi kattaa tämän summan. 

Vaikka vakuutus ei ole lain mukaan pakollinen, se voi olla pakollinen sopimuksessa, jonka allekirjoitat itsenäisiä konsultteja välittävän yrityksen tai  loppuasiakkaan kanssa. 

Jotkin yrityksen vastuuvakuutuksen komponentit, kuten oikeudenkäynti vakuutus, edellyttävät että olet allekirjoittanut yritys vastuuvakuutuksen ennen projektisopimuksen allekirjoittamista ja että se on voimassa oleva. Jos näin ei kuitenkaan ole, ja olet jo allekirjoittanut projektisopimuksen, keskustele vakuutusasiamiehen kanssa ongelman ratkaisemiseksi.

Vakuutusyhtiöt päättävät hinnan useiden tekijöiden perusteella, muun muassa päätoimialasi ja arvioitujen vuotuisten tulojesi mukaan. 

Yrityksen vastuuvakuutuksen tarjoajat:

Harkitse liittymistä ammattiliittoon

Ammattiliitto on organisaatio, joka voi tarjota jäsenilleen tiettyjä palveluja (kuten lakimiespalvelut) paljon halvemmalla ja lobbaa jäsentensä edut asiaankuuluvien viranomaisten kanssa. Liittoon kuuluminen kustantaa noin 165 euroa vuodessa.

Kun otetaan huomioon ammattiyhdistyksen jäsenmaksu ja Suomen lakimiesten keskimääräinen tuntikustannus 200 €, jäsenmaksu maksaa itsensä jo takaisin, jos sinulla on vuodessa 2-4 kysymystä yrityksesi pyörittämiseen liittyen.

Lisäksi ammattiyhdistykset neuvottelevat yrittäjien eduista. Esimerkiksi heinäkuusta 2019 lähtien sinun ei tarvitse enää sijoittaa 2500 € alkupääomaa yhtiöön perustettaessa osakeyhtiötä.

Ammattiliittoja:

Harkitse liittymistä työttömyyskassaan

Lähde: Kela ja Yrittäjän Työttömyyskassa 

Työttömyysetuuksia on kahdenlaisia:

 1. Kelan maksama työttömyyskorvaus, jonka määrä on kaikille sama, ~ 700 € kuukaudessa.
 2. Ansioihin liittyvä työttömyyskorvaus, jonka työttömyyskassat maksavat. Yrittäjälle maksettava määrä riippuu heidän YEL-tuloistaan.

Ansiosidonnaista työttömyyskorvausta voi hakea vain, jos olet osa työttömyyskassaa.  Sen määrä riippuu YEL-tuloistasi. Työttömyyslaissa säädetään korkeammasta YEL-vähimmäistulosta, jos haluat olla osa työttömyyskassaa. Vähimmäistulot ovat ~ 13 000 € YEL-tulot, ja sen kanssa jäsenmaksu on ~ 155 € vuodessa.

Huomaa, että minkä tahansa työttömyyskorvauksen saaminen edellyttää yrityksen pysyvää sulkemista ja rekisteröitymistä työnhakijaksi.

Vaiheet:

Harkitse sairausvakuutuksen ostamista

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö 

Yrittäjänä sinulla ei ole laillista velvollisuutta ostaa työterveyshuoltoa itsellesi. Jos sairastut eikä asia ole kiireellinen, voit mennä julkiselle tai yksityiselle terveysasemalle. Lääketieteellisten kustannusten kattamiseksi osittain tai kokonaan kannattaa kuitenkin harkita sopivan sairausvakuutuksen ostamista.

Sairausvakuutus tarvitaan, jos haluat asioida kiireellisissä tapauksissa yksityisellä lääkäriasemalla ja haluat sairausvakuutuksen kattavan sen.

Sairausvakuutuksen palveluntarjoajien vertailu:

*Lääkärikeskus Aava tarjoaa yrittäjän työterveyshuollon erikoishintaan Talented Freelancereille. Tsekkaa tarjous täältä.

 

Vaiheet:

 • Ota yhteyttä valitsemaasi vakuutusyhtiöön ja hanki tarjous omalle sairausvakuutus paketille.
 • Ole valmis vastaamaan yritystäsi koskeviin peruskysymyksiin, kuten arvioituihin vuotuisiin tuloihisi ja YEL-tuloihisi.

 

Lääkärikeskus Aava tarjoaa Talented Freelancereille yrittäjän työterveyshuollon erikoishintaan (YEL:ää maksava yrittäjä). Lue lisää täällä.

Myy henkilökohtaiset työhön liittyvät työkalut yrityksellesi

Lähde: Verohallinto 

Työntekijänä työnantajasi antoi sinulle työhön liittyvät työkalut, kuten kannettavan tietokoneen, puhelimen, työpöydän ja tuolin. Nyt yrityksesi (oikeushenkilö) voi ostaa sinulta (luonnolliselta henkilöltä) työhön liittyviä työkaluja. Jos sinulla ei ole työhön liittyviä työkaluja aloittaessasi yritystoimintaasi, osta ne yrityksen varoilla liiketoiminnan kustannuksina.

Myymällä yrityksellesi jo olemassa olevat työkalut, muutat takautuvasti aiemmin henkilökohtaisina kustannuksina olleen summan yrityksesi kustannuksiksi. Myyntihinta on työkalun nykyinen käypä markkina-arvo. Jos esimerkiksi ostit iPhonen hintaan 1000 € kaksi vuotta sitten ja nyt samaa puhelinta myydään käytettynä ~ 500 €, on 500 € käypä markkina-arvo. Jos myyt puhelimen hintaan 950 €, verottaja saattaa katsoa, että se on naamioitu osinko omistajalle.

Vaiheet:

 • Listaa kaikki työhön liittyvät tuotteet, jotka haluat myydä yrityksellesi. Sinulla on saattanut olla ennen yrityksen perustamista esimerkiksi:
  • Kannettava tietokone
  • Puhelin
  • Työpöytä
  • Työtuoli
  • Tulostin
  • Offline-tallennuslaite
 • Ota kuva tuotteesta ja sen kuitista, jos se on vielä tallessa, todistaaksesi että tuote on todella olemassa. Liitä se yrityksellesi lähetettävään laskuun.
 • Ota kuva samankaltaisesta tuotteesta kuin omasi käytettyjen tavaroiden myynti-ilmoituksesta todistaaksesi, että olet selvittänyt käypän markkina-arvon. Liitä se yrityksellesi lähetettävään laskuun.
 • Luo ja lisää laskun liitteeksi sopimus, joka sisältää seuraavat tiedot:
  • Kuka on ostaja
  • Kuka on myyjä
  • Mitä myydään ja mikä on myytävän tuotteen nykyinen käypä markkina-arvo
  • Allekirjoitus, paikka ja aika
 • Lähetä yrityksellesi lasku, jossa on kaikki yllä olevat liitteet.
 • Yrityksesi ei saa alv-palautusta tuotteista, jotka se ostaa sinulta. Tämä johtuu siitä, että et luonnollisena henkilönä ole rekisteröity alv-rekisteriin. Ei ole väliä, mainitsetko kannettavan tietokoneen hinnan, esimerkiksi ALV 24%; yrityksesi kirjanpidossa arvonlisävero on joka tapauksessa 0%.

 

Lue myös:
Itsenäiseksi ohjelmistokonsultiksi ryhtymisen viisi askelta
Yrityksen pyörittäminen – ohjelmistokonsultin opas
Vinkit osakeyhtiön tee se itse -kirjanpitoon

 

Haaveissa ura itsenäisenä ohjelmistokonsulttina? Me Talentedilla autamme sinut alkuun kädestä pitäen ja hoidamme asiakashankinnan puolestasi. Ilmaiseksi.

Hae omaa agenttia


Talented pyrkii ravistelemaan yleistä tapaa rekrytoida ohjelmistoalan ammattilaisia Suomessa ja maailmalla. Autamme senior-tason IT- ja digiosaajia löytämään paremmin istuvia työpaikkoja ja projekteja. Lisäksi autamme yrityksiä digitaalisen kompetenssin kehittämisessä ja devaajamarkkinassa erottautumisessa.

Pysy ajantasalla Suomen ohjelmistoalan kuulumisista ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented-yhteisön Slackiin!

Pysy kärryillä, tilaa Talented Insights!

Talented Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeemme tietosuojaselosteemme mukaisesti.