Miksi ryhtyä freelanceriksi? // Why become a freelancer? UPDATED

Miksi ryhtyä freelanceriksi? // Why become a freelancer? UPDATED

(Scroll down for English version.)

 

Paljonko voin tienata freelancerina? Mistä tiedän, että töitä riittää? Tuoko yrittäjyys mukanaan paljon lisätyötä? Miten rakennan tukiverkoston yrittäjänä? Muun muassa nämä kiperät kysymykset askarruttavat yrittäjyyttä harkitsevien mieliä. Seuraavaksi avaamme yhdessä Talented freelancereiden kanssa palkkatyön ja yrittäjyyden eroja, sekä koetamme osaltamme kannustaa itse kutakin yrittäjyyteen.

Miksi?

“Itse lähdin yrittäjäksi monesta syystä. Ehkä isoin syy oli se, että freelancerin vapaus kiehtoi: voit itse määritellä, paljonko teet töitä. Kieltämättä myös taloudellinen puoli houkutteli, sillä yrittäjällä on mahdollisuus tienata enemmän. Tavallaan pidän myös ajatuksesta, että olen enemmän vastuussa omasta osaamisestani – koko ajan ollaan koeajalla.”

“Minulle tuntui luontevalta siirtyä ympäristöön, jossa ihmiset ja teknologia muuttuvat säännöllisesti, sillä huomasin ansioluettelostani vaihtavani työpaikkaa 2-3 vuoden välein. Tarvitsen aika ajoin jotain uutta, ja freelancerina tämä onnistuu.”

Raha kai aina ratkaisee… joten ajatellaanpa asiaa liiketoiminnan vinkkelistä. Toisessa ääripäässä on kiinteä kuukausipalkkainen Heikki, ja toisessa oman osakeyhtiön kautta työskentelevä Matti, joka laskuttaa työtuntinsa jälkikäteen. Heikin ei oikeastaan tarvitse murehtia muusta, kuin että onhan työnantajan tilillä tarpeeksi rahaa hänen palkkansa maksamiseksi, mutta Matin talouteen vaikuttaa useampikin muuttuja, kuten projektien lukumäärä sekä mahdolliset viivästykset. Heikki on neuvotellut työnantajansa kanssa enemmän tai vähemmän tyydyttävän kuukausipalkan, mutta Matti voi yrittäjänä määrittää työnsä tuntihinnan itse. Realiteetti kuitenkin on, että loppujen lopuksi asiakas päättää, suostuuko hintaan. Tietty joustavuus on siis pidettävä pelissä mukana. Meillä senior kehittäjien palkka vaihtelee 80-100 euron tuntipalkan välillä.

Olemme jo aiemmin julkaisseet freelancer-laskurin, jonka avulla voit laskea, paljonko tienaisit yrittäjänä. Yrittäjänä voit laskuttaa työstäsi sen arvon mukaisesti. Et maksa yrityksen toimitiloista ja sen tarjoamista eduista, vaan pelkästään niistä asioista, joita tarvitset tai haluat. Sinulle voi näin jäädä jopa 50 % enemmän käteen kuin palkkatyöläisenä, mikäli haluat pitää kulut minimissään. Yrittäjä ei usein maksa itselleen palkkana koko ansaittua tienestiä, vaan jättää osan yrityksen pankkitilille. Fiksua. Palkan voi maksaa itselleen joko rahana, osinkoina tai investoida kahisevat palveluiden hankintaan. Yrittäjänä kortti vinkuu keveämmin, sillä pääset osaksi arvonlisäverovelvollisten kerhoa, jossa yrityksen ostoista voi vähentää alvit. Wohoo!

Riskit ja työmäärä

Yrityksen voi perustaa päivässä, mutta entäs sitten? Mistä löydät asiakkaita ja miten minimoit riskit?

“Lähdin ajattelemaan tätä sitä kautta, että “mikä on pahinta, mitä voi käydä”.  Pahinta olisi, ettei löytyisi mistään keikkaa, mutta sitten ajattelin, että pääseehän sitä varmaankin johonkin takaisin palkkatöihin. Ihan alkutekijöissä minimoin riskit siten, etten irtisanoutunut vanhasta työpaikasta, ennen kuin minulla oli ensimmäinen asiakas diilattuna. Muuten minimoin riskejä hommaamalla riittävät vakuutukset ja varmistamalla, että yrityksen kassassa on taloudellista bufferia.”

“Tottakai on olemassa riski, ettei projekteja löydykään ajallaan, mutta tätä riskiä voi kuitenkin minimoida kysymällä asiakkaalta säännöllisesti projektin tulevaisuudesta, ollaanko työhösi tyytyväisiä ja koettamalla kuunnella tulevien vuosineljännesten budjettiarvioita. Yrittäjänä voit siis tietyllä tasolla suunnitella työskentelyäsi etukäteen ja aloittaa myös uusien projektien etsimisen ajoissa.”

Niin kuin aikaisemmin mainittiin, voit itse määrittää tekemäsi työmäärän. Voit halutessasi työskennellä etänä, tehdä lyhyempää työviikkoa tai vaikka lomailla enemmän. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että moni yrittäjä pysyy perinteisessä viisipäiväisessä työviikossa, ja myös palkkatyöläisenä on mahdollista työskennellä etänä ja jopa tehdä lyhyempää työviikkoa, kunhan luottamus on ensin rakennettu. Täytyy vielä muistuttaa, että myös yrityksen pyörittämiseen kuluu aikaa, joten kokonaistyötuntimäärä voi nousta. Yrittäjänä vastaat työntekijöidesi eli myös itsesi hyvinvoinnista, joten muista kohtuullinen työmäärä ja varaa tarpeeksi aikaa myös vapaa-ajalle ja ihmissuhteille, sillä burnout ei ole vitsi.

Yksin vai agentin kanssa?

IT-alan kuuma markkinatilanne ja pula tietynlaisista ohjelmoijista laskee omalta osaltaan yrittäjäksi ryhtymisen taloudellista riskiä, sillä kokenut devaaja työllistyy helposti. Projektien metsästämiseen ja yritysten tapaamiseen kuluu kuitenkin huomattavasti aikaa, mikä on pois laskutettavista työtunneista. Miksi et siis palkkaisi agentuuria tekemään projektien metsästystä puolestasi, ja samalla hyödyntäisi sen myyjän roolin vahvempaa neuvotteluvoimaa? Talentedin kautta työllistyy erilaisiin projekteihin noin kaksi freelanceria viikossa, ja pyrimme pääsääntöisesti löytämään heille pitkäkestoisia, liiketoimintakriittisiä projekteja. Lisäksi freelancerimme saavat suoran ikkunan markkinaan, joten työllisyystilanteen seuraaminen on helppoa.

“Isoin etu omalta kannaltani oli se, että aloittamisen riski oli käytännössä nolla. Jatkoin palkkatöissä ja agentti etsiskeli samalla potentiaalisia asiakkaita. Sain myös apua Oy:n pystytyksessä.”

“Agentuuri tuo yrityksellesi potentiaalisia asiakkaita sen sijaa, että lähestyisit heitä kylmiltään itse. Liiketoiminnan näkökulmasta ulkoistat myynnin, eikä sinun tarvitse pitää palkkalistoilla jotakuta, jolle olisi tarjolla työtä vain muutaman kuukauden välein, kun tarvitset uuden projektin.” 

Tukiverkosto

Välttämätön selviytymiskeino niin työssä kuin arjessa. Vaikka mielenkiintoisia projekteja puskisi ovista ja ikkunoista, ja nauttisit suunnattomasti valinnanvapaudestasi työskennellä missä ja milloin sinulle sopii, saatat kuitenkin kaivata kahvitaukojen huutonaurukohtauksia Pekan ja Raijan kanssa. Yrittäjänä saatat jäädä kaipaamaan entisen työnantajasi tarjoamia etuuksia (lounas-, kulttuuri- ja liikuntasetelit, työedut, killat ja klubit, koulutukset ja tapahtumat) enemmän yhteisöön kuuluvuutta, mutta ei hätää, we’ve got you covered. Järjestämme jatkuvasti erilaisia tapahtumia ja koulutuksia, joissa verkostomme jäsenet pääsevät verkostoitumaan ja kasvattamaan tukiverkkoaan.

Loppuun olemme vielä listanneet yrittäjyyden ja palkkatyön hyvät ja huonot puolet:

FREELANCER

+ vapaus ja oman ajan hallinta

+ mahdollisesti enemmän rahaa käteen

voit itse valita kiinnostavat projektit

voit itse vaikuttaa yrityksesi toimintaan

+/- enemmän vastuuta

ei työnantajan tarjoamia etuuksia

– ei samanlaista tukiverkostoa kuin palkkatyössä

– burnout alert

– taloudellinen riski

PALKKATYÖ

+ työnantajan tarjoamat erilaiset etuudet

tukiverkosto

+ työnantajan tarjoamat koulutukset ja tapahtumat

vähäinen taloudellinen riski, kiinteä kuukausipalkka

ei välttämättä samanlaista vapautta valita omia projekteja ja työmääriä

– ei samanlaista mahdollisuutta suurempiin tuloihin

– et voi juurikaan vaikuttaa yrityksen toimintaan

 

Mietitkö freelanceriksi ryhtymistä tai haluatko ulkoistaa asiakashankinnan? Keskity siihen missä olet paras, ja anna Talentedin hoitaa projektien hankinta puolestasi. Autamme mielellämme myös yrityksesi perustamisessa. Palvelumme on ilmainen.

HAE MUKAAN

Psst! Löydät avoimet projektimme täältä.

——

Why become a freelancer?

How much can I earn as a freelancer? How do I know that there will be enough projects for my skill set now and in the future? Will freelancing bring along a lot of extra work? How do I build a support network as a freelancer? These and lots of other questions puzzle the ones thinking about becoming a freelancer. On this blog post, I and our Talented freelancers have compared the differences between freelancing and employment and will try to encourage you to take the step towards freelancing.

Why?

“I became a freelancer for multiple reasons. The biggest reason must have been the fact that I was fascinated by the freedom: You can choose how much to work. The money factor was also tempting, as you can make more money as a freelancer. I also like the idea of being more responsible for my skill set and know-how – it’s like you’re on trial period all the time.”

“For me, it felt natural to move into a environment where people and technologies change regularly, because when I looked at my CV I noticed I had been switching jobs every 2-3 years. I have this need for new things from time to time, and as a freelancer this works out great.”

The money factor. Let’s think about this from the business side of view. At the other end there is Heikki, who has fixed monthly salary and at the other end Matti, who works through his own limited company and bills his working hours afterwards. Our homie Heikki doesn’t really have to worry about anything else than his employer having enough money to pay his salary. Matti, on the other hand, has multiple factors, such as the number of projects and potential delays, that can affect his income. Heikki has negotiated a more or less satisfying monthly salary with his employer, but as a freelancer, Matti can determine his hourly price himself. Reality is though, that in the end, Matti’s client will decide whether to pay the price or not so there should be some flexibility in the pricing. At Talented, the senior developers’ hourly rate varies between 80 and 100 euros.

As a freelancer, you can bill your work by its value: You’re not paying for company’s business premises or fringe benefits, you only pay for things that you need or want. If you want to keep the costs to a minimum, you can earn up to 50% more than as an employee but as you probably know, entrepreneur’s salary isn’t the whole amount they make in a certain month – part of it is left to the company’s bank account. What comes to the salary, it can be paid as money, dividends or the money can be invested in purchasing services. Entrepreneurs also have their secret club where the VAT can be decreased from company’s purchases, yay!

 

Risks and workload

 

You can set up a company in a day, but what happens then? Where do you find customers and how to minimize the risks?

“My approach to this was “what is the worst thing that could happen”. The worst thing would be not getting projects, but I then thought that I can surely get back to full-time employment if needed. When I was starting out, I minimized the risks by not resigning before I had my firs gig confirmed. Otherwise I manage the risks by having insurances and enough financial buffer.

“Of course there’s a risk of not finding a project on time, but you can manage this risk by asking the customer regularly about the future of the project, if they’re satisfied with your work and  trying to listen the upcoming quaters’ budget estimates. As a freelancer you can plan your work beforehand in a certain level, and start looking for new projects in time.”

Like said, you can determine the workload yourself. If you want, you can work only 3-4 days a week, work remotely or have more holidays. Many freelancers stick with the 5-days-a-week routine though, and you can also work remotely or shorter working weeks as an employee once you’ve built the trust with your employer. I’d also like to remind you that running the business brings along some extra work, so the number overall working hours can increase.

As an entrepreneur/freelancer you’re responsible for your employees’, including yourself, wellbeing, so try to stick with the decent workload and remember to relax and spend time with family and friends because burnout is not a joke.

Alone or with an agent?

The hot IT market and huge demand of developers lower the financial risk of becoming a freelancer as an experienced developer gets employed easily. Project hunting and customer meetings require lots of time which takes time away from the billable working hours, so why wouldn’t you hire an agent to do the project hunting for you and benefit the vendor role’s stronger negotiation power? Approximately two freelancers find projects through Talented every week, and we mainly try to find long-lasting and business model critical projects for them. Moreover, our freelancers get a direct window to the IT market and can easily monitor the employment situation.

“For me the biggest advantage was the fact that the risk of starting out was basically zero. I continued working as an employee and at the same time my agent looked for potential projects. I also got help with establishing my ltd.”

“Talent Agency brings you potential clients instead of you cold contacting them yourself.  From the business point of view you’ll outsourse sales (=project hunting/customer acquisition) and you don’t have to hire someone who’d only have work every couple of months when you need a new project.”

Support network

A support network is necessary for our survival both at work and at home. Even if you had more project offers than you could handle and you’d enjoy enormously the freedom of choice to work when and where you want, you could still find yourself missing the coffee break conversations and good laughs with colleagues. As a freelancer, you might also miss the benefits (lunch-, cultural- and sports vouchers, trainings and events) you used to have as an employee as well as the feeling of belonging to a community. If you’d like to learn new and network with other techies, join the Talented Network of 1200+ nerdy Talents and our monthly events with varying themes!

Lastly, we have listed the pros and cons of both working as a freelancer and employee:

 

FREELANCER

+ freedom and flexible time management

+ possibility to make more money

+ you can choose the most interesting projects

you have an impact on your business

+/- more responsibility

no fringe benefits and other benefits offered by the employer

– no similar support network as had as an employee

– burnout alert

– financial risk

EMPLOYEE

+ fringe benefits and other benefits offered by the employer

support network

+ trainings and events offered by the employer

minor financial risk, fixed monthly salary

 not necessarily having the similar freedom to choose your projects and workload

– no similar possibility of a greater income

– you don’t really have an impact on the company’s operations

 

Thinking about becoming a freelancer or would you like to outsource the customer acquisition? Focus on what you do best and let Talented find you the most interesting freelance projects! We are also happy to help you with establishing your company. It’s free!
Talented is the Talent Agency for experienced developers. We work with both employees and freelancers and are here to help you find the most interesting projects and workplaces based on your personal needs and criteria.

 

Psst! Check the available projects here.