fi en

Joonas Ranta: Paperilla toimitusjohtaja, käytännössä UX-duunari

22 Feb 2021 by Henry Lehto

Joonas Ranta on UX-suunnittelija, joka on kulkenut epätavanomaisen matkan IT-alalle. Hän opiskeli Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa poliittista historiaa. Yhteiskunnallinen kiinnostus ja lahjakkuus kirjoittajana vei hänet Helsingin Sanomiin kesätoimittajaksi. Mainosmaailma houkutti kuitenkin syövereihinsä ja journalismi pian menetti hänet, kun matka vei isoon digitoimistoon copywriteriksi.

Digiosaaminen sekä syveni että laajeni nopeaa vauhtia, ja tekstintuotannon lisäksi myös käyttöliittymäsuunnittelu tuli tutuksi. 2015 hän totesi, että nyt kehtaa suoraselkäisesti sanoa itseään UI/UX-suunnittelijaksi ja myydä sitä osaamista freelancerina. Portfolio ja osaaminen tukevoituivat hyvää vauhtia. Kuusi vuotta myöhemmin Joonas on kysytty tekijä.

Oma agentti houkuttaa

Talented ja Joonas kohtasivat pari vuotta sitten, kun hän etsi, missä suomalaiset IT-talot hakevat freelancereita. Talentedin sivut pomppasivat esiin. Idea omasta agentista kuulosti hyvältä, joten hän pani hakemuksen sisään.

Paremmin Talentediin tutustuessa yhteisön ja projektipankin hyödyt tulivat ilmi. Myös Talentedin välitön meininki lämmitti. Kiinnostavia projekteja junaillessa oli helppo täräyttää yksityisviestiä Slackissa agentille.

Toimariduunari & kumppani

Joonas pyörittää Skinnyfat-firmaa, joka on kahden freelancerin yhteenliittymä. Aluksi ajatuksena oli, että he tekisivät projekteja yhdessä, mutta molemmille on tähän mennessä ollut tahoillaan niin paljon vetoa, että vaikka paperilla näyttää muulta, käytännössä he ovat kaksi itsenäistä freelanceria.

“Olen paperilla yrityksen toimitusjohtaja, mutta silti käytännössä niin duunari kuin voi olla – sellaisessa tilanteessa myymisen jättää hyvin mielellään muille. Voi keskittyä olennaiseen.

Joku muu hankkii minulle keikkaa ja itse teen duunia. Meidän yrityksemme ei esimerkiksi ikinä osallistuisi julkiseen kilpailutukseen. Ennemmin panen Slackissa Talentedille nopsaa kyselyä, että olisiko jotain projektia.”

Vielä kaksi vuotta myöhemminkin yhteinen matka jatkuu. Joonas on hiljattain aloittanut projektin erään kansainvälisesti tunnetun brändin kanssa.

“En keksi mitään huonoa sanottavaa tähän mennessä! Olen siinä mielessä epätyypillinen yrittäjä, että olen huono neuvottelemaan raha-asioista. Meininki on ollut reilu, ei vedetä välistä, vaan parikin kertaa on tarjoukseen sanottu, että ota enemmän hintaa tästä.”

Projektikalenteri täynnä töitä, työt täynnä merkitystä

Projekteja on ollut riittävästi, ja peukaloiden pyörittelyyn ei ole joutunut turvautumaan.

“Juuri oli loppumassa edellinen keikka ja tuli viestiä: ‘pystytkö aloittamaan ensi maanantaina?’ Joku saattaisi kauhistua tuota, mutta minulle sopii tuollainen nopea tempo.”

Projektit ovat olleet erilaisia keskenään ja kiinnostavia. Niitä on ollut aina parkkifirmoista kuljetusfirmoihin ja tietenkin myös ICT-alan putiikit ovat tulleet tutuksi. Asiakkuuksien vaihtuminen pitää sopivan kiireisenä ja pääsee näkemään missä kehityksen kärki menee.

Jos Joonas saisi antaa kokemuksen syvällä rintaäänellä vinkin UX-porukalle, hän kehottaisi hakemaan omaan työelämään paljon vaihtelua.

“On korrelaatio siinä, että ei-seksikkäistä projekteista saa enemmän rahaa, mutta oman jaksamisen ja mielenterveyden kannalta kannattaa etsiä keikkoja, joissa saa substanssia hyödynnettyä parhaalla tavalla ja tehtyä jotain merkittävää. Jos tekee vain yhtä hommaa, menee paljon ohi upeita töitä. Kannattaa olla Talentedin kaltaisten tahojen kanssa, koska silloin voi tehdä tosi paljon siistejä juttuja ja se, jos mikä, pitää kyynisyyden kaukana.”

Kerro meille suunta, mihin haluat uraasi viedä – Me hoidamme loput.

Hae omaa agenttia

 


Talented ravistelee tapaa, jolla ohjelmistoalan ammattilaisia rekrytoidaan Suomessa ja maailmalla. Vaihdoimme fokuksen yrityksistä Talentteihin: Mitkä ovat sinun tarpeesi ja kriteerisi seuraavalle ura-askeleellesi? Kerro meille niin  agenttimme löytävät sinulle unelmiesi työpaikan tai konsulttikeikan veloituksetta.

Pysy ajan tasalla Suomen ohjelmistoalan trendeistä ja kuumimmista työmahdollisuuksista – Liity Talented Slack -yhteisöön!

Pysy kärryillä, tilaa Talented Insights!

Talented Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeemme tietosuojaselosteemme mukaisesti.